Åtal mot SÄPO-utvisad imam läggs ner

INRIKES. Åtalet om olaga tvång mot den av SÄPO frihetsberövade Gävleimamen Abo Raad läggs ner. Han anmäldes av en journalist som menar att imamen med hot tvingat honom att radera en bild.

Det var i somras som Gävleimamen Abo Raad frihetsberövades av SÄPO enligt Lagen om utlänningskontroll (LSU), eftersom de ansåg att imamen utgjorde ett akut hot mot rikets säkerhet i egenskap av ledare för extremistiska sunnimuslimer i Sverige. Man beslutade enligt samma lag att han skulle utvisas ur riket.

Raad är dock fortfarande kvar i Sverige. Enligt imamens advokat Alparslan Tügel går utvisningen inte att verkställa, då det i utlänningslagen står att ”avvisning och utvisning av en utlänning får aldrig verkställas till ett land om det finns skälig anledning att anta att […] utlänningen där skulle vara i fara att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”.

Raad är från Irak, som efter USA:s störande av Saddam Husseins Baath-regering numera styrs av shiamuslimer, som har låg tolerans mot sunnimuslimska extremister.

Nu läggs även en förundersökning om olaga tvång mot imamen ner. Raad anmäldes av en journalist på Gefle Dagblad som under hot ska ha tvingats att radera en bild.

Att vara åtalad för ett brott är också ett hinder för utvisning, men advokat Tügel tror inte att nedläggningen av ärendet kommer att påverka utvisningsförfarandet.

— Det finns redan verkställighetshinder i och med situationen i hemlandet, säger advokaten till Gefle Dagblad.

Källa:
Åtal mot inlåsta Gävleimamen nedlagt

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Child-Of-God Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Child-Of-God
Medlem

skämmigt att vara ett tillhåll för rövare. falska profeter och terrorister.

#sverigebilden