Barnmorska som vägrade utföra aborter överklagar till Europadomstolen

INRIKES. Den barnmorska som vägrades anställning vid Sörmlands landsting på grund av att hon inte ville utföra aborter går vidare i sin process mot region Jönköping.

En barnmorska sökte anställning vid Sörmlands landsting men vägrades anställning eftersom hon inte ville utföra aborter. Barnmorskan svarade då med att stämma landstinget och åberopa skadestånd med hänvisning till att hennes rättigheter inskränkts gällande såväl trosuppfattning som samvetsfrihet.

Jönköpings tingsrätt har fastslog då att barnmorskans rättigheter inskränkts men att denna inskränkning var tillåten och att det inte var fel av landstinget att kräva att alla barnmorskor de anställer ska medverka vid aborter.

Barnmorskan överklagade då beslutet till Arbetsdomstolen där hon också förlorade. Domstolen menar att det inte skett någon kränkning av barnmorskans åsikts- och yttrandefrihet.

Kvinnan har dock beslutat sig för att gå vidare i sin process mot region Jönköping. I ett pressmeddelande skriver hennes ombud att de nu kommer att överklaga till Europadomstolen.

Källa:
Abortvägrande barnmorska överklagar

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments