Båtgravar från vikingatiden funna i Gamla Uppsala

INRIKES. Två båtgravar från vikingatiden har hittats i Gamla Uppsala. Det är ett unikt fynd enligt Anton Seiler på Arkeologerna.

Arkeologiskt fynd i Uppsala. Foto: Arkeologerna (CC-BY)

Två båtgravar upptäcktes i höstas vid en arkeologisk utgrävning i Gamla Uppsala. De fanns under de yngre lämningar som vid det tillfället undersöktes.

De båda gravarna tros vara från runt 900-talet. Den ena graven var skadad men i den orörda graven fann man en man, en hund och en häst. Det fanns fortfarande kvar järnbeslag från hästutrustningen, som man tror har varit mycket vacker.

Mannen har fått med sig personliga ägodelar som sin vapenutrustning med svärd, spjut och sköld men även en rikt utsmyckad kam.

Båtgravar är obrända gravar där människor begravts i båtar tillsammans med djur och föremål. Gravtypen är ganska ovanlig och ofta är det exklusiva gravgåvor i dem. Oftast brände man gravarna vid den här tiden.

— Det är en liten skara människor som begravdes på det här sättet. Man kan misstänka att det var framstående personer i det dåtida samhället eftersom båtgravar i allmänhet är väldigt sällsynta, säger arkeolog Anton Seiler.

Förutom båtgravens innehåll har man även hittat järnnitar och trädelar från plankorna båtarna byggdes av. Båten man tror var störst är den som var skadad, som ska ha varit sju meter eller längre.

I hela Sverige finns det bara ett tiotal kända båtgravfält. Enligt Anton Seiler är utgrävningen unik, då den senaste båtgraven som upptäcktes i området grävdes ut för 50 år sedan.

Källa:
Unika båtgravar hittade i Gamla Uppsala

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
WäringThorDissident Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Dissident
Medlem

På tal om vikingar: Vad hände med alla tiotusentals vikingar/nordmän, och deras bosättningar/kolonier från 900-talet på Grönland som helt plötsligt och i all hast övergavs på 1300-talet https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6nlands_historia#Kristi_f%C3%B6delse_till_1500-talet ? Den moderna vetenskapen kan inte riktigt förklara det (även om de försöker sig på olika löjliga förklaringar). Dom bara försvann poff väck, och lämnade kvar massvis med dyrbara saker också, samt massor med boskapsdjur, som fick självdö eller leva fritt. Men alla båtarna var borta, och ingen vet vart dom egentligen tog vägen. Läs följande, om du vill veta varåt de satte segel (något som Systemet / de Onämnbara döljer för… Läs mer »

Thor
Medlem

Jag läste en intressant bok för någon vecka sedan,
Secret Viking Sea Chart av arkelogiforskaren Ashley Cowie om hur vikingar för över tusen år sedan kunde navigera och följa olika latituder tvärs över Atlanten och och var åtmistonde på tre platser i Newfoundland/Nova Scotia området Helleland,Markland och Vinland.
https://concen.org/node/37699

Just nu ser jag Nova Vikings Unearthed som handlar om forskaren Sarah Parcak som med hjälp av ny teknik satellitfotografering och infraljus m.m kommer fram till nya spännande upptäckter
https://concen.org/content/nova-vikings-unearthed

Dissident
Medlem

Vikingarna hade ganska avancerad teknik, som gjorde att de kunde navigera trots att solen var bakom moln, osv.

Med en graderad träskiva och ett polariserande mineral (en slags kristallkub) kunde vikingarna hitta riktningen till solen även när den stigit under horisonten.

Man skulle kunna säga att det var en slags primitiv GPS:

https://www.nyteknik.se/popularteknik/sa-navigerade-vikingarna-i-morker-6399896

Wäring
Medlem

Det är spännande fynd som gjorts i Uppsalaområdet. Arkeologernas kommentarer om vår historia kan dock vara mindre trevliga, som Bo Gräslund vilken förundras över att förfäderna inte hade demokratiska värderingar, inte förstod att alla är lika mycket värda mm. Totalt hjärntvättade med judisk-globalistiska synsätt.