Arabförbundet förkastar Trumps plan för Palestina

UTRIKES. Donald Trumps ”fredsplan” för Palestina och Israel förkastas av hela Arabförbundet.

Det 22 nationer starka Arabförbundet har förkastat Donald Trumps judiske svärson Jared Kushners hårt kritiserade ”fredsplan” för Palestina och Israel. Detta eftersom den enligt förbundet inte kommer att leda till en rättvis fred mellan de båda parterna.

Planen har redan förkastats enhälligt av palestinska företrädare. Deras president Mahmoud Abbas kommenterade sin inställning med att han inte ska minnas av framtida generationer som den som ”sålde ut Jerusalem”.

Enligt planen ska nämligen hela Jerusalem vara Israels huvudstad, trots att det enligt tidigare slutna avtal är bestämt att östra Jerusalem ska tillhöra Palestina. Den östra delen är ockuperad av Israel sedan 1967.

Avtalet är i övrigt mycket ofördelaktigt för Palestina. De nekas exempelvis att ha en egen militär styrka samtidigt som Israels enligt internationell lag illegala bosättningar på ockuperad palestinsk mark kommer att annekteras officiellt av Israel.

Mahmoud Abbas meddelar även att han bryter alla diplomatiska förbindelser med Israel och USA efter förslaget.

Trots att Arabförbundet förkastar avtalet – som av Donald Trump kallats ”århundradets avtal” – har flera av förbundets länder enskilt reagerat mer positivt. Bland dessa finns USA-allierade Saudiarabien och Egypten som tackade för USA:s försök och uppmanade till förnyade förhandlingar.

Källor: 
Arab League rejects Trump’s ‘deal of the century’ at Cairo summit with Abbas
Palestine ‘cutting all ties’ with US and Israel over Trump’s ‘deal of the century’ – Abbas
Arab League rejects Trump’s Middle East plan

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KlausFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Jared Kushners ”fredsplan” för den kommande godkända ”staten” Palestina innebär att Palestina inte kommer att få ha någon utrikespolitik Ingen egen ekonomi, det nämns inte ens vilken valuta som ska användas i ”landet” men de får inte ha sin egen Ekonomin ska skötas av Internationella valutafonden (som ägs av samma folk som äger amerikanska ”fed reserve”) och ”internationella” kapitalmarknaden så de får inte ha en egen bank Tvingas ha öppna gränser för kapitalflöden Tvingas ha allmänna politiska val som ska skötas och övervakas av Israel Erhålla militärt ”skydd” från sina fiender, israeliska försvarsmakten Får inte ha ett eget utbildningsväsen, detta… Läs mer »

Klaus
Medlem

Det resterande Palestina som en sandlåda i ett fängelse.

Klaus
Medlem

Arabförbundet förkastar men skulle akdrig förklarar Israel-USA krig.