AstraZenecas vaccin stoppas i Norge

UTRIKES. AstraZenecas coronavaccin stoppas i Norge på grund av att vissa drabbats av allvarliga biverkningar.

I Norge stoppas användandet av AstraZenecas vaccin mot coronaviruset. Anledningen är att man vill göra en riskvärdering efter att vaccinmottagare drabbats av biverkningar. Ett fåtal personer ska även ha dött.

— Regeringen menar att vi inte har nog med underlag för att dra någon slutsats, säger hälsominister Bent Høie till tidningen VG.

En expertgrupp ledd av Lars Vorland, doktor i medicinsk mikrobiologi och tidigare direktör vid smittskyddet, ska undersöka AstraZenecas vaccin och ett från Johnson & Johnson. De bägge vaccinen ska bygga på liknande teknologi.

Ett permanent stopp av vaccinen innebär givetvis att det kommer ta längre tid att genomföra ett vaccinationsprogram. Men norska folkhälsomyndigheten FHI:s smittskyddsdirektör Geir Bukholm formulerar sig hårt i ett pressmeddelande:

— Eftersom det är få som dör av covid-19 i Norge så är risken att dö efter vaccinering med AstraZeneca högre än risken för att dö av sjukdomen, särskilt för yngre personer.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
18 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments