Bankskatt ska betala en del av de ökade försvarsutgifterna

EKONOMI. Regeringen och stödpartierna Centern och Liberalerna har beslutat att införa en ny bankskatt för att finansiera en del av de ökade försvarsutgifter som presenterades under fredagen.

Magdalena Andersson (S), finansminister.

Under en pressträff på lördagen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) att regeringen vill införa en ny bankskatt för att finansiera de kraftigt ökade anslagen till försvaret åren 2022-2025 som presenterades under fredagen.

Denna bankskatt är därmed tänkt att ge 5 av de totalt 20 miljarder kronor som regeringen och stödpartierna Centern och Liberalerna igår meddelade att de utökar försvarsbudgeten med år 2025.

Andersson motiverade bankskatten med att finanssektorn förorsakar samhället stora risker, samtidigt som bankerna gör enorma vinster varje år och har gynnats av förändrade regler den senaste tiden.

Att göra som storbanken Nordea, som i fjol formellt flyttade sitt huvudkontor utomlands till Finland, innebär inte att banken slipper undan den nya skatten, enligt finansministern.

— Skatten […] kommer vara oberoende av var huvudkontoret ligger, säger Andersson.

Sannolikheten att en ny bankskatt kommer påverka storbankernas vinster är dock liten, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

— Det här kommer man se till att ta ut någon annanstans. Jag befarar att det är vanliga bankkunder som får bekosta det här, säger Frida Bratt

Varifrån de resterande 15 miljarder kronor som ingår i försvarssatsningen ska komma har regeringen och stödpartierna Centern och Liberalerna ännu inte kommit överens om.

Regeringen och även Vänsterpartiet har velat införa något slags bankskatt i många år, men hittills utan stöd i riksdagen.

Ordförande Persson
En som är kritisk till den föreslagna bankskatten är storbanken Swedbanks nye styrelseordförande Göran Persson, som tidigare varit socialdemokratisk statsminister.

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson. Foto: Magnus Fröderberg/Norden.org

I en intervju i SVT:s Agenda sa han bland annat:

De [Socialdemokraterna] får väl tänka vidare så får vi väl se vad de klarar av att lägga fram för förslag. Få saker är så internationellt som kapitalrörelser … Det kanske inte är den klokaste finanspolitiska och konjunkturpolitiska åtgärden att i det här läget börja med någon slags jakt på bankerna.

Folkförrädaren och maktmänniskan Persson har suttit på många stolar och skaffat sig många allierade under sin politiska karriär. En av hans första åtgärder som styrelseordförande i Swedbank var att utnämna sin vän och partikollega Jens Henriksson (S) till ny VD i banken.

Utnämningen har väckt mycket kritik, bland annat från Aktiespararnas VD Joacim Olsson som kommenterar:

— Det finns risk att omvärlden uppfattar det som vänskapskorruption.

Henriksson har fram till utnämningen varit VD för försäkringsbolaget Folksam, en av storägarna i Swedbank.

Källa:
Göran Persson: ”Det kanske inte är den klokaste åtgärden”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SverkerKlausLingonetEthny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

”Resten” kommer väl stjälas ifrån arbetande svenskar, pensionärer och sjuka? I form av förhöjda skatter eller dylikt.

Däremot kan bankerna gärna få lida. Önskedrömmen är att dessa kollapsar och går i konkurs.

Lingonet
Medlem

5 miljarder? En fis i rymden för bankerna!
Vad kostar afghaninvandringen? 3 miljarder hörde jag sist, och de är bara några tusen.
Nej, det här är bara tidigt valfläsk ty för svenne banan är dessa summor utom begreppssfären (mig med), så de kan de kasta ut i löpsedlarna.
Bankskatten kommer de (deras minions som GP ovan) trolla bort i sinom tid och falla tillbaks till banan dito och bananglömska.

Klaus
Medlem

Trots svag militär (med bögparader), dåligt skyddade gränser och inget medlemskap i USAs NATO har Ryssland ännu inte anfallit Sverige. Måste Sverige köpa US-vapen?

Sverker
Medlem

Ni fattar väl att det inte är bankerna som betalar detta?! Det är ett judeslugt trick med ord som Svensson inte begriper. Så här är det:
https://carlnorberg.wordpress.com/2019/09/01/bankskatt-for-blagula-tigrar/