Bankchef: Ett enat Norden vore en stark röst på världsarenan

NORDEN. Den nordiska chefen för en europeisk storbank talar sig varm för en nordisk union, som han menar skulle bli en betydande kraft i världen.

Fler och fler tycks vakna upp till idén om en nordisk union. I början av 2016 skrev historikern Gunnar Wetterberg ett debattinlägg där frågan om ett enat Norden beskrevs som en ”realistisk utopi”. Nu säger Eirik Winter, som är chef för den nordiska grenen av storbanken BNP Paribas, att ett enat Norden skulle vara en av världens starkaste ekonomier, då unionen bland annat skulle äga fem procent av världens aktier.

Därtill skulle Norden bestå av närmare 30 miljoner människor och unionen skulle bli en ”stark röst på världsarenan”. Winter lyfte fram frågan redan i oktober och menar att Nordens länder är så lika varandra att en union inte skulle orsaka några problem, då det bara är ”småsaker som skiljer oss åt”.

Ett enat Norden skulle också få ett säte vid G20, som är en grupp som består av nitton stora ekonomier, bland andra Ryssland, Kina och Indien, och EU. Enligt Winter skulle Norden då gå mot en ”ljusare framtid” då vi bland annat skulle bli mindre beroende av internationella försvarsallianser, ifall Norden skulle satsa på ett högteknologiskt försvar.

Källa:
Bankchef: En nordisk union skulle vara en av de starkaste ekonomierna i världen

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
RokvikenKlausJömpaDevaVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Ett enad Norden med gemensam valuta, försvar och de flesta lagar var NRP:s program redan under 60 talet.

Rokviken
Medlem

Ja, det skulle vara något annat och positivt jämfört med vad denna lakej till judemaffian förespråkar.

Deva
Medlem
Deva

Kul om Bankeliten plötsligt skulle börja arbeta för ett enat Norden, i.s.f kommer det gå snabbt :)

Välkomnar dem att ena Norden, därefter tar vi över Bankerna.

Jömpa
Medlem

Vad bra. Då kan han ju donera till oss så blir risken större att han får ett enat Norden :D

Klaus
Medlem

Ett enat Norden under nationalsocialistisk regering vore det bästa. Men ett enat Norden under kulturmarxistisk mångkulturell (Bilderberg-)ledning vore en mini-EU och sämre än Norden idag.