Anschluss

Dagens datum 13 mars: Den 13 mars 1938, dagen efter att tyskarna mötts av jublande folkmassor, införlivades Österrike med Tyskland.

Hur förklarar massmedia och andra aktörer som hetsar mot nationalsocialismen det faktum att det österrikiska folket under stort jubel välkomnade de tyska trupperna för 75 år sedan? De bilder som finns från Österrikes införlivning med det nationalsocialistiska Tyskland, och den omröstning (en folkomröstning som Hitler själv beordrade) som skedde i anslutning till detta Anschluss, motsvarar inte på något sätt skräckpropagandan.

Hitler talar till 200 000 åhörare i Heldenplatz i Wien.

Hitler talar till 200 000 åhörare i Heldenplatz i Wien.

vontrappEn åtgärd har naturligtvis varit att tysta ner det. En annan att förvanska historien. En mer raffinerad förvanskning av vad som skedde under Anschluss finner vi exempelvis i Hollywoods musikal och propagandafilm Sound of music som handlar om familjen von Trapps öde. Filmen innehåller en rad grova felaktigheter. I verkligheten tvingades exempelvis aldrig kapten von Trapp att välja mellan tjänstgöring i flottan eller emigration, och när familjen lämnade Österrike för att till sist hamna i USA blev de heller inte jagade över bergen av nationalsocialister som ville mörda dem. Dottern Maria von Trapp har i en intervju några år senare uttalat att familjen tog tåget som vanligt och att man inte försökte dölja sin utresa. I filmen framställs även österrikare i allmänhet som oerhört negativt inställda till nationalsocialismen, som påtvingats österrikarna, vilket är allt annat än sant.

I själva verket var österrikarna trötta på den katolska högerregimen Dollfuss-Schuschnigg som efter 1933 tagit sig diktatoriska maktbefogenheter i Österrike och upprätthöll sitt bräckliga majoritetsstyre genom att ändra författningar efter eget tycke. Denna repressiva regim hade under Engelbert Dollfuss förbjudit landets nationalsocialistiska parti (även det gick under namnet NSDAP) och utövade politiska förföljelser mot meningsmotståndare. Den ekonomiska situationen i landet var katastrofal och folk gick fattiga medan vissa tilläts bli ännu rikare på deras bekostnad. Evan Burr Bukey, professor i historia vid universitet i Arkansas, skriver följande om den dåvarande situationen i Österrike i sin bok Hitlers Austria:

Under Dolfuss-Schussnigg-regimen återfick det judiska samfundet ett mått av statligt skydd det inte åtnjutit sedan Habsburgarnas dagar. Allmänheten var rasande […] Den dominerande ställning som judarna hade i detta fattiga land intensifierade bara rädslan och avskyn från de österrikiska massorna. Som vi redan har sett kontrollerade judiska företag och finansiella institutioner en stor del av landets ekonomiska liv. Vid tiden för Anschluss var tre fjärdedelar av Wiens tidningar, banker och textilindustrier i judiska händer […] över 50 procent av Österrikes advokater, läkare och tandläkare var judiska.

Hitler själv har i Mein Kampf ägnat två kapitel åt situationen i Österrike. Han menar att det var under sin vistelse i just Österrike, och då synnerhet i Wien, som han började förstå judefrågan och att han innan dess inte haft någon större erfarenhet av judarna och därför ”tog dem till och med för tyskar”:

Jag förstod föga, hur dum denna inbillning var, då jag såg det enda karaktäristiska kännetecknet i den främmande trosbekännelsen […] Att det fanns systematiska judehatare, hade jag på den tiden ingen aning om. Så kom jag till Wien.

Hitler beskriver i Mein Kampf hur detta folk även utövade sitt inflytande inom konst- och kulturlivet, hur de understödde marxismen och monarkin (genom massmedia) samt att sionismen hade en maktbas i Wien. Han reflekterade också över hur vanliga österrikare tvingades bo på det mest vedervärdiga sätt i sitt eget land.

