INRIKES. En svensk, gift tvåbarnsmor inledde under 2017 en otrohetsaffär med en afghansk asylsökare. Det visade sig vara ett mycket dåligt beslut – och början på en utdragen mardröm.

Mohammad Naeem Hamdam (19870102-3874).

Idag hölls huvudförhandling vid hovrätten för Övre Norrland, gällande den afghanske medborgaren Mohammad Naeem Hamdam (19870102-3874). Han dömdes den 19 december 2018 vid Skellefteå tingsrätt till fängelse i 2 år och 6 månader, samt utvisning i 10 år, för bland annat våldtäkt, misshandel, överträdelse av kontaktförbud och grovt olaga hot.

Målsäganden är en gift tvåbarnsmamma, som under denna tid var student, samt arbetade extra på Coop i samhället Jörn i Skellefteå kommun. Samtidigt ägnade hon sin fritid åt ideellt arbete på Rädda barnen och som fotbollstränare. Det var i dessa sammanhang som hon mötte den nu dömde Mohammad Hamdam, som även han var engagerad – både som volontär inom Rädda barnen, samt fotbollstränare för barn.

Mohammad Hamdam kom till Sverige i slutet av 2015 och flyttade cirka ett år senare till Jörn i Västerbottens län. Han och målsäganden inledde sin privata relation via SMS – till en början som vänner – innan kontakten så småningom övergick i ett sexuellt förhållande.

Rädda barnen-volontären blev en tyrann
Den rasblandande otrohetsaffären började dock ganska snart förvandlas till en mardröm för den vänsterprasslande småbarnsmamman. Mohammad Hamdam uppvisade nämligen ett extremt kontrollbehov, vilket enligt målsäganden eskalerade med tiden. Hon tvingades bland annat fråga om lov när hon ville laga mat, se på TV, gå till jobbet, och han hade även åsikter om vilka kläder hon skulle bära, samt vilka personer hon fick ha kvar som kontakter på sociala medier.

Av domen framgår även att Mohammad Hamdam förväntat sig sexuella handlingar närhelst han önskade och när målsäganden inte levt upp till hans krav så har det utlöst ett starkt raseri.

Vid ett tillfälle var han exempelvis väldigt missnöjd med att hon inte kommit förbi efter jobbet för att ha sex med honom. Han tvingade sig samma dag in i hennes bil och fick henne att köra ut i skogen – med barnen, fyra och sju år gamla, i baksätet.

I tingsrättsdomen kan man läsa om händelsen:

Han gick runt bilen och mötte henne bakom bilen. Han tog tag i hennes arm och förde den bakom hennes rygg och ledde bort henne från bilen. Han frågade ”who is the boss?”. Hon sa att hon var sin egen chef och då sparkade han henne på benet och knuffade ned henne på rygg och sa att hon skulle dö idag. Han lade sin hand över halsen på henne. Han hade tummen på ena sidan och resten av fingrarna på andra sidan om halsen. Han satt gränsle över henne. Han tryckte över halsen på henne. Någonstans tänkte hon att hon skulle dö och hon var rädd för vad han skulle göra mot hennes barn … Mohammad höll greppet i cirka en minut. Sedan släppte han helt plötsligt och sade att han skulle låta henne leva. De gick tillbaka till bilen. Hennes son satt och grät i bilen.

Mohammad Hamdam döms också för våldtäkt för att han under kvällen den 15 augusti 2018 ska ha tvingat målsäganden till oralsex efter att ha hotat henne med kniv. Han har även vid upprepade tillfällen hotat med att sprida nakenbilder på henne ifall hon inte gjorde som han sa.

Målsäganden försökte så småningom att bryta kontakten. Efter en incident i Boden – där Mohammad Hamdam hotade med att elda upp målsägandes och hennes makes gemensamma bil – utfärdades även ett kontaktförbud, vilket dock Mohammad Hamdam vid upprepade tillfällen bröt emot. Det var vid ett sådant tillfälle som målsägande via en larmknapp kallade på polis, varpå han kunde gripas och sedermera kom att häktas.

Lämnade frun i Afghanistan – vill inte tillbaka
Av domen framgår att Mohammad Hamdams asylansökan avslogs den 8 november 2017 av Migrationsverket, med motiveringen att han saknade skyddsskäl. Efter överklagande beslutade dock Migrationsdomstolen om ett temporärt uppehållstillstånd på 13 månader på grund av en påstådd hotbild i hemprovinsen Ghanzni. Trots att landet är stort och att hotbilden inte fanns utanför detta område så ansågs Mohammad Hamdam ändå ha ett visst skyddsbehov med motiveringen att han saknade ett nätverk i Kabul och att han har en viss funktionsnedsättning.

Åklagaren yrkade i tingsrätten på utvisning på obestämd tid, men fick bara igenom ett inreseförbud till Sverige på 10 år “med beaktande till brottets straffvärde”. Mohammad Hamdam kommer dock förmodligen att behöva förklara ett och annat för sin fru när eller om han återvänder till sitt hemland. Baserat bland annat på hans egna uppgifter på Facebook, samt vad som framkommer i domen, så gifte han sig 2006, är fortfarande gift och har barn i Afghanistan.

Källa:
Skellefteå TR: Mål nr: B 1080-18, dom 2018-12-19


  • Publicerad:
    2019-02-07 18:56