Batikhäxa upprörd – AfS-möte var inte hets mot folkgrupp

YTTRANDEFRIHET. Lotten Båvik (V) rasar över att åklagaren nu lägger ner förundersökningen om hets mot folkgrupp i samband med AfS torgmöte i Nyköping i september i fjol. 

Lotten Båvik (V) (skärmdump Facebook)

I början av september i fjol höll Alternativ för Sverige (AfS) ett torgmöte på Stora torget i Nyköping. Det uppstod konfrontationer och bråk med meningsmotståndare och polisen omhändertog ett antal personer. Politikern Lotten Båvik (V) från Nyköping var en av dem som var på plats vid händelsen.

Efter mötet polisanmälde Båvik AfS partisekreterare Jessica Ohlson från Stigtomta och partiledaren Gustav Kasselstrand för hets mot folkgrupp. I sin anmälan påstod hon att partiets företrädare hade skrikit ut hatisk och rasistisk propaganda riktat till enskilda invandrargrupper.

Tack vare att de anmälda yttrandena filmades har nu kammaråklagare Marie Ericson vid åklagarkammaren i Norrköping beslutat att lägga ner förundersökningen, eftersom uttalandena som fälldes vid torgmötet var allmänt hållna och faller inom ramen för yttrandefriheten.

— Det är en gränsdragning mellan det straffbara och yttrandefriheten. Uttalandena handlar om att man inte vill ha kriminella invandrare i landet och det får man säga. I det här sammanhanget, som var ett politiskt möte, menar jag att det inte var hets mot folkgrupp, säger Ericson till Södermanlands Nyheter.

Vänsterextremisten Lotten Båvik är idag väldigt upprörd över beslutet och uttrycker stark kritik mot polis och åklagare:

— Här tycker jag att polisledningen är fega och gömmer sig bakom yttrandefrihet, både Sveriges och Sörmlands polisledning … Jag är inte jurist, jag är inte polis, men när man läser lagen svart på vitt: Man får inte uttala sig på ett visst sätt om grupper. Det här är ett hån mot de som utsätts, säger hon.

— I andra länder använder man det här för att sätta en gräns: Det här är yttrandefrihet och det här är hets mot folkgrupp.

De ”andra länder” Båvik syftar på är förmodligen Nordkorea, Mocambique och andra kommunistdiktaturer där yttrandefriheten tillämpas ännu mer selektivt än vad som redan görs i Sverige.

Källa:
AFS-möte var inte hets mot folkgrupp – Lotten Båvik (V): ”Det är ett hån”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Tänka sig att under större delen av världshistorien, och i praktiskt taget alla kulturer i världen, så gav man inte kvinnor rätten att uttrycka sig… Undrar varför? Något för denna rabiata kvinna att tänka på. Hon gömmer sig uppenbarligen bakom den yttrandefriheten hon fått, men nationalister förvägrats, för att komma med de värsta dumheter och försöka tysta politisk opposition.

Ethny
Nybörjare
Ethny
1 år sedan

Den ovannämnda antivita batikhäxan tillika vänsterextremisten, enligt Eniro bor det 22 personer på hennes adress samt det lägenhetsnummer som den står på. Varav merparten har invandrarnamn, t.ex Ahmed. Inhyser den människor för att tjäna pengar eller dylikt?

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Vänsterextremister är hatfulla anti-vita rasister, synnerligen mot germanska människor.