Judar i Wien 1915. En vanlig syn under tiden som Hitler levde i staden.

Judar i Wien 1915. En vanlig syn under tiden som Hitler levde i staden.

Förutom medvetenheten inför detta problem delade också stora delar av folket Hitlers åsikt om att Österrike borde ansluta sig till Tyskland. Ett flertal omröstningar hade hållits om att ansluta till Tyskland och Ja-sidan hade vunnit med 90-procentig majoritet, men ogiltigförklarats av första världskrigets segrarmakter. Tilltron till nationalsocialismen hade också ökat då de fattiga österrikarna fick veta att på andra sidan gränsen hade Tyskland mer eller mindre utrotat arbetslösheten (efter Anschluss skulle 300 000 österrikare få arbeten inom loppet av bara några månader och sociala reformer skulle komma att genomföras på bred front även i Österrike).

Efter att Dollfuss hade mördats av nationalsocialister 1934 tog Kurt Schuschnigg över som förbundskansler. Även Schuschnigg var en motståndare till att Österrike skulle införlivas i det tyska riket. 1936 ingick Hitler och den österrikiske förbundskanslern en överenskommelse om att den senare inte skulle inskränka på nationalsocialisternas rättigheter samt att nationalsocialisten Seyss-Inquart skulle inträda i det österrikiska kabinettet. Men Schuschnigg bröt snart sitt löfte. Även om han frigav politiska fångar dröjde det inte länge förrän nationalsocialisterna på nytt började förföljas.

Schuschnigg pressades dock nu även av Tyskland och ville förekomma dem genom att helt plötsligt utlysa en omröstning (en riggad sådan) för att se till att Österrike inte skulle ansluta sig till Tyskland. I ett land där man inte hållit folkomröstningar på många år skulle man nu inom tre dagar besvara en fråga som Hitler menade var så formulerad att ett nej-svar enligt i Österrike då gällande lagar kunde vara straffbara. Hitler stämplade det hela som ett valbedrägeri. Georg Brandell har i Hitler och hans verk skrivit om vad som utspelade sig tre dagar innan anslutningen till Tyskland:

Den 9 mars kunggjorde Schussning i Innsbruck att inom tre dagar folkomröstning skulle äga rum, varvid deltagarna skulle uttala sig ”för ett fritt och tyskt, oavhängigt och socialt, för ett kristligt och enigt Österrike”. Detta betecknades av nationalsocialisterna som ett författningsvidrigt privatinitiativ och de avböjde att delta i folkomröstningen. Befolkningen i förbundsländerna protesterade mot omröstningen, en röd terror släpptes lös mot nationalsocialisterna, och ett inbördeskrig syntes hota att utbryta. Då trädde Schussnigg tillbaka, och Seyss-Inquart blev i hans ställe förbundskansler. Han sände omedelbart ett telegram till Hitler med anhållan om att denne skulle sända tyska trupper till Österrike för att där återställa ordningen.

Den 12 mars anlände tyska militära trupper till Österrike. De möttes av jublande folkmassor och hakkorsfanor och blommor överallt. Inte ens Hitler själv hade drömt om ett sådant otroligt välkomnande. Professor Bukey skriver att ”vad han [Hitler] inte tog i beräkning var det tumultartade välkomnande han skulle få av det österrikiska folket” och att detta var något man ”sällan sett sedan Caesars dagar”.

anschluss1

Dagen efter, den 13 mars, anslöt sig Österrike officiellt till det tyska riket. Trots det militära övertaget beordrade Hitler en riktig folkomröstning om denna fråga eftersom han, enligt Bukey, ”uppriktigt trodde på att all statlig makt måste emanera från folket och bekräftas genom fria val”. En månad senare hölls valet där en överväldigande majoritet, 99,7 procent, röstade ja till införlivandet i det stortyska riket. Österrike var inte längre riket till öster utan numera Ostmark i Tredje riket.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-03-13.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

24 Kommentarer till "Anschluss"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Mot etniskt självmord
Gäst
Nybörjare
Mot etniskt självmord

Vackert!

Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Christian Hamilton

Det är oerhört mäktigt och man blir varm inombords när sanningen kommer på pränt. Ett stort tack till redaktionen för detta fina jobb. Oj vad det måste svida i skinnet hos våra förrädare i landet. Jag kan riktigt se hur ilskans fradga tränger fram ur munnen på svinen som går sionismens ärenden, ilska som snart förvandlas till panisk rädsla när sanningar dagligen radas upp.

Simon Lindberg
Gäst
Nybörjare
Simon Lindberg

Mycket bra artikel! Likt Hitler enade det tyska riket ska vi ena det Nordiska!

Kettil
Gäst
Nybörjare
Kettil
Kanonbra det var precis så det gick till. Det är panik i motståndarsidan nu när man tvingas till ”nya” rön angående förintelsesagan, det måste uppgraderas till ännu mer demoniska dimensioner. Igår fick visst Wiens filharmoniska orkester göra avbön från sitt Nationalsocialistiska förflutna. Man upphör aldrig att förvånas, orkestern har näppeligen någon medlem kvar från den tiden och knappast inte i någon ledande ställning. Men man är sannolikt rädd för att NS sympatier fortfarande florerar inom orkestern men även annorstädes i Österrike. Man märker en markant nervositet i Zionistlägret med en massa kvasidebatter om näthat och hot mot journalister. Hot mot… Läs mer »
Holohoaxx
Gäst
Nybörjare
Holohoaxx

Gud vad vackert! Och ett stort tack till Nordfronts alla medarbetare som deltar i detta fantastiska projekt. När årets alla dagar täckts in hoppas jag det finns möjlighet till en dedikerad undersektion eller helt egen website för denna eminenta dokumentation över vad som egentligen hände. Samtidigt som man känner en sån stor glädje av sanningen som äntligen kommer på bred front, lika sorgsen och förbannad blir man över att ondskan och dess lakejer har och har haft i det närmast fritt spelrum och kunnat förgifta, plundra och ljuga i alla dessa år.

Alter Ego
Gäst
Nybörjare
Alter Ego
Holohoaxx
Gäst
Nybörjare
Holohoaxx

Tackar allra ödmjukast för länkarna :)

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Vilka tider! Skulle kunna ge mycket för att få känna på atmosfären dessa dagar.

Gasse-Geir
Gäst
Nybörjare
Gasse-Geir
Anonym
Gäst
Nybörjare

Fin artikkel, men kan la være å benytte seg av skjellsordet ”nazi”… Det er en grusom, stygg og feilaktig benevnelse av Det asjonalsosialistiske Tyskland!

Tarqwin
Gäst
Nybörjare
Tarqwin

En viktig detalj är också att i samma stund som tyska trupper rullade in i Wien, rullade även österrikiska trupper in i ett antal tyska städer, som t.ex. Berlin, Hamburg etc. Detta för att visa omvärlden att det är ett ömsesidigt enande och inte en oönskad fientlig handling av en nation mot en annan.

Tarqwin
Gäst
Nybörjare
Tarqwin

Sen får man aldrig glömma att Hitlers presschef vid anslutningen av Österrike till Tyskland var en östjude vid namn Lazare. I sin bok ”The Controversy of Zion” beskriver Douglas Reed hur han kom att lära känna denne Lazare…

Mattias
Gäst
Nybörjare
Mattias

Bara att stämma in i berömmet!

Hennix
Gäst
Nybörjare
Hennix

En korrekt och bra beskrivning, till skillnad från alla lögner i media om att Österrike ”våldtogs” av Hitler. 99,7 % av alla österrikare och tyskar röstade JA till att Adolf Hitler även skulle ha fullmakt att leda Österrike. Ingen politiker i historien har varit så populär bland sitt folk och ingen har genom demokratiska val fått så många röster.

