Årets julklapp: Det återvunna plagget

INRIKES. Second hand-branschen jublar sedan det återvunna plagget har utsetts till Årets julklapp 2018 av HUI Research.

Efter 30 år av mestadels eldrivna grejer som bakmaskinen, platt-tv:n, surfplattan, robotdammsugaren och förra årets elcykel, utsåg HUI Research det återvunna plagget som Årets julklapp 2018.

— Det är en stor konsumenttrend att handla mer hållbart och nu har vi satt fingret på det, säger Sophie Nilsonne vid HUI research som utser Årets julklapp.

Med återvunnet avses plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand. I sin motivering skriver HUI Research bland annat:

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel.

— Självklart är det bättre ur ett miljöperspektiv att köpa ett återvunnet plagg än att köpa ett nytt. På så vis är det en glädjande nyhet, kommenterar Philip Warkander, filosofie doktor i modevetenskap vid Lunds universitet, valet av Årets julklapp.

För Stockholms stadsmission som driver det sociala företaget Remake passar utnämningen som handen i handsken. I 15 år har man återvunnit textilier och sytt om dem till nya plagg.

— Allt fler inser att vi behöver bli mer hållbara. Det är jätteviktigt för att vi ska nå våra klimatmål. Här kan alla konsumenter bidra, säger Maria Lagerman, verksamhetschef för Remake.

Även Erikshjälpen, som är en av Sveriges största second hand-kedjor, jublar över utnämningen.

— Vi har ju hållit på med detta sedan 1990 och sedan dess jobbat medvetet för ett större återbruk av kläder och annat, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen. Vi är ju inte som en vanlig butik där vi kan beställa varor i förväg. I stället får vi försöka lägga mer på lager inför kommande julhandel.

Däremot påpekar Philip Warkander att det bara är vissa kategorier av kunder, ofta yngre och miljömedvetna eller föräldrar till småbarn, som efterfrågar återvunna plagg. Därför tror han inte att Årets julklapp i år kommer att bli någon stor succé.

— Den stora massan föredrar fortfarande att köpa massproducerat till fullpris, oavsett vad som sägs vara Årets julklapp, konstaterar Warkander.

Källa:
Det återvunna plagget är Årets julklapp 2018

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KlausCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

— Allt fler inser att vi behöver bli mer hållbara. Det är jätteviktigt för att vi ska nå våra klimatmål. Här kan alla konsumenter bidra …

Om det är det som gäller, då har jag ett betydligt bättre förslag till Årets Julklapp!

Ge bort ett presentkort på ett klädplagg i julklapp till din käresta, etc. – dock med det ovillkorliga villkoret att presentkortet inte kan lösas in förrän år 2020.

Klaus
Medlem

Jag skulle aldrig köpa begagnade it-varor.
Second hand-butikernas ekonomiska succé beror bl.a. på att de inte köper varor, de säljer bara.