Bagare på Nordirland får rätt – behöver inte baka propagandatårta åt homolobbyn

UTRIKES. Storbritanniens högsta domstol har slagit fast att en bagare på Nordirland inte gjorde något fel när han tackade nej till att baka en tårta med texten ”Stöd samkönade äktenskap”.

Det var 2015 som bageriet Ashers baking i Belfast på Nordirland dömdes för diskriminering efter att ha nekat ett jobb om att baka en tårta åt homolobbyaktivister. Enligt beställningen skulle texten ”Stöd samkönade äktenskap” stå skriven på tårtan, något som bagaren inte ville åta sig att göra.

Men enligt Storbritanniens högsta domstol, som nu avgjort frågan, är det uppenbart att bagaren i och med sitt nekande till uppdraget inte vände sig mot kunden eller någon anhörig till kunden, utan mot själva budskapet. Man menar att bageriet hade tackat nej till att baka tårtan oavsett vem som kom med förfrågan och att det därmed inte kan handla om diskriminering.

— Det är djupt förnedrande att neka någon en tjänst på grund av deras etnicitet, kön, sexuella läggning eller tro, men det är inte vad som har skett i det här fallet, säger rättens ordförande Brenda Hale.

Konstnärlig frihet vs. homolobbyns agenda
Detta är inte första gången som en bagare stått upp mot homolobbyister och fått rätt. Under året har två snarlika fall i USA fått sitt avgörande där en bagare i Kalifornien och en annan i Colorado vägrat att baka bröllopstårta åt bögpar. I Colorado-fallet gick målet så långt som till delstatens högsta domstol.

Men i båda fallen menade domarna att det konstnärliga friheten – som regleras i den amerikanska grundlagen – inte medger att någon kan tvingas skapa ett verk mot sitt eget samvete. Därmed hade de två bagarna rätt att vägra ta sig an uppdraget.

För Aaron och Melissa Klein från det kristna familjebageriet Sweet Cakes by Melissa i Oregon ser det dock inte lika ljust ut för. Bageriet dömdes att betala motsvarande en miljon svenska kronor till ett lesbiskt par efter att 2013 ha tackat nej till uppdraget att baka deras bröllopstårta. Det dryga skadeståndet och rättsprocessen har gjort paret bankrutt och satt bageriet i konkurs.

Efter en utdragen process har delstatens högsta domstol utan vidare förklaring nekat att ta sig an deras fall. Detta trots det massiva stöd med pengainsamling som mobiliserats för bagarparet. Enligt amerikansk media hoppas paret Klein nu på att kunna gå vidare till USA:s högsta domstol.

Källa:
Bagare får rätt om gay-tårta
Oregon Supreme Court won’t hear Sweet Cakes by Melissa’s appeal

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Caesar-Aurelius says:

  Chicago Tribune cites Nazis in backing baker who refused cake to gays
  ‘Imagine a Jewish baker being required to put a swastika on a cake,’ newspaper editorial says, which the ADL says is ‘beyond offensive and hateful to the LGBTQ community’

  Lägg märke till att alla människor inte har samma värde – i alla fall inte om det är en judisk organisation som står för bedömningen.

  Jonathan Greenblatt, who heads the Anti-Defamation League: The Tribune should know better: Nazis are not protected by anti-discrimination laws!

  To compare baking a cake for a gay couple to baking a cake with a swastika is beyond offensive and hateful to the #LGBTQ community.

 • Karl-Путин A says:

  Homolobbyn kunde ju ha beställt en helt neutral tårta och dekorerat den med mensblod och bajs. Jag garanterar att succén inte hade uteblivit och dessutom är det sååå givande att få skapa något själv.

 • Slipsen says:

  Det är ingenting fel i att neka baka en homotårta, det felaktiga är att vara homo och stödja homolobbyn!
  Ironiskt att de enda som blev dömda var judar…


 • Lämna ett svar