Allt fler dödsolyckor på arbetet – då tvingar regeringen Arbetsmiljöverket att skära ner

INRIKES. 15 inspektörstjänster försvinner i år på Arbetsmiljöverket efter att extra pengar strukits i regeringens vårbudget. Samtidigt ökar antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser kraftigt.

Under en rad av år har dödsolyckorna på svenska arbetsplatser ökat enligt statistik från Arbetsmiljöverket. 2015 avled 34 personer. Tre år senare hade antalet ökat till 50 dödsfall och under det här årets första kvartal har 18 personer redan hunnit dö på jobbet.

Flest dödsfall sker inom byggindustrin, transportnäringen samt jord- och skogsbrukssektorn. Det är också de branscher som har störst andel utländsk arbetskraft anställda.

— Det känns som om byggnadsarbetare är en handelsvara som är slit och släng, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads i Örebro-Värmland, och tillägger:

— Vi ser personer som klättrar ur liftkorgar och de har inte selar på sig och vi skulle i stort sett kunna gå in på vilken arbetsplats som helst och hitta brister i arbetsmiljön.

I år kommer 15 av Arbetsmiljöverkets 275 inspektörer att gå i pension. Verket skulle behöva cirka 10 miljoner kronor för att kunna ersätta dessa och bibehålla nuvarande nivå på inspektionsverksamheten. Men regeringen skjuter inte till dessa pengar i sin vårbudget.

–Det är klart att det är bekymrande att vi blir färre inspektörer. Nu måste vi prioritera hårdare att vara på de platser där riskerna är som störst, säger Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson.

Olsson menar att ökningen av antalet dödsolyckor i Sverige främst beror på ett ökat tryck och högt arbetstempo på landets arbetsplatser. Mest pressade är de många utländska arbetarna, som inte sällan jobbar för löner på under 50 kronor i timmen och saknar arbetsmiljöutbildning

Framför allt är det planerad tillsyn och den förebyggande tillsynen som måste väljas bort när Arbetsmiljöverkets resurser minskar.

Källa:
Ska bli färre inspektörer – trots fler dödsolyckor på arbetet

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Caesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Trots att det är fler apor som klättrar på byggnadsställningar, så är det fler som ramlar ned.

Märkligt. Mycket märkligt.