Atomenergiorganet IAEA får ny chef – från amerikanska regeringen

UTRIKES. Mary Alice Hayward från den amerikanska regeringen är ny chef för FN:s atomenergiorgan.

Yukiya Amano och Mary Alice Hayward. Foto: Dean Calma/IAEA (CC BY 2.0)

Den 18 juli dog den 72-årige japanen Yukiya Amano som under tio år ledde Internationella atomenergiorganet (IAEA) efter en tids sjukdom.

Amano var djupt involverad i det atomenergiavtal med Iran som trädde i kraft 2015 men som USA:s president Donald Trumps regering bröt för att istället införa de ”tuffaste” sanktionerna någonsin mot Teheran.

Den förre IAEA-ledaren var principfast mot Israels och USA:s beskyllningar mot Irans kärnenergiproduktion, som de sionistiska staterna till skillnad från det internationella organet menade var till för att skaffa kärnvapen.

En temporär ersättare till Amano har redan utsetts. Hans efterträdare blir Mary Alice Hayward.

Hayward har under många år arbetat för den amerikanska regeringen och dess utrikesdepartement. Under senare år har hennes fokus varit inriktat på internationella atomenergifrågor.

Källor:
Head of the Department of Management
IAEA Director General Yukiya Amano Is Preparing to Step Down, Sources Say
Was Foul Play Behind IAEA Chief Yukiya Amano’s Death

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Sigfrid says:

    Den här utnämningen påminner mig om det gamla ordspråket att sätta bocken som trädgårdsmästare det är vad man gör nu.


  • Lämna ett svar