Amon Göth – propaganda kontra verklighet

Dagens Datum 13 september: Denna dag avrättade segermakterna Amon Göth vilken varit kommendant för koncentrationslägret i Plaszów. Han kom 1993 att porträtteras i filmen Schindler’s List och bli symbol för Tredje Rikets ondska. Regissören Steven Spielberg utelämnade vissa bakgrundsfakta…

Amon Göth, tysk kommendant för koncentrationslägret i Plaszów, avrättades med hängning den 13 september 1946 i en av segermakterna upprättad domstol i Kraków. Lägerkommendanten anklagades och dömdes för att egenhändigt ha genomfört summariska avrättningar på judar.

Amon Göth avrättas med hängning den 13 september 1946

Amon Göth avrättas med hängning den 13 september 1946

Amon Göth blev senare känd genom det monstruösa porträttet som han fick i propagandafilmen Schindler’s List från 1993. Regissören Steven Spielberg baserar sin film på romanen ”Schindler’s Ark” av Thomas Keneally. Trots att filmen åberopar historiskt värde är flera händelser i filmen påhittade och medvetet förledande och den förbigår även viktiga fakta som att Amon Göth fängslades av den egna nationalsocialistiska staten – och ändå lyfts fram som en typisk representant för Tredje Riket och en gestaltning av ”förintelsen”. I en scen går det att se hur Amon Göth skjuter lägerfångar från sin balkong. Observanta kritiker har påpekat orimligheten i detta eftersom det aktuella husets faktiska placering gjorde att lägerfångarna var utom räckhåll.

Principiell skiss som illustrerar positionen av Amon Göths balkong. Till vänster som det ser ut i Schindler's List, till höger är det närmare verkligheten.

Principiell skiss som illustrerar positionen av Amon Göths balkong. Till vänster som det ser ut i Schindler’s List, till höger är det närmare verkligheten.

Amon Göth och andra funktionärer inom den tyska administrationen hade i själva verket inga rättigheter att begå godtyckliga övergrepp på fångar i koncentrationslägren. Henrich Himmler hade tvärt om gett order om att humana förhållanden i lägren skulle upprätthållas. Personal som var brutala mot lägerinterner kom att åtalas, fängslas och även avrättas. Däribland avrättades SS-översten Karl-Otto Koch.

De mord som Göth verkligen hade gjort sig skyldig till hade gått till på helt andra sätt. Han hade genom förfalskade rapporter och vittnesmål anklagat fångar, som satt inne med besvärande uppgifter om honom själv, för brott. Dessa fångar hade sedan vid lagenliga förhandlingar dömts och avrättats på felaktiga grunder.

SS-domaren Konrad Morgen som agerat mot Karl-Otto Koch undersökte också missförhållanden i koncentrationslägret i Plaszów vilket ledde till att Amon Göth fängslades. Göth misstänktes för bland annat korruption och brutalitet mot fångar. I samma utredning arresterades även Oskar Schindler misstänkt för korruption. I Spielbergs film är Morgens hela utredning av Göths brott reducerat till EN scen. Scenen visar en flyktig kommentar om att Göth får sin bokföring undersökt. I själva verket utförde Morgen en grundlig undersökning som alltså ledde till fängelse för Göth, vilket inte visas i filmen. Göth skulle förmodligen ha avrättats, men kriget fördröjde processen och han placerades under tiden på mentalsjukhus där de allierade senare hämtade honom.

Verklighet vs fiktion på film. Till vänster står den historiska Amon Göth, till höger versionen ”Schindler's List” med lägerfångar som levande måltavlor.

Verklighet VS fiktion på film. Till vänster står den historiska Amon Göth, till höger versionen ”Schindler’s List” med lägerfångar som levande måltavlor.

Skillnaden mellan verkligheten och Spielbergs propagandaverk är betydande. Att Amon Göth var en kriminell person råder det ingen tvekan om. Skulle Göth ha agerat så som i filmen, hade han dömts och avrättats långt innan krigsslutet. Sådana handlingar hade inte förbisetts av den mycket noggranne SS-domaren Konrad Morgen, utsedd av Himmler själv.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-13.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

48 Kommentarer till "Amon Göth – propaganda kontra verklighet"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Tacticus
Gäst
Nybörjare
Tacticus

Tack för en bra artikel! Jag är dock nyfiken på att få reda på mer om en annan, antagligen ännu mer ökand person i tredje riket. Dvs Mengele

Skatyrne
Gäst
Nybörjare
Skatyrne

Mengele är högintressant, så där håller jag med dig.

k0nsl
Gäst
Nybörjare

Kolla igenom dessa länkar för information om Dr. Mengele:

http://codoh.com/search/?q=Mengele&sorting=relevance

https://forum.codoh.com/search.php?keywords=Mengele

https://k0nsl.org/blog/?s=mengele

http://quotes.k0nsl.org/?s=mengele

En del material som du kanske får nytta utav. Det är mitt hopp, i varje fall.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

På prat om Mengele:

Den i spansk- och portugisisktalande delen av världen, oerhört kända och populära barnprogramsledaren, skådespelerskan, och sångerskan Xuxa Menghele, kan vara en släkting till honom. T o m dotter. Han dog ju i Sao Paulo 1974. Hon föddes i samma område 1963.

http://johanbjornsson.blogspot.se/2011/10/kvinnan-i-andra-landers-tv.html

Patriot
Gäst
Nybörjare
Patriot

Hon heter Meneghel inte Mengele men kan vara bytt av strategiska skäl, för nog är hon arisk!

Helena Karlsson
Gäst
Nybörjare
Helena Karlsson

Håller med, en utmärkt artikel. Men nästan allt material på Nordfront är välskrivet. blev positivt överraskad när jag hittade denna sida.

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Är det jag som är vindtyrig eller? bilden på avrättningen inte väldigt märklig ut?

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

*ser

Jochen
Gäst
Nybörjare
Jochen

Det du menar ser konstigt ut, gissar jag, är för att nacken normalt knäcks vid hängning.

Olle
Gäst
Nybörjare
Olle

De försökte hänga honom 3 gånger, första 2 ggrerna var repet för långt,

Bob
Gäst
Nybörjare
Bob

Rättning till Johan Björnsson hon heter inte Xuxa Menghele utan Xuxa Meneghel. Stavning är allt ;)

Grim
Gäst
Nybörjare
Grim

Var det inte fyllbulten och PK-isten Suni som i en tidigare kommentar efterfrågade en artikel om Amon Göth? :)

Peter
Gäst
Nybörjare
Peter

Att både Karl-Otto Koch och Amon Göth visade en oerhörd brutalitet mot fångar räder det knappast någon tvekan om, men det var inte därför som Konrad Morgens var efter dem.

Den främsta snledningen till att Göth och Koch åtalades var för att de undanhöll pengar (som beslagtagits från lägerfångar)från den tyska staten. Konrad Morgen undersökte i första hand anklagelser om korruption inom SS.

Att använda åtalen mot Koch och Göth som något slags bevis för att man från SS sida ansträngde sig för att behandla lägerfångar väl håller inte.

Grim
Gäst
Nybörjare
Grim

Att Morgen undersökte ”i första hand” korruption är ju inte ett vidare bra argument för att man inte utredde anklagelser mordanklagelser heller. I fallet Koch utredde Morgen från början just anklagelser om mord.

Peter
Gäst
Nybörjare
Peter

Enligt David Hackets The Buchenwald Report (sid. 341 Westview press 1995) så lät Koch avrätta ett flertal fångar i sjukhustjänst som behandlat honom för syfilis. En av de avrättade var läkare (dr Walter Krämer). Koch motiverade avrättningen med politiska motiv.

Faktum kvarstår. Koch missbrukade statens egendom (pengar såväl som svårersättliga lägerfångar). Det var därför han avrättades.

