Antisemitiskt ”hot” mot utställning om nazism i Norrköping

INRIKES. På ”förintelsens” minnesdag hittades en gammal resväska med en Davidsstjärna utanför Stadsmuseet i Norrköping. Väskan innehöll tvålar, glasögon och satiriska antisemitiska bilder. Händelsen betraktas som ett hot mot museets utställning om nazism.

Bild från utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu” på Norrköpings Stadsmuseum som utsatts för ett antisemitiskt hot. Skärmbild.

På måndagsmorgonen gjorde personalen på Norrköpings Stadsmuseum en skrämmande upptäckt. I anslutning till entrén hade någon placerat en gammaldags resväska som var fylld med tvålar och glasögon. I det uppfällda locket satt dessutom ett par satiriska antisemitiska bilder fastnitade.

— Vidrigt. Förskräckligt. Det var så otroligt uttänkt, det var skrämmande. Jag blev illamående, säger Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare som var den som gjorde upptäckten, till Norrköpings Tidningar.

I söndags invigde Stadsmuseet en ny utställningen med temat ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”.

Peter Lyrander, säkerhetssamordnare på Norrköpings kommun, säger till SVT Nyheter Öst att man ser utplaceringen av väskan som ett antisemitiskt hot mot utställningen. Händelsen är polisanmäld.

— Det är inte klart vilken brottsrubricering som gäller ännu, det bestämmer polisen. Men det blir troligen fråga om hets mot folkgrupp eller olaga hot, säger Lyrander.

När Nordfronts reporter ringer upp museichefen Maria Modig berättar hon att ”vi var medvetna om att det fanns risker och vi har gjort riskbedömningar i förberedelserna inför en så kontroversiell utställning”.

Hon berättar också att på invigningsdagen hade kommunen hyrt in vakter som bevakade museet just med tanke på de bedömda riskerna.

På Nordfronts fråga om det här inte bara kan vara fråga om ett busstreck svarar hon bestämt nej.

— Nej, man såg på designen och på detaljerna att den som har gjort det här hade tänkt till. Det såg inte ut som något busstreck med lite graffiti eller så, det var alldeles för genomtänkt, svarar hon.

Modig säger också till Nordfront att hon inte tror att personalen på Stadsmuseet känner sig orolig eller hotad efter händelsen, men att det naturligtvis väckte starka känslor.

Hon vill inte i intervjun peka ut någon misstänkt för gärningen, men säger att ”eftersom det gjordes just på förintelsens minnesdag för det ju tankarna åt högerextremt håll”.

Källa:
De polisanmälde fyndet vid entrén

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Nybörjare
Vera
6 månader sedan

Låg det ingen gasräkning i väskan? Men- ingen gas ingen räkning.

Lotta
Nybörjare
Lotta
6 månader sedan

*Skratt* :D

Harald
Nybörjare
Harald
6 månader sedan

Modig museichef ändå som vågar prata med hemskingar som er.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
6 månader sedan

Snart är det olagligt att skämta om försvindlersen!
Skulle inte förvåna mig om polisen rubricerar det som hmf och olaga hot.
Men bra agerat, svenne banan bör se hur skiten fungerar.

Wäring
Nybörjare
Wäring
6 månader sedan

En väska med tvålar och glasögon är vidrigt, förskräckligt, skrämmande och framkallar illamående, men allt våld, våldtäkter, rån, otrygghet och att vi förlorar vårt land bit för bit är helt lugnt. Finfin människosyn hon har. Vi glömmer inte, varje namn kommer att minnas på räkenskapens dag.

Jimmy Thunlind
Redaktör
Nybörjare
6 månader sedan

Om Morgan Johansson skulle ha tillfrågats hade han förmodligen kallat det för terrorism!