Arbetets dag

Dagens datum 6 september: Mellan 6 och 13 september 1937 höll NSDAP sin nionde partidag i Nürnberg. Denna kom att gå under parollen Reichsparteitag der Arbeit och firades för att det nationalsocialistiska Tyskland då mer eller mindre utrotat arbetslösheten.

Tyska arbetare marscherar med spadar.

Tyska arbetare marscherar med spadar.

1937 års tappning av NSDAP:s partidagar skulle hylla arbetarna och deras förtjänster för att i folkgemenskapens tecken kraftigt reducerat arbetslösheten. Denna partidag kan anses ha haft mer sekvenser av festivalkaraktär, innehållandes bland annat folklig sång och dans, än de flesta andra partidagar. Mötet besöktes av bland annat den japanske prinsen Chichibu, bror till Japans kejsare Hirohito, som hade ett personligt möte med Hitler om relationerna mellan Japan och Tyskland.

Bundesarchiv_Bild_183-C12658,_Nünrberg,_Reichsparteitag,_RAD-Parade

Det gjordes en film för att föreviga mötet under namnet Festliches Nürnberg. Denna film regisserades denna gång inte av Leni Riefenstahl utan av Hans Weidemann. Den 21 minuter långa filmen var ursprungligen i färg men det material som finns på nätet idag är i svartvitt. En ny ljusteknik infördes där 152 luftvärnsstrålkastare med 12 meters mellanrum formade ett ljusvalv som lös upp mötet. Idén var Albert Speers och anses ha tillhört ett av hans viktigaste bidrag.

De många luftvärnsstrålkastarna lyser upp hela mötet.

De många luftvärnsstrålkastarna lyser upp hela mötet.

Filmen visar förutom kortare talsekvenser från Julius Streicher, Joseph Goebbels och Hitler själv, också filmmaterial från tyska arbetare i verkstäder och på fälten. Dessa sjunger även sånger om arbetets ära och folkgemenskapen. Vidare visas inslag av folkdans och gymnastik där bland annat kvinnoföreningen Glaube und Schönheit (Tro och skönhet) uppträder.

Kvinnföreningen Glaube und Schönheit uppträder.

Kvinnföreningen Glaube und Schönheit uppträder.

Det sker också inspektioner av militära enheter och demonstrationer av den tyska krigsmakten i syfte att visa för omvärlden att Tyskand åter hade militär kapacitet att försvara sig. Den sjunde partidagen, från två år tidigare, hade gått under parollen Reichsparteitag der Freiheit och handlade om att Tyskland återinförde värnplikten och att man brutit sig loss från Versaillesdiktaten som förbjöd Tyskland från att ha ett militärt försvar.

Filmen visar dessutom hur massiva kolonner av militärer, SS, men också tyska arbetare från Reichsarbeitsdienst marscherar och demonstrerar. De tyska arbetarnas vapen utgörs av spadar.

Image.aspx

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-06.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

60 Kommentarer till "Arbetets dag"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Strv 122 (Leopard 2 A5)
Gäst
Nybörjare
Strv 122 (Leopard 2 A5)
Pontus
Gäst
Nybörjare
Pontus

Sång, glädje och stolthet tillsammans med andra kamrater, gud så underbara bilder. Tänk om man någonsin skulle kunna få uppleva något sådant ..

Dumme schweden
Gäst
Nybörjare
Dumme schweden

Idag upplever tyskarna taharush och terrordåd, det var tur att dom förlorade världskrigen dom hade haft det eländigt annars…🙄

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

En underbar tid.

Kettil F.
Gäst
Nybörjare
Kettil F.

Jag har en kopia där den allra första minuten fortfarande har en gnutta färg kvar som grönt. Tegeltaken skiftar även svagt i ”tegelbrunt” men sen är resten av kopian gråfärgad.

Mannen som talar 5 minuter in i filmen är Julius Streicher som var Gauleiter för Mittelfranken där Nürnberg ligger.