Grim
Gäst
Nybörjare
Grim
Du blandar ihop korten. Från början hävdar du att morden inte var anledningen till att Konrad Morgen var ute efter dem. När du sedan får till svar att utredningen i fallet Koch initialt handlade om just detta, hoppar du från utredning till att istället diskutera åtal och dom. Det är möjligt att Koch åtalades och dömdes för korruption (åtalet gällde inledningsvis också anstiftan till mord, en liten detalj du missade), men han utreddes och avskedades på grund av mord på fångar (det senare i kombination med korruption). Utan SS domare Konrad Morgen hade morden på fångar troligen fortsatt. Har du… Läs mer »
Lotta
Gäst
Nybörjare
Lotta

Tur att Himmler var där och hade koll på folk! :-)

mikael b
Gäst
Nybörjare
mikael b

usch bra att hilmmer är död

Richard Johansson
Gäst
Nybörjare

Såhär i efterhand kan man tycka att Konrad Morgen och Henrich Himmler agerat fel då man ser på den degenererade framtid vi fått.

Likaså att det heller inte skedde några massgasningar på ”de utvalda” är något olyckligt.

Dock är det lätt att vara efterklok.

Motståndsman
Gäst
Nybörjare
Motståndsman

Dagens datum fortsätter att briljera. Tack för en mycket läsvärd artikel!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Han på bilden till höger håller ju i ett luftgevär – är judar så känsliga att man kan döda dom från hundra meters avstånd med leksaker?

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Vilken utmärkt observation!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Jag har aldrig sett ett luftgevär med att riktigt skutstycke..
Tvivlar på att det är ett luftgevär, å det starkaste.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym
legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

Utroligt at der er mennesker som lader sig hjernevaske, fordi de har set en hollywoodfilm instrueret af en sionist.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

”Skulle Göth ha agerat så som i filmen, hade han dömts och avrättats långt innan krigsslutet. Sådana handlingar hade inte förbisetts av den mycket noggranne SS-domaren Konrad Morgen, utsedd av Himmler själv.”

Varför avrättades inte hela Einsatzgruppen? Det kan man fråga sig.

Akronym
Gäst
Nybörjare
Akronym

Det kan man säkert fråga sig. Frågan är dock vad det har med Konrad Morgen – som undersökte koncentrationslägren – att göra? Eller med artikeln överhuvudtaget?

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Ja varför? Antagligen för att Einsatzgruppen inte begick några krigsbrott när de bekämpade de olagliga partisanerna

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Både Göth och herrarna i Einsatzgruppen sköt oskyldiga människor.

Akronym
Gäst
Nybörjare
Akronym

Churchill beordrade bombningar av oskyldiga civila och judiska ledare i Sovjet anordnade masslakt och etnisk rensning av oskyldiga vita ryssar. Hur långt off topic vill du ta detta? Artikeln handlar inte alls om Einsatzgruppen (eller Churchill eller bolsjeviker för den delen). Och Konrad Morgens ansvarsområde rörde inte Einsatzgruppen.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Ville uppmärksamma på det ironiska i att man avrättade Göth för att ha skjutit ihjäl oskyldiga judar samtidigt som man hade avsätt 4 divisioner för att göra exakt samma sak på östfronten.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Einsatzgrupperna avrättade olagliga partisangrupper. Partisaner är definitionsmässigt civila.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan
Det finns nog ingen som är så totalt hjärntvättad som du när det kommer till förintelsen. Du har ju alltid fel också, det kan man t.ex. se när du skämmer ut dig på FB-forumet gällande röda korset. Man kan själv se i deras rapporter att majoriteten av offer var kvinnor och barn. Hade nazisterna stora problem med flickor med automatvapen? I de fall partisaner avrättades listades de separat. Judiska motståndsrörelsen uppstod efter att Einsatzgruppen hade börjat sina härjningar, som en motreaktion. Inte tvärtom. Otto Ohlendorf, kommendant för grupp D. Förklarar mördandet av barn såhär. ”I believe that it is very… Läs mer »
Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Erich von dem Bach-Zelewski, SS-generalen som var chef för all antipartisan-verksamhet fick frågan om vilka enheter som hade ansvar för att bekämpa partisaner.

”For antipartisan activities formations of the Waffen-SS, of the Ordungspolizei [regular ”order keeping” police], and, above all, of the Wehrmacht were used.”

