Bamse ska lära barn om källkritik

MEDIA. I ett nytt nummer av Bamse ska barnen som läser få lära sig om källkritik. Detta på grund av alla ”falska rykten” som tidningens chefredaktör menar cirkulerar på nätet.

bamse-botemedel-mot-att-bli-lurad

I nästa nummer av tidningen Bamse kommer Lille Skutt att få syn på ett läskigt monster i skogen varpå han börjar berätta om mötet för alla han träffar. Med tiden sprids ryktet och berättelsen förändras vilket föranleder att journalisten Nina Kanin att undersöka hur saker och ting verkligen står till.

— Internet är lite som den mörka skogen där Lille Skutt ser monstret. Vi har gjort en Bamsehistoria på det temat och i samma nummer går Bamses skola in på djupet om just källkritik, säger Bamses chefredaktör Charlotta Borelius.

Bamses redaktion fick idén tillsammans med Elza Dunkels, som forskar och föreläser om barn och deras Internetvanor.

Senare i år kommer ytterligare ett nummer på samma tema, när någon av karaktärerna utsätts för falsk ryktesspridning.

— Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder, säger Borelius och fortsätter:

— Man stöter på det här när man pratar med barn. Man har hört någon säga något på Youtube som man därmed tror är sant.

Tidningen Bamse har sedan tidigare gjort sig känd för att via berättelser rikta vänsterpropaganda och politisk korrekthet till barnen som läser. Redan 1983 hyllades den kommunistiska diktatorn Mao Zedong i ett nummer. Då hette det att Mao skapat ett ”bättre samhälle” där man delar på maten rättvist och ”ingen svälter”, trots att tiotals miljoner människor dog i svältkatastrofer under hans styre.

Tidningen har också mer nyligt propagerat för homosex och rasblandning genom att exempelvis introducera ett lesbiskt par till läsarna. Sommaren 2011 gjordes även ett specialnummer i samarbete med Migrationsverket för att ”förklara asylprocessen”.

Källor:
Bamse ska lära barn om källkritik
Var Bamse kommunist?
Bamse (Wikipedia)

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments