”Antisemitiska” figurer i belgisk parad upprör judar

JUDISK MAKT. Den årliga karnevalen i Aalst, strax väster om Bryssel, får skarp kritik från judiska organisationer i Belgien sedan påstått antisemitiska figurer förekommit i karnevalens parad.

Figurer i paraden i belgiska Aalst (skärmdump RTL; klicka för större bild).

Den judiska organisationen Simon Wiesenthal Center, med huvudkontor i USA, rasar nu mot de ansvariga för den årliga karnevalen i Aalst väster om Bryssel och menar att grovt antisemitiska figurer har förekommit i karnevalens parad. Något som smutsar ner Belgiens rykte som värdland för de europeiska institutionerna, enligt organisationen.

Skarp kritik kommer också från de två Belgienbaserade judiska organisationerna CCOJB och FJO i ett gemensamt uttalande:

I bästa fall är det här en skamlig brist på sunt förnuft, särskilt med tanke på den växande antisemitismen i vårt land och världen. Oavsett om det är karneval eller inte har de här karikatyrerna ingen plats i ett demokratiskt land som Belgien år 2019.

Även EU-kommissionen har reagerat på bilderna av figurer med kroknäsa och skruvlockar, som man anser påminner om hur judar illustrerades i Tyskland på 1930-talet.

— Det borde vara otänkbart att sådana bilder paraderas på europeiska gator 74 år efter Förintelsen, säger EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.

Utöver de påstått antisemitiska figurerna fanns även deltagare utklädda till Ku Klux Klan-medlemmar i årets parad.

Även 2013 stormade det kring Aalst-karnevalen då deltagare som hade klätt ut sig till SS-officerare paraderade med Zyklon B-behållare i händerna, något som ledde till en skärpning av karnevalsreglerna.

Källa:
Le carnaval d’Alost souille la réputation de la Belgique», selon une organisation juive

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SlipsenGrottbjörnenPatrik Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Patrik
Medlem

comment image

Grottbjörnen
Medlem

Vem har sagt att det är antisemitism? Det kanske är en hyllning likagärna, titta så välgjorda och naturtrogna dockorna är!

Slipsen
Medlem

Oy vey och buhu!
Alla är antisemiter och vi är helt oskyldiga.
Rannsaka er själva istället för att gnälla hela tiden!