Bankchef: Ett enat Norden vore en stark röst på världsarenan

NORDEN. Den nordiska chefen för en europeisk storbank talar sig varm för en nordisk union, som han menar skulle bli en betydande kraft i världen.

Fler och fler tycks vakna upp till idén om en nordisk union. I början av 2016 skrev historikern Gunnar Wetterberg ett debattinlägg där frågan om ett enat Norden beskrevs som en ”realistisk utopi”. Nu säger Eirik Winter, som är chef för den nordiska grenen av storbanken BNP Paribas, att ett enat Norden skulle vara en av världens starkaste ekonomier, då unionen bland annat skulle äga fem procent av världens aktier.

Därtill skulle Norden bestå av närmare 30 miljoner människor och unionen skulle bli en ”stark röst på världsarenan”. Winter lyfte fram frågan redan i oktober och menar att Nordens länder är så lika varandra att en union inte skulle orsaka några problem, då det bara är ”småsaker som skiljer oss åt”.

Ett enat Norden skulle också få ett säte vid G20, som är en grupp som består av nitton stora ekonomier, bland andra Ryssland, Kina och Indien, och EU. Enligt Winter skulle Norden då gå mot en ”ljusare framtid” då vi bland annat skulle bli mindre beroende av internationella försvarsallianser, ifall Norden skulle satsa på ett högteknologiskt försvar.

Källa:
Bankchef: En nordisk union skulle vara en av de starkaste ekonomierna i världen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan

Ett enad Norden med gemensam valuta, försvar och de flesta lagar var NRP:s program redan under 60 talet.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Vera

Ja, det skulle vara något annat och positivt jämfört med vad denna lakej till judemaffian förespråkar.

Deva
Nybörjare
Deva
2 år sedan

Kul om Bankeliten plötsligt skulle börja arbeta för ett enat Norden, i.s.f kommer det gå snabbt :)

Välkomnar dem att ena Norden, därefter tar vi över Bankerna.

Jömpa
Nybörjare
Jömpa
2 år sedan

Vad bra. Då kan han ju donera till oss så blir risken större att han får ett enat Norden :D

Klaus
Nybörjare
Klaus
2 år sedan

Ett enat Norden under nationalsocialistisk regering vore det bästa. Men ett enat Norden under kulturmarxistisk mångkulturell (Bilderberg-)ledning vore en mini-EU och sämre än Norden idag.