Vad gäller kvinnoföreningen Glaube und Schönheit så finns det en film från 1939 som heter just ”Glaube und Schönheit” som visar BDM-kvinnor i tjänst och fritid.

Den kan ni ladda hem i bra mkv-kvalitet här:
http://www.archive.org/download/1939-Glaube-und-Schoenheit/1939-GlaubeUndSchoenheit15m29s512x384.mkv

Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare
Peter H. Norrland
Vilka härliga filmer, man är sannerligen född i fel tid! Jag kan lova att det är en speciell känsla att stå där uppe på Zeppelintribüne, den som inte ännu besökt Nürnberg och Parteitagsgelände (partidagsområdet söder om Nürnbergs centrala delar) bör göra det snarast, man vet aldrig vad juden kommer att ta sig för nästa gång, han har ju redan gjort sig skyldig till flertalet skamlösa gravskändningar, så historiska byggnader rör honom inte i ryggen! Kan även passa på att berätta (om nån nu bryr sig) att min samling innehåller en sejdel med försilvrat lock med fin relief med hakkors, en… Läs mer »
Kettil F.
Gäst
Nybörjare
Kettil F.
Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare
Peter H. Norrland

Tack för kartan, men jag har faktiskt besökt nästan alla markerade platser på kartan, inklusive operahuset som ligger precis till höger om Hotel Deutscher Hof!
Jag får besöka resten vid mitt nästa besök!
:-)
En lite lustig sak är att i närheten av korsningen Bayernstraße – Jitzhak-Rabin-Straße (vid Parteitagsgelände) ligger ett företag som tillverkar lampskärmar, vet dock ej av vilket material!
:-D
Trevlig helg önskas från Norrland!

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Hahaha. Säg till nästa gång du ska till Faderlandet och inhandla lampskärmar så kanske jag följer med. Kanske en tysk öl eller två också?

Es NÄTHAT 1488
Gäst
Nybörjare

Jag följer gärna med och handlar hem lite tvål!

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Det värker i hjärtat när jag återigen blir påmind om att jag missade den här eran. Nations och folkbyggande när den är som bäst

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Icke-lönsamt tvångsarbete betalat med sedelpressarna är inte att utrota arbetslöshet. Det är bedrägeri och stöld från folket.

Richard Johansson
Gäst
Nybörjare

Säger personen som ställer sig bakom det judiska symptomet (Liberalismen).

Vad kommer härnäst ett totalt konverterade till Judendom och intensifierat bekämpande av vårt folk?

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Nej då har du nog sammanblandat med någon annan. Liberalism är ett otyg. Men inte mer judisk än socialismen. Läs rabbinsonen Marxs kommunistiska manifestets punktprogram och tänk efter om du delar majoriteten av dess ståndpunkter eller inte.

Problemet med liberalismen är ju att det är den som leder till socialismen eftersom det är forst i o m liberalismen som vanligt folk blir etatister. I mer traditionella statsbildningar så vet alla som inte ingår i härskarklassen att staten är deras fiende och en parasit på samhällskroppen.

Richard Johansson
Gäst
Nybörjare

Vad har socialism med Nationalsocialism att göra?

Visst vi delar på en socialistisk grund men det är också det enda.

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Det tar några minuter att läsa igenom kommunistiska manifestets punktprogram.

Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga

Tvångsarbete? I Tyskland före krigsutbrottet? Med tysk arbetskraft? Berätta mer, jag tror alla världens historiker är mycket nyfikna på dina kunskaper.

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Ja vad ska man kalla det då? Staten fuckar upp ekonomin. Sen tillträder nya makthavare som inte låter ekonomin återhämta sig (dvs låta lågkonjunkturen rensa ut alla felinvesteringar) så nya arbeten kan skapas. Nej istället erbjuder man statliga arbeten med fruktansvärda villkor betalade med sedelpressen. När någon tysk nekar att ta detta arbete så dras arbetslöshetsbidraget in. Visst fan att det är tvångsarbete. Och vad tror du hände när de strejkade?

Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga
Det är inte fråga om vad du eller jag vill kalla det. Utan att finna ekonomiska historiker som talar om ‘tvångsarbete’ i Tyskland 1933-39. Underskottsekonomi med låg inflation samt offentliga arbeten var en del av keynesianismen som efter depressionen introducerades över den industrialiserade världen; en metod för att få bort arbetslösheten och rädda ekonomierna, utan att ersätta kapitalism med fullfjädrad planekonomi. Den tyska ekonomiska politiken väckte tidigt Keynes intresse, fast han tog avstånd från den nationalsocialistiska ideologin. Riksbankspresidenten Hjalmar Schacht ledde den tyska återhämtningspolitiken fram till 1937 då han avgick. Hans politik med offentliga arbeten inom infrastrukturen blev en inspiration… Läs mer »
Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga
Måste dock tillägga här, för undvikande av missförstånd. Länken jag bifogade är liberal till övermått och fördömer all planekonomi. Men det i centrala i nationalsocialismen var att på tysk-etnisk grund göra uppror mot den av judarna dominerade internationella storfinansen. Något sådant var helt omöjligt utan en radikal räddningsplan för ekonomin, ett stort vågspel. Storfinansen skulle annars på mycket kort tid ha skagit ned upproret. Att det nationalsocialistiska projektet därför skulle utsättas för isolering, sanktioner och andra hot var givet, förutom att Versailleavtalet bakband Tysklands förmåga till årerhämtning. Central planering var därför nödvändig, liksom satsning på en självständig ekonomi som kunde… Läs mer »
Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Tips. Läs länkarna du googlar fram innan du slänger runt med dem. Att du får två + för att källhänvisa till en artikel som säger emot dig själv visar att medelintelligensen och bildningen bland läsarna här är ungefär 0. Så avslutar härmed kommenterandet.

Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga

Jaså du drar.. Vad synd.
Men du kan tydligen inte läsa dina ideologiska motståndares texter i syfte att orientera dig i en sakfråga ( som här Keynes förhållande till 30-talets Tyskland) och utan att fånigt hålla med om textförfattarens åsikter.
Men för det krävs intelligens och kritiskt tänkande.
Lycka till med anarkismen!

Luka
Gäst
Nybörjare
Luka

Du beskriver perfekt den judiska sedelpressen och slavräntan idag.

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Ja principen är densamma.

Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga

Den kommentaren gör mig nyfiken på din egen ideologiska hemvist.

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Anarkist.

Hatar EU
Gäst
Nybörjare
Hatar EU

Ernst!!
Är du Anarkist ?? även Stalin tog bort sådant slödder ,och inte skulle han ha uppskattat era flumm och tantvärderingar med Pride ,feminism och massinvandring samt ett nedläggande, av försvaret liksom nationens flagga osv.

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Mäktigt!
Detta bevisar än en gång att arbetslösheten kan hamna på en minimal nivå och folkgemenskap och försvar på en maximal nivå. Det handlar om vem som styr skutan, hur han styr skutan och var man prioriterar att lägga resurserna.
Hitler prioriterade det tyska folket och försvaret vilket skapade arbete och folkgemenskap.
Han skapade det hittills bästa riket denna planet har skådat!

Mentor
Gäst
Nybörjare

”Den nationalsocialistiska arbetstagaren måste veta, att det nationalsocialistiska näringslivets blomstring betyder hans egen materiella lycka.”

”Den nationalsocialistiska arbetsgivaren måste veta, att hans arbetstagares lycka och tillfredsställelse är förutsättningen för hans egen ekonomiska existens och utveckling.”

Mein Kampf – Del 2 – Kapitel 12 – Fackföreningsfrågan

Storm
Gäst
Nybörjare
Storm

Härligt. Nordfront är tillbaka.

Ågust
Gäst
Nybörjare
Ågust

det är precis som med alliansen att själva arbetet ska hyllas men inte den som utför det

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

I Sverige botar man arbetslöshet med att ta in flyktingar som ser till att arbetslösheten ökar.
Logiken är lika med noll. Men logik och demokrati går inte ihop.

Klabbe
Gäst
Nybörjare
Klabbe
Härligt att du tar upp begåvning och därmed säger att det är ett legitimt begrepp. Har du läst att svarta från subsahariska Afrika har världens lägsta IQ i alla mätningar man gjort (undantaget aboriginer)? Har du läst att de har det även i USA, samt att adoptionsstudier visar att detta inte kan förklaras med sociala faktorer? Har du läst studierna som visar att svarta är mer ”fördomsfulla” än vita, även mot svarta och mexikaner? För, ifall man erkänner dessa studier om begåvning, får man även erkänna de studierna som inte passar. Troligtvis stämmer din undersökning för vissa länder, då många… Läs mer »
Klabbe
Gäst
Nybörjare
Klabbe

Detta var ett svar på någon som påstod att nationella var mindre begåvade. På nått sätt har kommentaren blivit borttagen, eller redigerad, därav ser min kommentar aningen malplacerad ut.

Fridfull kraft
Gäst
Nybörjare
Fridfull kraft

Finns det tillförlitliga länkar till några sådana IQ-studier, som man kan slänga i ansiktet på journalister och andra rasförnekare?

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

”Denna kom att gå under parollen Reichsparteitag der Arbeit och firades för att det nationalsocialistiska Tyskland då mer eller mindre utrotat arbetslösheten.”

Det är inte så svårt att få bra siffror om inte kvinnor räknas in i statistiken. Eller judar för den delen.

Gubben
Gäst
Nybörjare
Gubben

Grabben, det är allmän kännedom för dem som läser mer än Aftonbladet att nationalsocialisterna inte bara utrotade arbetslösheten (mer eller mindre) utan också gav arbetarna de bästa lönerna och rättigheterna (såsom skyddslagstiftning, miljökrav på fabriker etc.) jämfört med andra arbetare i Europa.

Att judar inte räknas med i statistiken är bara ett löjligt påstående. Det fanns gott om judar som arbetade i Tyskland eller stred som soldater i Hitlers Tyskland. Tror du inte att dessa hundratusentals judar räknades med i statistiken?

Vad gäller kvinnor så får du gärna förklara dig. Fanns det inga arbetande kvinnor i NS-Tyskland?

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Fackföreningar var förbjudna, löneförhandlingar var inte tillåtna och antal arbetstimmar ökade.

”Tror du inte att dessa hundratusentals judar räknades med i statistiken?”

Nej det tror jag inte, eftersom de förlorade sitt medborgarskap. Det är inget löjligt påstående, gubbe.

”Vad gäller kvinnor så får du gärna förklara dig. Fanns det inga arbetande kvinnor i NS-Tyskland?”

Jo under kriget när de desperat behövde arbetskraft. Innan dess ”arbetade” de som husmödrar. Det kanske fanns en del kvinnor med vanliga jobb också, men de som inte hade jobb räknades inte med i statistiken.

På så sätt fifflade nazisterna ihop en fin arbetslöshetsstatistik.

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Det finns olika sätt att beräkna arbetslöshet och det behöver inte vara någon medveten ondska bara för att man föredrar en beräkning framför någon annan.Arbetslöshetberäkningar var något av en nymodighet på den tiden och metoderna att beräkna dem var rätt trubbiga.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

De föredrog en beräkning där halva befolkningen uteslöts. En grupp som till största del var arbetslösa. För att sedan stoltsera med att de har utrotat arbetslösheten.
Skribenten till den här artikeln borde kanske ha tagit med det?

För om man läser kommentarerna så verkar många läsare inte vara medvetna om det.

Pjotr
Gäst
Nybörjare

@ Johan:Det spelar ingen roll idet hela.Tyskland var det land som drabbades allra värst av arbetslöshet i Europa efter 1929 års kris och det var Tyskland som lyckades bäst med att minska arbetslösheten.Det är detta som är det beundransvärda.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Men du håller med om att skribenten borde redigera om artikeln och klargöra för läsarna att nazisterna inte utrotade arbetslösheten med dagens mening?