KolNidre
Gäst
Nybörjare
KolNidre

Hela Anschluss är mkt gripande — direkt rörande.
Två grannländers befolkning går samman och gör sig av med de allt förtärande parasiterna vilka förpestat deras vardag sedan generationer.
.
Varför kan inte vi Nordmän göra samma sak?
Min dröm har alltid varit ett sammanslaget Sverige + Norge + Finland & Åland + Danmark & Färöarna & Grönland + Island skulle göra denna koalition totalt självförsörjande inom alla områden.
Den drömmen borde egentligen medvetet göras sann…..

Kvantmekaniker
Gäst
Nybörjare
Kvantmekaniker

Människor var glada och nöjda med livet. Allt förstördes av sionisterna.

Se bara bombningarna av Dresden. Den egentliga förintelsen av oskyldiga kvinnor och barn av tysk börd. Fegt och oförlåtligt. Man gör bara inte så mot människor!

Men det är ynkryggarnas och kräkens signum. Agera i det fördolda utan att kunna stå för det.

Men sanna mina ord. Det fjärde riket skall uppstå och för alltid bestå!

Hell seger!

Ostmark
Gäst
Nybörjare
Ostmark

För er som vill fördjupa er mer om detta ämne så rekommenderar jag boken: ”Der Österreich-Anschluß 1938” som fortfarande finns att köpa via ex. Amazon.

http://www.amazon.com/Osterreich-Anschluss-Austrian-Unification-Contemporary/dp/3887410564/ref=sr_1_8?s=books&ie=UTF8&qid=1363206669&sr=1-8&keywords=anschluss

Hell ett enat Stortyskland
Hell ett enat norden

von Schalburg
Gäst
Nybörjare
von Schalburg

The good times will be back! The revolution is coming!

Mentor
Gäst
Nybörjare
”Ty blott den som genom uppfostran och skola lär känna det egna fäderneslandets kulturella, ekonomiska, men framför allt politiska storhet, kan och skall också känna den inre stoltheten att få lov att räkna sig som en av detta folk. Och kämpa kan jag blott för något som jag älskar, endast älska vad jag högaktar, och högakta det jag åtminstone känner till.” . ”Hur svårt var det inte för mig själv att bli herre över den illistiga förljugenheten hos denna ras? Hur värdelös var inte en sådan framgång hos människor, som förstod att göra svart till vitt och gladeligen förnekade vad… Läs mer »
Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Skriver: Vilket jubel det var även i Berlin. Socialreformen började efter Anschluss i Österrike. De var så tacksamma. Såg på klassfoton innan – de hade inte ens skor på fötterna. Vi skickade paket till dem genom HJ med kläder och leksaker till barnen .

Victor
Gäst
Nybörjare
Victor

Dagens höjdpunkt dagens datum på Nordfront :)

Karl
Gäst
Nybörjare
Karl
Efterlyser talet från Anschluss. Har sett glimtar av det och där framkommer en mycket rörd Hitler (han stakar sig vid ett tillfälle) som där och då lyckades genomföra ett av sina livs mål. En annan skön anekdot är att bland det första han gjorde var att hälsa på sin gamle folkskollärare i Linz för att tillbringa en timme i den gamle mannens sällskap vid detta historiska ögonblick. Folkskolläraren står omnämnd i Mein Kamp och krediteras av Hitler för att med sina glödande beskrivningar ha väckt många ungas hjärtan och format dem till stortyska patrioter, även privat kunde han uppgett att… Läs mer »
Karl
Gäst
Nybörjare
Karl

Hittade talet.

Notera alla förtryckta österrikare vråla ut sin avsky :D

https://m.youtube.com/watch?v=m1b9D4V3eMA

aryan
Gäst
Nybörjare

aryanssblog.wordpress.com

wpDiscuz