UTRIKES. Australiens premiärminister rasar mot Facebook som beslutat att blockera nyheter för användare i landet.

Australiens parlament väntas inom kort rösta igenom en lag som tvingar Facebook att betala nyhetsmedier för länkar som delas på plattformen. Som svar på detta har Facebook beslutat att blockera australiensiska nyhetsmedier. Numera är tidningarnas flöden på Facebook tomma och länkar till dessa tidningars webbsidor går inte längre att dela.

Detta har upprört premiärminister Scott Morrison, som anklagar Facebook för att tro att de är större än Australiens regering. Som om det inte vore nog att blockera nyhetsmedier har man även blockerat vissa statliga kanaler på Facebook, där exempelvis katastrofinformation sprids.

— Facebooks val att ”unfrienda” Australien idag, genom att stänga av nödvändig information om hälsa och krisinformation, var lika arroganta som de gav upphov till besvikelse, sade Morrison om beslutet.

— Dessa handlingar bekräftar bara oron som allt fler länder uttrycker om BigTech-företagens beteende, när de tror att de är större än regeringar och att regler inte gäller dem själva.

Australiens regering och parlament ska inte vika sig för Facebook, meddelar Morrison:

— De förändrar visserligen världen, men det betyder inte att de styr den. Vi kommer inte låta oss skrämmas av BigTechs försök att pressa vårt parlament.

”Erkänner att de har monopol”

Runt om i världen har politiker reagerat på Facebooks försök att slippa bli reglerade. David Cicilline, kongressledamot för Demokraterna i USA och ordförande för konkurrenskommittén, menar att Facebook genom sitt agerande på det mest tydliga sättet erkänner att man har en monopolställning.

Även i Storbritannien har det styrande konservativa partiet reagerat. Julian Knight, ordförande för den kulturpolitiska kommittén i landets parlament, menar att agerandet är aggressivt och säger att Facebook borde samarbeta med Australiens regering.

— Facebook har alltid hävdat att de är en plattform. Det ser nu ut som att de agerar redaktörer och fattar politiska beslut, säger Julian Knight.

Knight menar att liknande lagar som den australiensiska skulle behövas även i Storbritannien.

Kevin Brennan, ledamot för Labour och medlem i samma kommitté, är också av åsikten att en sådan lag skulle behövas och att Facebook profiterar på att nyheter delas på plattformen. Att Facebook trotsar den australiensiska regeringen är också något han kritiserar.

— Jag tycker det är aggressivt. Det är en slags krigsförklaring mot ett självständigt och demokratiskt land.

Även Google har tidigare hotat med nedstängningar då en liknande lag infördes för sökmotorer, men istället har man valt att sluta avtal med flera av landets medier.


  • Publicerad:
    2021-02-18 15:52