Pjotr
Gäst
Nybörjare

@ Johan. Jo det kan jag hålla med om .

legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942
Fantastisk at Nationalsocialismen i Tyskland før 2 WW startede (på foranledning af den sioniststyrede winston churchill), på ganske få år,kunne få så stor økonomisk fremgang, ved egen arbejdskraft og intelligens. Dette kunne verden idag lære meget af. Men istedet har man valgt at have multietniske samfund, specielt i Europa (ja, i Nordamerika har man jo allerede udryddet Indianerne) med dertilhørende arbejdsløshed kriminalitet overfald og mord på urbefolkningerne, godt bistået af lands-forræderiske eu-politikere, som kun tænker på sig selv og deres egne korrupte privilegier. Denne dokumentation af filmklip viser at National-socialismen er den eneste redning for jordens befolkning, både hvad angår… Läs mer »
Stefan Löfven
Gäst
Nybörjare
Stefan Löfven

Så här vill jag att Sverige ska vara. Rösta på mig.

Nisse
Gäst
Nybörjare
Nisse

Hitler lyckades nästan utrota arbetslösheten på några få år.
Vilket Reinfelt inte lyckats med på sina åtta är vid makten.
Reinfelt och Löven har nog en hel del att lära här.Dessa bilder och filmklipp bekräftar det jag alltid trott nämligen att det behövs en stark ledare för att kunna utrota arbetslösheten.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Hitler lyckades inte utrota arbetslösheten. Artikeln ljuger om det. Kvinnor och judar räknades inte som arbetslösa trots att de var det.

Niklas10000
Gäst
Nybörjare
Niklas10000

Kvinnor arbetade som regel inte i hela Europa vid den tiden. Dessutom kunde man försörja en familj på en lön.

Fastloaded
Gäst
Nybörjare
Fastloaded

Bra upplägg på artikeln och mycket bra bildval! Jag har hört berättas om parti dagarna i Nürnberg.Det hade Adolf Hitler själv inte väntat sig att det skulle bli en sådan folkstorm.

Készenléti Rendőrség
Gäst
Nybörjare
Készenléti Rendőrség

Se så enkelt det är när man trycker pengarna själv, fast så hamnar man i krig med parasit folket direkt.

MEHT
Gäst
Nybörjare
MEHT

Härliga bilder från en underbar tid.

Fridfull kraft
Gäst
Nybörjare
Fridfull kraft

Hur gjorde egentligen Tyskland med bankerna under 30-talet? Lyckades de helt att friställa bankerna från det internationella Judiska bankväldet, och göra bankerna och ekonomin helt och hållet tyska och oberoende?

conservare
Gäst
Nybörjare
conservare

Judar drev banker ända fram till 1937-38 nångång, och var ekonomiskt verksamma fram till (och något fåtal igenom) kriget, ifall de var lojala.

http://www.ihr.org/other/economyhitler2011.html

Det väsentliga var att staten, som representerade folket i stort, bestämde finanspolitiken. Inte Frankfurt (ECB) eller en privatiserad centralbank (FED). Staten/folket skuldsatte sig inte, och betalade heller inte ränta, åt ‘främmande’ intressen.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Vilka härliga bilder. Tackar försynen att jag fick uppleva den tiden. Fråga: Har någon en bild av ungdomsmötet 1938 från Olympiastadium Berlin med skriften GROSSDEUTSCHLAND runt stadium med bruna jackor ? ( Var med där)

M59
Gäst
Nybörjare
M59

Glöm inte bort kvinnorna: https://youtu.be/KctcJCanpyY

M59
Gäst
Nybörjare
M59

Tyskland är egentligen underordnat Sverige moraliskt, med tanke på våra interventioner på 1600-talet. Rügen är en härlig ö som borde återerövras och tillhöra Nordens Lejon. Eller vad tycker ni? Varför gör vi inte mer anspråk på det som var vårt?

wpDiscuz