Tyrfing
Gäst
Nybörjare
Tyrfing
Jag har läst på lite om just Einsatzgruppen, inte mycket dock en del. Som du nämner så bestod Einsatzgruppen av 4 divisioner A, B, C, D som bestod av 500 män vardera. De opererade på ett landområde som är stort som USA (Polen, Lettland, Litauen, Estland, Vitryssland, Ukraina och Krim). Att alla 2000 var närvarande under hela tiden, mellan 1941-1944. Deras uppdrag var att ta hand om partisaner, sabotörer, o spioner som eftertrupp av armen. De fick hjälp av ‘Schuma’ (Schutzmannshaft, i.e. self-defense) o även män from Wehrmacht säkerhets styrkor. Vilket inte är konstigt då knappast 2000 män utspridda kan… Läs mer »
Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Du har påbörjat din hjärntvättning ser jag.

Lika stort som USA, är du alldeles säker på det?

Tyrfing
Gäst
Nybörjare
Tyrfing

Haha, ja storleken stämmer inte, jag vet inte riktigt hur långt in i Ryssland de kom om jag ska vara ärlig.

Jag lägger bara fram motargument mot vad du skriver. Som jag skrev så har jag precis börjat läsa om just denna gruppen. :)

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

”Att Einsatzgruppen’s ‘bravader’ kom lägligt efter revisionister krossat myten om Auswitch.”

Krossat myten om Auschwitz? Förnekare har aldrig kunnat förklara vad som hände med alla de människor som aldrig blev registrerade.

Tyrfing
Gäst
Nybörjare
Tyrfing
På tal om att vi är hjärntvättade. Det kan ju lika väl vara du som är hjärntvättad. Att slänga ut sig sånt kan du väl sluta med. Vilka oregistrerade menar du? Om det nu skulle finnas det så kan de ju lika väl inte funnits? De kan ju flytt mot östfronten. Hur ligger det till med antalet judar innan o efter andra världskriget. Hur kan det va så att det i princip är samma nummer före som efter? Sen kan vi ta det här som ett ex. Hur media ständigt ljuger i våran tid. Om Saddam, Gadaffi, Assad. Makterna som… Läs mer »
Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Är du i blåljugartagen nu igen med påhittade citat från Himmler? Massproduktionen av lögner verkar gå på högvarv i den judiska propagandafabriken.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Ja släng ut dig att talet, som stämmer överens med övriga bevis, är förfalskat så kan du fortsätta leva i din fantasivärld.

Allan Sethsson
Gäst
Nybörjare
Allan Sethsson

Så jude”Johan” är tillbaks efter lång tids utbrändhet efter allt pisk du fick sist.

Din favoritpropagandalögn ”förintelsen” behöver fortfarande ”lagens” beskydd. Människor som Ernst Zundel, Sylvia Stolz, Germar Rudolf, Horst Mahler mfl. fick fängelsestraff för att ha avslöjat att kejsaren är naken.

Odon
Gäst
Nybörjare
Odon

Som alltid en bra historisk text. Sanningen kommer alltid fram till sist hur stora resurser de än har som försöker att förhindra detta!

Xp
Gäst
Nybörjare
Xp

Det är inte Göth som avrättas på bilden längst upp.

Vilhelmina
Gäst
Nybörjare
Vilhelmina

Bra och nyttig artikel.
Film, precis som all konst, kan manipuleras till det budskap konstnären vill få ut. Det spelar ingen roll vilket mästerverk man njuter av, tro inte att det är sanningen in. Vet ingen historisk film som inte i manuset frångått det mesta av det som verkligen hände.
Jag har hört folk diskutera ”Sound of music” och skillnaden med den riktiga familjen von trapp och den i filmen. Medan samma människor inte ens vill ifrågasätta filmer som ”Schindlers list.” De är per automatik helt historiskt korrekta-de handlar om ”nazister”. Man måste fråga sig var denna hjärntvätt kommer sig av?

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Har Ni träffat någon fantasirik jude – judinna som inte träffat på Mengele? Stålmannen i SS uniform som var överallt ?

)))Ovhev(((
Gäst
Nybörjare
)))Ovhev(((

Merkel är jude?

)))Ovhev(((
Gäst
Nybörjare
)))Ovhev(((

Schindershit
Ännu än dåligjudiskfilm
Förintelsen är bluffff

wpDiscuz