INRIKES. Svenska riksdagsledamöter gynnar de rika och högutbildade visar en studie publicerad i American Political Science Review.

Riksdagsledamöter verkar inte veta vad deras väljare egentligen tycker och vill, visar en studie gjord av statsvetaren Miguel M Pereira vid University of Southern California enligt en artikel i Samnytt.

I studien ”Understanding and Reducing Biases in Elite Beliefs About the Electorate” jämför Miguel sex svenska val mellan 1985 och 2006 genom att jämföra svar på 24 policyfrågor under de olika valen. I genomsnitt har 4865 väljares åsikter jämförts med riksdagsledamöters svar på frågorna för varje omgång. Uppgifterna är hämtade från Riksdagsundersökningen (RDU) och väljaropinionen, uppmätt av valforskningsprogrammet (SNES) och SOM-institutet vid Göteborgs Universitet.

Skillnaden mellan väljare och politiker visade sig vara ganska stort när man jämförde hur riksdagsledamöter lyckades avläsa sina väljare mellan 1985 och 2006 visade studien.
1985 träffade riksdagsledamöterna väljaropinionen rätt med 78,2 procent, 2006 hade siffran minskat till 65,4 procent. På två decennier hade siffran sjunkit med 12,8 procent. Detta visar hur politikers intresse för sina väljare sjunker för varje val.

Miguel Pereira drar slutsatsen att svenska riksdagsledamöter inte lever i verkligheten. Han menar att de inte lever som de lär då de inte talar med folket men gärna projicerar sina egna åsikter på sina väljare. Riksdagsledamöter umgås med media, lobbyister och kolleger i inre sällskap så de ser inte verkligheten för vad den är och man värnar mer rika och högutbildade över de mindre belevade som inte blir hörda.

Detta gör att avståndet ökar mellan folket och eliten. Sammanfattningsvis menar Miguel att ojämlikheter både ekonomiska och politiska har sina rötter i elitens förutfattade åsikter om vad allmänheten anses tycka. Att lyssna på folket är lösningen är lösningen på problemet enligt Pereira.


  • Publicerad:
    2021-03-18 14:20