”Antisemitläkaren” får jobba igen

INRIKES. Den antisemitanklagade läkaren Inti Peredo är tillbaka i arbete.

Den Israelkritiske och chilenskättade överläkaren på Karolinska, Inti Peredo, anklagades hösten 2018 för att vara antisemit. Den som spred anklagelserna var en judisk läkare som haft en konflikt med Peredo sedan denne blev chef över honom.

Bland annat ska Peredo ha hindrat tre judiska läkare från att utföra operationer, givit dem lägre lön samt stoppat dem från att bedriva forskning.

Anklagelserna uppmärksammades stort av etablissemangsmedier och internationella judisk maktorganisationer, som sedermera utövade ett så pass stort tryck att överläkaren blev avstängd från jobbet. Detta trots att en grundlig internutredning inte kunde finna någon antisemitism hos honom.

SVT:s Uppdrag Granskning tog upp fallet och visade hösten 2019 att flera av påståendena som den judiske läkaren anförde inte stämde. Bland annat hade inga andra judiska medarbetare på Karolinska klagat över någon antisemitism. Den judiska läkaren hade även tidigare anmält samtliga av sina överordnade de senaste 18 åren för trakasserier och rasism. Något som den överväldigande majoriteten av de anmälda cheferna själva påstår saknar verklighetsförankring.

Nu har Karolinska dock ändrat sig och åter tagit Inti Peredo i tjänst.

— Vi gjorde en samlad bedömning på den tiden precis som vi har gjort nu, att det har hänt saker, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga till SVT och fortsätter:

—  Vi har både haft samtal och stöd på nivån nere i verksamheten som gjort att vi gör nu en provning om detta fungerar.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
TobiasKlausHaraldPeter Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Peter
Medlem

Judar, judar… man är utled på dem!

Harald
Medlem

Ännu ett antisemitiskt beslut som Simon Wiesenthal centret måste ta strid mot ännu en gång. Hjälper inget annat tar de väl hjälp av Mossad.

Klaus
Medlem

Sådan är judar, de baktalar, ljuger och bedrar. De får göra allt som är bra för judar enligt Talmud. Men om det är klart att de gjorde något skamligt eller kriminellt så måste det bli till judarnas nakdel utan pardon, dvs judarna måste straffas utan respekt för antisemitism.

Tobias
Medlem

Judar är ohyra!