Asylanter drar åt Hälsingland

HÄLSINGLAND. Det redan hårt drabbade Hälsingland skall få en rejäl påfyllning med främlingar. Enligt Migrationsverket är beredskapen god, men den inställningen delar inte kommunerna.

Halsingland1

Asylboenden i Hälsingland

En av landskapets kommuner, Söderhamn, blev uppmärksammad redan år 2010 då TV4 sände ett program om hur kommunen tvingades riva bostadsområden för att försöka förhindra Migrationsverkets fullständiga övergrepp på det lilla samhället, även tidningar som Expressen publicerade en artikel om Söderhamns tuffa asylantkris.

Migrationsverket låter sig dock inte stoppas. Enhetschefen för Migrationsverkets asylmottagning i Söderhamn, Lars Ulander, har bara fokus på en sak, det är att främlingarna får sina behov tillgodosedda, vad resterande av Hälsinglands invånare tycker är inte lika relevant. ”Det primära är att vi kan ge folk skydd och tak över huvudet”, säger Ulander till Söderhamns Kuriren.

Enligt Ulander är trycket på Migrationsverket inte lika hårt i norr som i söder och problematiken som lyfts fram är alla blanketter som måste fyllas i för att asylanterna skall få bidrag till vinterkläder.

Halsingland2

Gatubilder från Söderhamn

Alla håller inte med om att trycket inte är hårt i norr. På tre dagar fylldes ett asylboende i Järvsö. Hela 180 främlingar tog plats i bygden som annars består av 1407 personer. I Glössbogården, mellan Söderhamn och Bollnäs, finns platser till ytterligare 45 asylanter. Listan kan göras lång och Migrationsverket verkar inte ha några planer alls på att sänka tempot.

Asylanterna drar åt Hälsingland medans ungdomarna får tips om att söka sig till andra länder för att klara sitt uppehälle. Så någon arbetskraftsinvandring rör det sig troligen inte om.

I dagsläget finns 1505 främlingsplatser i Hälsingland, fördelat enligt följande:
Arbrå: 43
Bollnäs: 95
Harmånger: 6
Iggesund: 52
Järvsö: 17
Kilafors: 39
Ljusne: 446
Strömsbruk: 40
Söderhamn: 121
Norrala: 100
Delsbo: 178
Hassela: 77
Järvsö: 200

Källa:
Fler asylboenden i Hälsingland

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments