Annie Lööf kastar in handduken – ”ingen regeringsbildning möjlig”

POLITIK. Centerledaren Annie Lööf har på förmiddagen meddelat talmannen att hennes sonderingar för ett underlag till en möjlig regeringsbildning har misslyckats.

Annie Lööf (C)

Under en vecka har Centerledaren Annie Lööf haft talmannens uppdrag att sondera bland de andra partierna i riksdagen om en möjlig regeringsbildning och en statsministerkandidat. Idag avslutade hon det arbetet och meddelade talman Andreas Norlén att hon har misslyckats med uppdraget.

Vid en presskonferens efter mötet med talmannen berättade Lööf att hon under veckans samtal har arbetat för tre huvudalternativ:

  1. En Alliansregering i koalition med Socialdemokraterna i form av budgetsamarbete, eller en Alliansregering som tolereras av Socialdemokraterna.
  2. En Alliansregering med stöd av Miljöpartiet, med samarbete i framför allt miljö- och klimatfrågorna.
  3. En borgerlig minoritetsregering bestående av Centerpartiet och Liberalerna, som tolereras av tillräckligt många andra partier.

Inget av dessa alternativ har visat sig genomförbara eftersom ett eller flera partier säger nej till antingen samarbetspartierna eller statsministerkandidaten.

Därför meddelar Lööf också att det i nuläget är fruktlöst att gå fram i riksdagen med en statsministeromröstning, vilket innebär att hon meddelat talmannen att hon själv inte kandiderar. I alla fall inte just nu.

Med en viss bitterhet pekar Lööf ut Moderaterna och Socialdemokraterna som de partier som blockerar blocköverskridande lösningar, framför allt därför att de inte kan acceptera en statsministerkandidat från något annat parti.

Lööf är tydlig med att alla hennes sonderingar bara inbegripit sex av riksdagens partier – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har utestängts helt från samtalen.

Nu blir det talmannens sak att avgöra hur man ska gå vidare i försöken att bilda en kapabel regering som har möjlighet att vinna riksdagens gillande.

Källa:
Annie Lööf misslyckades – avslutar sonderingarna

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Kastar in handduken? Lika bra att hon självmant hoppar in i ugnen när hon ändå håller på.

För övrigt anmärkningsvärt vilken chutzpa en icke-judisk ”shiksa” som denna kvinna är kapabel till. Lilla Annie förväntade sig alltså att både (S) (som var ensamt regeringsbärande parti under sådär ett halvsekel), samt (M) (som varit den huvudsakliga oppositionen i flera årtionden) ska samlas under hennes ”ledarskap”. Allt ska bara handla om henne, förstås.

Den västerländska feminismen i ett nötskal.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Märkligt beteende att be om att få sonderingsuppdraget vilket hon gjorde för att sedan lämna över det. Vad är tanken med det?

Tycker inte hennes kolleger att hon gjorde tillräckligt stor skada när hon röstade ned Kristersson och hans regeringsbildningsförslag?

Eller har hon drabbats av reaktiv stress? Det skulle vara förståeligt. Men hon uppvisar ett synnerligen opålitligt och labilt beteende. Spelar hon bara eller är hon nu lika förvirrad som hon var tvärsäker för två månader sedan?

Vad har hon i kikarn, som Arnstberg skrev?

Tobias Lindberg
Redaktör
Nybörjare
1 år sedan

Ja, det här tycker jag faktiskt var otippat. Det _DH_ skriver här ovanför är visserligen helt korrekt så länge som man bortser från globalisternas inblandning, men nu är ju globalisterna inblandade och då kan de som styr inom såväl socialdemokratin som inom moderaterna sätta sina intressen åt sidan. Nu verkar dock inte detta ha hänt, vilket väl visar att globalisterna ändå inte är allsmäktiga.

Rickard
Nybörjare
Rickard
1 år sedan

Det ska ältas ett varv till innan Annie offrar sig och ställer sig till förfogande igen så det inte blir för uppenbart vem det är som verkligen bestämmer

André Devecseri
Nybörjare
André Devecseri
1 år sedan

”Nu verkar dock inte detta ha hänt, vilket väl visar att globalisterna ändå inte är allsmäktiga.”

Eller ocksaa har de naagot mycket slugare i görningen än vad vi förmodat.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

1. första sonderingsuppdraget till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson

2. andra sonderingsuppdraget till Socialdemokraterna partiledare Stefan Löfven

A. första statsministeromröstning – Kristersson

3. tredje sonderingsuppdraget till Annie Lööf

B. andra statsministerkandidat för omröstning i riksdagen innan juluppehållet.

Det blir då den andra av maximalt fyra omröstningar. Detta har då tagit 3 månader. Samma trista vals kan således hålla på i kanske 3 månader till – innan de bestämmer sig för extraval.

Och, Hör och häpna, vad lägligt, vem kunde gissa detta??!:
Europaparlamentsvalet 2019 äger rum i Europeiska unionen den 23–26 maj 2019