Avhoppare ljuger om tidigare liv

Carl Wennerstrand gjorde inbrott i bilar och begick stölder och hävdar att han under flera år var ”aktiv nazist”, detta i organisationer vars förgrundsgestalter inte känner till honom. Idag har han ”hoppat av” och föreläser för högstadieelever. Wennerstrands uppgifter från sitt tidigare liv tycks däremot inte stämma.

Wennerstrands historia är ungefär densamma som de flesta andra som ”hoppat av” den nationella rörelsen och idag tjänar stora pengar på att föreläsa om den rörelse de aldrig tagit någon större del i; de har varit utstötta, svaga för droger och alkohol och givetvis ”ledande” eller ”aktiva” nazister.

Idag publicerar de Gävlebaserade tidningarna Arbetarbladet och Gefle Dagblad respektive artiklar om denne så kallade avhoppare. Wennerstrand befinner sig nämligen vid en antirasistisk festival i Gävle för att föreläsa om sin tid som ”aktiv nazist”.

Med lögnen som vapen
I artiklarna och vid föredraget framförs i sedvanlig stil en massa, som alltid lika förutsägbart, dravel om den nationella miljön. Vad som däremot är smått intressant är att det hävdas att Wennerstrand varit ”aktiv nazist i Riksfronten och Vitt ariskt motstånd”, något som han använder sig utav för att visa sig viktig. Han säger att han under den tiden och i dessa organisationer ”skrev debattartiklar, delade ut flygblad och värvade nya medlemmar”.

Men personer som varit ledande inom de två nämnda organisationerna, vilka idag återfinns i Svenska motståndsrörelsen, minns inte någon Carl Wennerstrand. Detta trots att han ska ha varit aktiv i dessa organisationer under fem års tid.

– Jag känner inte till honom. Om han var med oss så var han i alla fall aldrig någon tongivande person, säger Pär Öberg, en av de ledande i nu nedlagda Riksfronten, till Nationellt Motstånd.

I en bok om sitt tidigare liv hävdar Wennerstrand att han träffat Öberg, som idag är Svenska motståndsrörelsens nästeschef i Stockholm, vid ett rekryteringsmöte för Riksfronten.

– Kanske en bland många i så fall. Han har i alla fall aldrig varit medlem eller utmärkt sig på något sätt. Det skulle jag ha kommit ihåg, säger Öberg.

Ledande personer inom Vitt ariskt motstånd, idag aktiva i Svenska motståndsrörelsen, uppger till Nationellt Motstånd att de inte heller har något minne av denna person.

Wennerstrand förstår att om han ska kunna tjäna pengar på att föreläsa i detta ämne så är det viktigt att vara ”förtroendeingivande”, dvs. att framstå som en person som ”vet vad han snackar om”. Att Wennerstrand i själva verket inte har den minsta aning om vad den nationella rörelsen varit och är eller vad det innebär att vara patriot, vill han uppenbarligen uppväga genom att ljuga och frisera sanningen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments