Lördagen, den 14 februari, hölls en manifestation till minne av de europeiska soldater som deltog i utbrytningen från Budapest i februari 1945. En mindre delegation från Svenska motståndsrörelsen var på plats i Budapest och deltog i minnesmanifestationen, som samlade runt 2000 ungrare och 500 övriga européer. Här följer ett reportage från händelsen.

Torsdagen, den 12 februari
Aktivisterna anlände till Budapests flygplats vid 17-tiden. Direkt efter aktivisterna stigit av planet togs två av aktivisterna åt sidan av ungersk flygplatspolis och blev förda till ett avsides rum på flygplatsen. Där möttes de av den ungerska säkerhetspolisen, som ställde en rad frågor om aktivisternas förehavanden i landet. Därefter genomsöktes aktivisternas packning, varpå all medförd packning skrevs upp och fotades. Efter ungefär två timmar släpptes de båda aktivisterna och kunde återförenas med resterande svenskar.

Fredagen, den 13 februari
På kvällen denna dag mötte de svenska aktivisterna upp med ett 60-tal ungerska kamrater för att delta i en rundvandring i en skog belägen i Budapests utkanter. De ungerska deltagarna var ungrare i alla åldrar – från barn i 5-årsåldern till äldre herrar i 80-årsåldern. I denna skog utkämpades oerhört hårda strider, då tyska och ungerska soldater försökte bryta sig ut från staden då den anfölls av ryssar. I denna skog vilar tusentals tyska och ungerska soldater. Soldaterna begravdes av civilbefolkningen och av skogsvaktare, som under många år skötte om gravarna. Gravarna märktes aldrig ut då de riskerade att skändas av sovjetiska soldater. Under den 6 kilometer långa vandringen besöktes några av de gravar som finns utmärkta. Vid dessa gravar tändes ljus och en av ledarna för den grupp som arrangerat rundvandringen talade om soldaterna, striderna och läste ur deras dagböcker.


En namnlös hjältegrav över en ungersk soldat.
I slutet av rundvandringen besöktes en plats där strider utkämpades och en ungrare berättade då om de strider som rasade på denna plats. Han berättade även om fyra svenska SS-frivilliga som på en plats, inte långt därifrån, hållt stånd mot en enorm övermakt av ryssar med hjälp av en mindre artilleripjäs. Efter genomförd rundvandring begav sig alla deltagare från platsen med buss. Aktivisterna fick då chans att tala med den ungrare som berättat om de svenska SS-frivilliga och då bussen passerade en korsningen berättade han att det var där svenskarna stred, men att tyvärr alla stupat på denna plats.

Lördagen, den 14 februari
Aktivisterna färdades tillsammans med ungerska kamrater till den plats där marschen skulle inledas. Här var redan flera hundra samlade och stora grupper anlände ständigt. Efter en halvtimme var tåget uppställt och klart för avmarsch. Två män, klädda i ungerska uniformer från andra världskriget, gick längst fram i ledet. Bakom dessa gick fyra män, hållandes en banderoll med texten ”Európa Hösei” (Europas Hjältar). Bakom dessa ett tiotal trumslagare, följda av resterande deltagare, med fanor och banderoller längs det långa ledet.


Marschtåget på väg in på Hjältarnas Torg.


Marschtåget med Svenska motståndsrörelsens fana i mitten av bilden.

Marschen gick sedan till den plats där minnesmanifestationen skulle hållas, Hösök Tére (Hjältarnas Torg), vilket är ett torg i centrala Budapest med ett flertal stora monument till minne av Ungerns hjältar och kungar.

När marschdeltagarna anlände till torget var redan några hundra människor samlade. I raka led formerade sig sedan deltagarna framför scenen. Totalt stod nu runt 2500 personer på torget. Majoriteten av deltagarna var ungerska, men på plats fanns även tyskar, kroater, bulgarer, slovener, slovaker, engelsmän, skottar, tjecker, italienare och svenskarna från Motståndsrörelsen. De allra flesta ungerska deltagarna samlades av NS Front, som är en paraplyorganisation för de största ungerska organisationerna.

Deltagarna hälsades sedan välkomna och dagens första talare, som var en ungersk äldre man som deltagit i utbrytningen, inledde sitt tal. Han talade om sina upplevelser vid utbrytningen; hur de tvingats strida meter för meter, hus för hus, för att ta sig ut från staden. Han hedrade de tyska och ungerska soldaterna, som valde att aldrig kapitulera och istället förblev trogna sin soldatanda. Med hög stämma klargjorde han sedan att ungrarna aldrig varit och aldrig kommer att bli ett folk som vänder Europa ryggen.

