Arkeologer undersöker kullar i Norrbotten – kan vara rekordnordliga gravhögar

NORRBOTTEN. Arkeologer undersöker just nu två kullar i byn Älvsbyn i Norrbotten som tros vara rekordnordliga gravhögar.

En av de möjliga gravhögarna.

I dagarna undersöks två jordkullar i Älvsbyn i Norrbottens kommun av arkeologer. Anledningen är att de tros vara gravhögar från järnåldern.

Kullarna har tidigare avskrivits som naturbildningar, men arkeologen Frida Palmbo tyckte att de var såpass lika gravhögar i södra Sverige att hon framgångsrikt ansökte om att få undersöka saken närmare.

Högarna dateras till runt 1 100 år före Kristus och är 5-6 meter höga, vilket gör dem till de nordligaste gravhögarna av den storleken. I dagsläget finns de nordligaste bekräftade järnåldersgravhögarna i trakterna av Sundsvall.

— Jag skulle vilja säga att det här är unikt, åtminstone för oss i norra Sverige. Och är det gravhögar kan vi börja titta på samhället kring den här tiden, vi vet inte riktigt dateringen men det kan vara som äldst bronsåldern. Det krävs en hel del arbete för att bygga en sådan här hög så det borde det också ha funnits en del människor på platsen, kommenterar Frida Palmbo.

Med tanke på högarnas höjd tros det vara betydelsefulla personer som ligger begravda under dem. I slutet av veckan ska undersökningarna av området vara klara och ett slutligt besked komma.

Källa:
Gravhögar utanför Älvsbyn – kan vara arkeologisk sensation

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
PierreCaesar-AureliusAxel ErikssonJan HjelmLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Kanske de rättmätiga vita ickesamiska renägarna som vilar där.
Vita har funnits häruppe och bryggt öl i 10K år.
Så det är våra renar lapparna vallar och biter av öron och kulor på.

Caesar-Aurelius
Medlem

”I Sverige finns inga skelett bevarade av de första invandrarna”, dvs. det finns inget DNA.

Dagens PK-forskare påstår bara att det var lappar för att politikerna gillar den teorin.

Bara ett fatalt problem med den teorin. De ursprungliga svenskarna invandrade från Danmark, inte från Ryssland eller Finland …

Det hade funnits människor i Sverige i hela 6 000 år innan de första människorna invandrade till Sverige norr om polcirkeln, och inte ens de var lappar.

Lingonet
Medlem

Dessutom såg jag en artikel någonstans där de hävdar de första nordborna, och gissa vad, bilderna visade svartingar.
En del i den kulturmarxistiska ickevita propagandan.

Caesar-Aurelius
Medlem

Jo, jag vet vilken artikel du menar. Och den artikeln, samt det tillhörande TV-programmet, bygger på falsarier. De har nämligen ALDRIG hittat de påstådda generna med blå ögon och ”mörk hud” i övre halvan av Europa. De bara ”antar”, helt utan källa, att ALLA dåtida Europeer såg likadana ut ända från Portugal till Ryssland! Och ”mörk hud”, vad är det? En zigenare har en tydligt mörkare hudfärg än en svensk, är det den kulören man menar? Samtidigt är det välkänt att de sista Neandertalarna dog ut nere i Spanien. Är det dem ”med blå ögon och ”mörk hud”” de egentligen… Läs mer »

Jan Hjelm
Medlem

Det är bara att hoppas att eventuella fynd av järn eller bronsföremål i högarna inte smälts ner för att utplåna vår historia.

Axel Eriksson
Redaktör

Extra spännande för mig som växt upp, vistats och än idag bor i närheten av Selholmen där kullarna finns.

Pierre
Medlem

Om några veckor så kommer Ingrid Lomfors gå ut med att det låg bara nebers och någon enstaka arab i gravarna.