Anonymous och IS i fullt cyberkrig

VÄRLDEN. Hackergruppen Anonymous förklarade efter Paris-attackerna krig mot IS. Till följd av detta utbröt ett digitalt blixtkrig mellan Anonymous och IS anhängare. Under natten mot onsdag och även vidare in på dagen av onsdag har massiva cyberattacker skickats ut runt om i världen.

Till följd av Anonymous krigsförklaring mot IS stängde nätverket ner runt 5 500 twitterkonton med kopplingar till IS. Syftet med att stänga ner kontona är att försvåra rekrytering och propagandaspridning.

Nätverket har även hängt ut fem män som arbetar med rekrytering åt IS med namn och adress. Anonymous hävdar vidare att man har lyckats identifiera en högt uppsatt rekryterare bosatt i Europa, men hans adress har i nuläget inte släppts. Anonymous säger också att man har försökt att få kontakt med några av de män man har identifierat som rekryter men inte lyckats få kontakt med någon ännu.

Nätverket har även lagt upp instruktionsvideor på nätet i hur man blir en hackare. Anonymous uppmanar alla att istället för att sitta på chattrum och prata att ansluta sig i cyberkriget. IS svarade med att gå ut online och varna sina anhängare och även publicera en punktlista på vad man bör tänka på för att undvika att bli hackad.

ISIS

Klicka för större bild.

Anonymous ska även ha sammanställt en enorm lista med Twitterkonton och webbsidor som senare under kvällen ska ha ingått i en massiv cyberattack. De förväntas använda sig av en taktik kallad ”DDoS attack” – Distributed Denial of Service attack – för att stänga ner webbsidor.

Under kvällen har uppgifter kommit om att flera svenska sajter drabbats av attacker. Det är enligt uppgift koncernen MittMedia som indirekt har blivit utsatt. Det är säkerhetsleverantören Cloudflare som har blivit utsatt och elva av MittMedias sajter drabbades. Anonymous angriper Cloudflare då de anklagar leverantören för att erbjuda sina tjänster till sajter som stöttar IS.

Uppgifter har även inkommit om att Storbritannien under natten till onsdag och vidare under dagen hamnade mitt i ”skottlossningen” i cyberkriget mellan IS och Anonymous. Enligt uppgift ska IS anhängare skickat ut cyberattacker mot Anonymous som hämnd för deras krigsförklaring efter Paris attackerna. Till följd av attackerna uppges IS efter attackerna ha flyttat sin nyckelsajt till ”The Dark Webb” där de är mindre risk att utsättas för cyberattacker.

karta

Klicka för större bild.

Kartan ovan visar intensiteten av attacken över Storbritannien. Den kommer från en online service kallad Digital Attack Map, vilken visar attacker runt om i världen.

Via ett Twitter konto har Anonymous sagt att Storbritannien har ”lysts upp av de digitala blixtkriget”

OPparis

Klicka för större bild.

Källor:
Anonymous publishes details of ’ISIS recruiters’ and takes down 5,500 Twitter accounts
Anonymous: ISIS has issued these instructions to followers on avoiding being hacked
Britain hit by massive cyber-attack as Islamic State hackers launch assault against Anonymous
Mittmedia drabbat av hackerattack

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments