NORRBOTTEN. Arkeologer undersöker just nu två kullar i byn Älvsbyn i Norrbotten som tros vara rekordnordliga gravhögar.

En av de möjliga gravhögarna.

I dagarna undersöks två jordkullar i Älvsbyn i Norrbottens kommun av arkeologer. Anledningen är att de tros vara gravhögar från järnåldern.

Kullarna har tidigare avskrivits som naturbildningar, men arkeologen Frida Palmbo tyckte att de var såpass lika gravhögar i södra Sverige att hon framgångsrikt ansökte om att få undersöka saken närmare.

Högarna dateras till runt 1 100 år före Kristus och är 5-6 meter höga, vilket gör dem till de nordligaste gravhögarna av den storleken. I dagsläget finns de nordligaste bekräftade järnåldersgravhögarna i trakterna av Sundsvall.

— Jag skulle vilja säga att det här är unikt, åtminstone för oss i norra Sverige. Och är det gravhögar kan vi börja titta på samhället kring den här tiden, vi vet inte riktigt dateringen men det kan vara som äldst bronsåldern. Det krävs en hel del arbete för att bygga en sådan här hög så det borde det också ha funnits en del människor på platsen, kommenterar Frida Palmbo.

Med tanke på högarnas höjd tros det vara betydelsefulla personer som ligger begravda under dem. I slutet av veckan ska undersökningarna av området vara klara och ett slutligt besked komma.

Källa:
Gravhögar utanför Älvsbyn – kan vara arkeologisk sensation


  • Publicerad:
    2019-05-21 19:45