Arkeologiskt fynd med koppling till Eddan

För tio år sedan hittade arkeologer, under en utgrävning i Finnestorp i Västergötland, ett förgyllt spänne med en bild av asaguden Oden gestaltad. Enligt Bengt Nordqvist på Riksantikvarieämbetet har man nu slagit fast att det aldrig tidigare funnit ett föremål som man kan koppla till Eddan så väl som det här spännet.

Förutom detta fynd har lämningar från minst 15 krigsherrar och omkring 100 hästar hittats i den våtmark som grävts ut. Marken tros ha varit en offersjö under folkvandringstiden. Man tror att ätter stridit sinsemellan här i området och den förlorande sidan fick sin ledare dödad eller offrad i sjön.

De påträffade fynden visar att de stridandes utrustning var vackrare och mer påkostad än den vikingarna hade flera hundra år senare. Vikingarna satt sedan i sina hallar och berättade om dessa sina förfäder och hjältar.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om