Amerikansk språkforskare förklarar fornnordisk manlighet utifrån isländsk saga

KULTUR. Den amerikanske språkforskaren Jackson Crawford publicerar via sin Youtubekanal filmklipp där han diskutera skandinaviska språk, med fokus på fornnordiska. I ett nyligen uppladdat klipp diskuterar han det fornnordiska begreppet ”drengskapr” utifrån Torstein Stångehuggs saga.

Drengskapr handlar om vara att orädd, modig och att stå upp för sin ära, men också att vara ärlig och visa sportsmannaanda. Bilden föreställer Egil Skallagrim, när han går holmgång mot Berg-Önund. Målning av Johannes Flintoe.

Dr. Jackson Crawford är lektor i skandinaviska språk vid University Colorado Boulder, med fokus på de skandinaviska språkens historia.

Via sin Youtubekanal publicerar han filmklipp där han diskuterar de germanska och nordiska språkens utveckling, men även nordisk historia och de isländska sagorna.

I ett nyligt uppladdat klipp förklarar han det fornnordiska begreppet drengskapr, som dyker upp i flertalet isländska sagor likväl som på runstenar från vikingatiden över hela Norden, utifrån den isländska sagan Torstein Stångehuggs saga.

I korthet kan drengskapr beskrivas som ett manlighetsideal, där att vara drengr handlar om att inneha oförskräckt mod, att stå upp för sin ära men också att vara ärlig, rättvis och sportslig. I ett annat klipp jämför Crawford ordet drengr med det amerikanska begreppet ”badass”.

Se klipper nedan:

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

22 Kommentarer till "Amerikansk språkforskare förklarar fornnordisk manlighet utifrån isländsk saga"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Lars
Gäst
Nybörjare
Lars

Dr Crawford är verkligen värd att lyssna på! Det finns mycket innehåll på hans youtubekanal. Rekommenderas starkt.

Roligt att Nordfront lyfter fram honom :)

Antimupp
Gäst
Nybörjare
Antimupp

Och idag 2017 så har vi ord som ”hen” som man tydligen skall eftersträva att vara??Undra om förfäderna roterar i sina gravar??

kigy
Gäst
Nybörjare
kigy

Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid våra vita barn

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Saga betyder berättelse eller skildring i Norden.
Denna betydelse har gått förlorad under 1000 år av kristendom och förtryck av den Nordiska själen av främmande folk och makter i Norden.

Människor av idag tolkar ordet ”saga” som en påhittad historia eller en fabel. Så är inte fallet med de tusenåriga sagorna från Norden.

Våra nordiska sagor och runskrifter är historiska dokument vackert formulerade intimt sammanvävda med våra nordiska fäders visdom och moral.

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight
Enligt vad jag vet så var det Våra egna Vikingakungar som lät sig kristnas frivilligt eftersom det för dem innebar endast fördelar. De hade knappast accepteras som kungar i England som asatroende, Sven ”Tveskägg” och Knut ”den store”. Ingen Svensk (på nuv. svensk mark) Vikingakung har utifrån påtvingats kristendomen. T ex den Norske kungen Olav Tryggvasson som lät sig kristnas i England 995, där de då hade övertaget. Sedan bedrev han rena terrorn i Norge mot asatroende som vägrade att kristnas frivilligt. Det gjorde han tillsammans med sin släkting Olav Haraldsson (den helige) som lät sig kristnas i Normandie. Hur… Läs mer »
Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Dessa först kristnade konungar kan kanske betraktas som de första förrädarna i Norden ?
Som det är idag hyllas Olof Skötkonung för att han kristnades. Man kan faktiskt ställa i fråga om detta var bra för Norden och för vårt folk.
Det finns givetvis mer än ett perspektiv på detta, varav det kristna är blott en sida av myntet.

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight
Åtminstone de som bidrog till att kristna sina folk med terror och tvång! Å andra sidan tvångsristnades hela nuvarande Tyskland redan i slutet av 700-talet av den Frankiske Kejsaren Karl den store (Charlemagne). Men hit vågade han sig inte! Så det är tveksamt om själva Kristendomen varit så skadlig för vår folkgemenskap, tyskarna klarade sig ju! Men Tyske Kejsaren Otto lyckades övertala (kanske tvinga) den Danske Vikingakungen Gorm (den gamle), Harald Blåtands fader, att bli kristen. Men något riktigt tvång var det troligen inte eftersom han konverterade tillbaka till asa-tron och bekämpade kristendomen mycket hårt och grymt. Men Kejsare Otto… Läs mer »
Feldjaeger
Gäst
Nybörjare
Feldjaeger

Så ska det låta!..Lär er nu Amerikan jävlar och sluta upp med att hitta på fåniga namn åt er själva
Ni är Europeer dags att växa upp och ”Bli vad ni är!” Tack Richard Spencer

Asgeir
Gäst
Nybörjare
Asgeir

Drengr vs Hen! Vems sida står DU på i framtidens konflikter? Gå med i Nordiska Motståndsrörelsen idag, Drengskapr förkroppsligad i vår nutid genom nationalsocialistisk revolt!

Geyser
Gäst
Nybörjare
Geyser

Intressanta reflektioner. Ja, vi borde hämta mycket inspiration från våra förfäder i våra visioner. I nuläget vore de nog inte särskilt stolta över oss dock.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Att vara Krigare/Arier,
är ingen ände i sig självt,
utan bara ett beteende av Nödvändighet.

Så länge Världen är OND och inte Regeras av Kristus(Freds/Frids-fursten)
så är Krigaren nödvändig.

Arne Strand.

Ernfrid
Gäst
Nybörjare
Ernfrid

Ska jag sätta tummen upp eller ned för detta Arne? Jag gör ingetdera.

Men jag har en fråga. Vilket sätter du först: Ditt eget folks överlevnad eller din egen uppfattade religiositet?

För mig är detta samma sak.

kristin
Gäst
Nybörjare
kristin

Du har så rätt. Detta altruistiska svamlandet står mig upp i halsen.

Jochen
Gäst
Nybörjare
Jochen

Min ras är min religion och Adolf Hitler är min profet.

kigy
Gäst
Nybörjare
kigy

Olof palme rännsade bort nationalismen från skolan när han blev skolminister blananat :frändriks ståls sägner: Från skolan den judiska folk förädaren som arbetar klassen såg upp till ??????????

kristin
Gäst
Nybörjare
kristin

Ingen idé att försöka diskutera med en svamlande anhängare av en ökenreligion.

kristin
Gäst
Nybörjare
kristin

Ursäkta menade Arne Strands inlägg. Var för snabb i vändningarna:)

Caesar
Gäst
Nybörjare
Caesar

”en drengr ertu góðr, en eigi dáðleysingjar.”

En bra karl är du, och ingen feghjärtad.

kristin
Gäst
Nybörjare
kristin

Så ska det vara. En feghjärtad man är inte bra för en kvinna. Tro mig.

wpDiscuz