Anställda rasfrämlingar på Arlanda skapar oro och hotar säkerheten

MÅNGKULTUREN. Arbetsmiljön hos markföretaget Aviator vid Arlanda flygplats i Stockholm präglas av bristande språkkunskaper, hot och trakasserier mot etniska svenskar, lek och sabotage på arbetsplatsen.

En anställd på Aviator leker med bagagebältet. Foto: Samhällsnytt

 Samhällsnytt har gått vidare med sin undersökning av säkerhetsbristerna hos företaget Aviator på Arlanda. Anställda visselblåsare slår nu larm om att den interna arbetsmiljön är katastrofal på grund av det stora antalet arabisktalande rasfrämlingar som företaget har kvoterat in. 

I en filmsekvens visas hur två rasfrämlingar åker på bagagebandet in genom fotocellen och skrattar högt. Den svenska personalen vittnar om utbrett gapande och skrikande, och får ofta kastat saker som ”sug min kuk”, ”svennehora”, ”svennejävel”, ”knulla din mamma” och liknande i ansiktet.

Trots att Aviator i sina anställningsannonser anger att körkort klass B är ett krav för anställning, så har många rasfrämlingar som saknar körkort anställts. I ett internt mail från Aviator riktat till yrkesgrupperna GC, ramp och sorterare framkommer att personer utan körkort ändå tillåts jobba där, trots att alla dessa tre positioner kräver körkort enligt Aviator egna anställningsannonser.

— Det finns flera av de anställda som borde ha körkort men som inte har det. Företaget ser mellan fingrarna på det, säger Samhällsnytts källa bland de anställda, och tillägger:

— VD:n ska ha fått kännedom om problematiken, främst rörande säkerheten alldeles nyligen, exempelvis då många av invandrarna som anställts är dåliga på båda svenska och engelska. Då sades det att det lät allvarligt och att det ska vi ha ett möte om – utan att något hände.

Flera i personalen uppges även fasta och be under den muslimska högtiden Ramadan. Uppgiftslämnaren säger:

— Enligt mig är detta en klar säkerhetsrisk då de själva klagat på att de känner av yrsel, utmattning och att deras koncentrationsförmåga avsevärt försämras under ramadan. Och de jobbbar alltså långa skift i flygtrafiken.

Aviators ledning vägrar att svara på specifika frågor om de rapporterade bristerna i säkerheten och arbetsmiljön. I ett mail till Samhällsnytt skriver Aviators presschef Andreas Vassilaros att företagets ”säkerhetsarbete är väl fungerande och uppfyller de höga krav som ställs på samtliga aktörer i industrin”. Han ger inget svar på varför man frångår sina egna säkerhetskrav vid anställning av rasfrämlingar, exempelvis språkkunskaper och körkort.

Aviator anger inte heller att man har någon åsiktskontroll vid anställning för att förhindra att islamister med terrorsympatier får säkerhetsklassade arbetsuppgifter på Sveriges största flygplats.

Källa:
Otryggt på Arlanda: egna personalen kallar kollegor ”svennehora”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments