Avhopp från regeringen i Ukraina

UKRAINA. Efter att den ukrainska regeringen överlevt en missförtroendeomröstning väljer nu Julia Tymosjenkos parti ”Fäderneslandet” att lämna regeringen, samtidigt som man anklagar samma regering för att vara tillsatt av tvivelaktiga affärsmän och oligarker.

Under tisdagskvällen hölls en votering i Ukrainas parlament, Radan, om huruvida Arsenij Jatsenjuks regering skulle avsättas eller inte. Initiativet togs av landets president, Petro Porosjenko, och man lyckades samla 194 av de 226 röster som hade behövts för att avsätta regeringen. Enligt BBC är de största anledningarna till missnöjet en alltför långsam reformtakt och korruptionsanklagelser.

Förutom Fäderneslandet är även partiet Samopomich, som under torsdagen lämnade regeringen, kritiska mot Jatsenjuk. Faktum är att samtliga regeringspartier förutom Jantsenjuks parti ”Folkfronten” till övervägande del röstade för att regeringen skulle avsättas, medan oppositionspartiernas ledamöter till största del var frånvarande. Den misslyckade missförtroendeomröstningen innebär att en ny votering inte kan genomföras under den resterande delen av parlamentsåret. Samtidigt är det sannolikt att Jatsenjuks minskande stöd i parlamentet kan leda till nya regeringskriser i framtiden.

Källor:
Tymosjenkos parti lämnar i protest
Västerländska ledare som stödjer Ukraina har fått nog
Ukraine crisis: PM Yatsenyuk survives no-confidence vote

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om