Amerikanska ambassaden varnar för Motståndsrörelsens demonstration

STOCKHOLM. Med anledning av den demonstration som Nordiska Motståndsrörelsen genomför i Stockholm imorgon går Amerikanska ambassaden ut med en varning till amerikaner i Sverige att hålla sig ifrån platserna för demonstrationen och den motdemonstration som planeras samt att undvika stora folksamlingar.

Expressen kallar den demonstration som Nordiska motståndsrörelsens ska genomföra under lördagen i Stockholm för en ”nazistdemonstration” och benämner Nordiska motståndsrörelsen som ”nazistisk” medan den Amerikanska ambassaden och Stockholmspolisen är mer sakliga och undviker sådana förvrängningar.

Däremot verkar både polisen och Expressen vilja framställa det som att Nordiska motståndsrörelsens demonstration kommer att bli liten medan motdemonstrationen kommer att bli stor. Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm, säger exempelvis att Nordiska motståndsrörelsens uppskattning om 500 deltagare kanske är lite överoptimistisk samtidigt som en sådan kommentar inte görs om motdemonstrationens påstående om 5 000 deltagare.

Till Amerikanska ambassaden har polisen till och med meddelat att Motståndsrörelsens demonstration bara kommer att få ungefär 200 deltagare. Trots att trenden under senare tid har varit ett ökande deltagande på den nationella sidan och försvinnande uppslutning på den antisvenska sidan. Senast under 1 maj höll Motståndsrörelsen en demonstration i Borlänge med mellan 300 och 500 deltagare beroende på vem man frågar och hur man räknar. Sedan dess har Nordiska motståndsrörelsen fortsatt att växa kraftigt, vilket man inte kan säga om den ”antirasistiska rörelsen”.

I den varning som Amerikanska ambassaden gått ut med står det att tidigare demonstrationer som Nordiska motståndsrörelsen har varit involverade i har blivit våldsamma men ingenting nämns om att det bara brukar vara motdemonstranter angriper demonstrationen och att Motståndrörelsen då använder sig av sin grundlagsskyddade rättighet att freda sig.

Vilka det egentligen är som påbörjar bråken verkar dock vara känt av alla parter då både Stockholmspolisen och Expressen följande: ”Motdemonstranter får uttrycka sina åsikter men det är aldrig tillåtet att göra det på bekostnad av en annan demonstration. Därför får man inte till exempel helt störa ut en annans budskap, riva ner plakat, kasta saker eller ge sig på Polisen”.

Källor:
Security Message for U.S. Citizens: Demonstrations Planned in Central Stockholm Saturday, November 12
Demonstrationer i city lördag 12 november
Ambassad varnar för nazistdemonstration

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om