En representant för en italiensk organisation talade sedan om de hjältemodiga soldater som stred för Europas sak, han berättade om den italienska rörelsen och om hur mycket de såg upp till de tappra män som deltog i utbrytningen. Efter italienarens tal höll Tjeckiens representant ett anförande där även han hedrade de soldater som deltagit i utbrytningen. Efter honom gjorde Kristian Nordvall, från Svenska motståndsrörelsen, entré. Nordvall, flankerad av en aktivist med Motståndsrörelsens stödfana, inledde sitt tal med att förklara att det var en ära för svenskarna att delta på denna minnesstund, då minnet av de tappra män som försvarade Europa hölls vid liv. Nordvall höll ett kraftfullt tal där han hedrade de frivilliga kämpar som stred för Europas väl, han talade även om europeisk enighet och om vikten av samarbete över gränserna. Nordvalls tal var radikalt och mycket uppskattat av såväl ungrare, som övriga européer.


Kristian Nordvall talar.
Efter Nordvall höll en representant för Pax Hungarica ett anförande om krigets orsaker, om hur Tyskland tvingades in i krig och om hur kriget kom att drabba hela Europa. Han talade mycket om judarnas roll i kriget och hur dessa faktiskt tjänade på kriget.

Efter Pax Hungarica höll en engelsman från National Front ett tal som belyste situationen i Europa i stort. Han varnade också för de tendenser som på senare tid märkts bland nationella led runtom i Europa, däribland Sverige. De tendenser som åsyftades var kompromissandet av rasfrågan till förmån för andra, mindre betydelsefulla, frågor – i syfte att samla mer människor och få ett bättre anseende i samhället. Alla former av populism förkastades och engelsmannen sammanfattade med att berätta om National Front och om dess strategi. National Front är idag relativt få till antalet och detta berodde, enligt deras representant, på att de inte kompromissat och alltid sett till kvalité framför kvanitet. Det vill säga samma rekryteringspolicy som Svenska motståndsrörelsen har.

En representant från tyska NPD:s ungdomsorganisation höll sedan ett strålande tal på tyska. I talet hedrades återigen de tyska och ungerska soldater som under 1944 – 45 höll stånd mot den anstormande röda arméen, i det som kom att kallas Festung Budapest. Talet var uppskattat och väl framfört. En ungrare läste sedan upp en kraftfull dikt som handlade om utbrytningen; mödorna och de offer som bragdes.

Till tonerna av den tyska sången ”Ich Hatt Einen Kameraden” kommenderades deltagarna i enskild ställning och en cermoniell kransnedläggning ägde rum. Organisationer och partier från Europas länder lade sedan ned kransar framför ett uppställt kors av soldatgravstyp med en tysk/ungersk hjälm hängandes på korset. Därefter spelades ungerska nationalsången, tyska nationalsången och Pilkorsarnas partisång.

En av arrangörerna tackade sedan deltagarna för att de härdat ut i den bitande kylan. Således var Ärans Dag 2009 avslutad och deltagarna begav sig hemåt. Den ungerska polisen hade kraftsamlat inför denna dag och på plats fanns därför bland annat vattenkanoner. Kravallpolisen bar stora flaskor tårgasspray och vissa poliser var beväpnade med automatvapen för gummikulor. Allt gick emellertid lugnt till. Den antifascistiska ungerska rörelsen består som högst av ett tjugotal personer och med anledning av dagens minnesmanifestation hade dessa fått förstärkning av tyska antifascister och var då sammanlagt runt 50 till antalet. Dessa stod gemensamt på behörigt avstånd – med en enorm polisstyrka framför sig – och skrek ohörbara slagord. Efter att minnesmanifestationen inletts skingrade polisen antifascisterna och avvisade dem från platsen.

Efter ytterligare några dagar av aktiviteter och besök vid kulturella och historiska platser begav sig delegationen från Svenska motståndsrörelsen hemåt, med många upplevelser och minnen med sig hem. Ärans Dag har hållits i Budapest ända sedan 1997 och Svenska motståndsrörelsen kommer med all säkerhet att delta kommande år.

Filmen går också att ladda ned här.


  • Publicerad:
    2009-02-19 00:00