Antirasistisk Senter hetsar mot icke-judar

KRÖNIKA. Den norska organisationen Antirasistisk Senter beskriver icke-judar som ”antisemiter”, ”sjuka” och indirekt som ”judemördare” i en debattartikel. Sturla Vikmo bemöter hyckleriet.

ars

”Antisemitism är en sjukdom som icke-judar lider av och som judar dör av.” Detta skriver Rune Berglund Steen och Ervin Kohn, ordförande respektive vice ordförande i Antirasistisk Senter i en debattartikel i Aftenposten. Artikeln försvarar landets hetslagstiftning och författarna skriver att den viktigaste konsekvensen av denna lagstiftning är ”att de värsta hatfulla yttringarna hålls borta från den offentliga debatten”.

Samtidigt som de skriver detta riktar de grova anklagelser mot icke-judar, anklagelser som lika gärna skulle kunna klassas som ”hets mot folkgrupp”. Eller hur skulle herrarna i Antirasistisk Senter reagera om de såg sina egna uttalanden – något modifierade – i den offentliga debatten på följande sätt: ”Antivithet är en sjukdom som judar lider av och som vita dör av”?

Vidare skriver ”antirasisterna” att offentliga uttalanden kan uppmana till våld – utan att faktiskt uppmana till våld:

I Tjeckien har man exempelvis under flera månader nu haft regelmässiga demonstrationer mot romerna. Dessa inleds ofta med en hatpolitiker som står mitt på ett torg och beskriver romerna som ”parasiter” och ”kriminella”. Han behöver inte ens säga till de hundratals samlade tjeckerna vad de ska göra. Han hotar inte romerna. Han uppmuntrar inte till våld. De vet vad han menar. Därefter sätter de sig i rörelse i de stadsdelar där romer bor, där endast polis och aktivister skyddar romerna från omfattande våld.

Huruvida tjeckerna vet att talaren uppmanar till våld utan att uppmana till våld, det får Steen och Kohn själva svara på. Men om vi för ett ögonblick godkänner att uppmaning till våld kan ske genom att beskriva människogrupper, hur ska vi då tolka uttalandet ”antisemitism är en sjukdom som icke-judar lider av och som judar dör av”?

Är det i grunden en uppmaning till våld mot icke-judar? Blir uttalandet uppfattat så av judar och judevänner? Att karaktärisera icke-judar som ”antisemiter”, ”sjuka” och ”mördare” är väl minst lika graverande som att kalla romer för ”parasiter” och ”kriminella”?

Steens och Kohn artikels talar med kluvna tungor. Ledarna för Antirasistisk Senter låtsas vara mot rasism oavsett vem det är riktat mot. Genom sin hets mot icke-judar visar de dock att de först och främst motverkar rasism riktad mot judar, en rasism som är så exklusiv att den har fått ett eget namn: ”antisemitism”. Därmed främjar de judars intressen på bekostnad av andra.

Ervin Kohn är jude, och vid sidan av att vara vice ordförande i Antirasistisk Sentrum är han talesman för judar i Norge samt ordförande och ledare för den judiska församlingen i Oslo. I samband med utnämningen av Kohn vid Antirasistisk Sentrum skrev dagen.no i september 2013: ”Antirasistisk Senter ska framöver arbeta mer aktivt mot antisemitism i Norge och kommer att ’fräscha upp’ samarbetet med det judiska samfundet. Bland åtgärderna är att Antirasistisk Senter i höst tar över ansvaret för att bevara minnet av Kristallnatten, 9 november.”

Antirasistisk Senters projudiska engagemang har också visat sig på andra sätt den senaste tiden. I samarbete med Det Mosaiske Trossamfund har Antirasistisk Senter anmält en serieteckning som trycktes i Dagbladet i maj 2013 till Pressens Faglige Utvalg (motsvarade Pressombudsmannen). Anledningen: Seriereckningen var ”antisemitisk”. Dagbladet fälldes aldrig av FPU. I november 2013 anmälde Antirasistisk Senter två ”antisemitiska” bloggar för rasism.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net

Källor:
Folkemord og offentlig debatt
Blir vaktbikkje og folkeoppdrager
Dagbladet frikjent i PFU for tegneserie
Ny antisemittisk blogg anmeldt for rasisme

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om