Amerikansk politiker: ”Ryssland låg bakom Charlottesville”

KONSPIRATIONSTEORIER. Ett år efter den dramatiska nationalistdemonstrationen i amerikanska Charlottesville framförs nya teorier kring vilka som låg bakom evenemanget. Enligt den republikanske kongressledamoten Tom Garett var allt återigen Rysslands fel.

Idag är det exakt ett år sedan som en omfattande systemkritisk och pro-vit demonstration genomfördes i den amerikanska staden Charlottesville. Under parollen ”Unite the right” protesterade man mot att stadens myndigheter planerade att riva en staty föreställande krigshjälten general Robert E. Lee – ett beslut som många ser som ett led i att förneka vita amerikaner deras historia.

Demonstrationen utmynnade i våldsamheter och kaos, efter att Virginias guvernör utlyst undantagstillstånd och beordrat att den tillståndsgivna demonstrationen skulle upplösas. I tumultet avled en kvinnlig motdemonstrant, som kördes över av en bil som sägs ha framförts av en deltagare i den nationalistiska demonstrationen.

Charlottesville följdes av en enorm hets från etablissemanget i USA, och än idag talas det om vilka ”onda krafter” som låg bakom initiativet.

Lagom till årsdagen har nu den republikanske kongressledamoten Tom Garett lanserat en ny teori, nämligen att Ryssland låg bakom demonstrationen.

— Jag satt med under en stängd genomgång om Charlottesville för ungefär två månader sedan, tillsammans med bland andra FBI-direktören, och jag frågade ifall rysk påverkan hade något att göra med att tända gnistan till det som hände i Charlottesville. Jag fick svaret ”Ja, det hade det”, sade Garret under en intervju med CNN.

Garett, som representerar Virginia i det amerikanska representanthuset, menar också att informationen om den påstådda ryska inblandningen ”inte är hemligstämplad” och att denna ”ryska påverkan” handlar om att ”vända amerikaner mot varandra för att underminera förtroendet för västerländsk demokrati”.

RT skriver att Garett och hans fru senast i maj anklagades av tidigare anställda för att behandla sin personal som deras ”personliga tjänare”. Kongressledamoten har representerat Virginia i representanthuset sedan 2016 och annonserade nyligen att han satsar på att bli återvald, samtidigt som han erkände att han ”kämpar med sin alkoholism”.

Det tycks dock stämma att FBI är inne på samma konspirationsteori. CNN skriver att FBI-direktören Christopher Wray nyligen refererade till Charlottesville under en konferens i Colorado om ”utländsk påverkan”, där han bland annat ska ha sagt att ”utländskt inflytande spelar en roll i att hetsa på inhemsk terrorism”.

— När det gäller frågan om Charlottesville, exempelvis, i den mån vi har inhemsk terrorism i det här landet som hetsas på av diverse ideologier, så används utländskt inflytande på många sätt för att kapitalisera på det och driva på inhemska extremistgrupper för att förmå dem att begå terrorattacker här hemma, ska Wray ha sagt.

Källor:
GOP lawmaker: Russian meddling fanned the flames in Charlottesville
Here we go again! US lawmaker says he was told Moscow played role in Charlottesville riots

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Så fåniga politiker de tycks ha där borta nuförtiden. Alla goda sållas uppenbarligen bort för att de är ”rasister”, ”antisemiter” eller liknande.

  Apropå ”valen” Heather Heyer som dog, så träffade Fields bil aldrig henne, utan hon dog av hjärtinfarkt som följd av hennes övervikt. Något att dra lärdom av, den saken är klar. Tyvärr berättar man dock inte det i lögnpressen, utan föredrar istället till att vinkla det till att hon skulle ha ”mördats” av ”onda nazister”.

  Här är lite humor rörande hennes i själva verket självförvållade död: (För att se verkliga bilder av hur fet hon var, slå upp ”heather heyer whale” på valfri sökmotor.)

  https://pbs.twimg.com/media/DkRDnNZUwAAQwMS.jpg

  • Rickard says:

   Medias rapportering om heyers död är ju samma sida av myntet som rapporteringen om den finske antifacisten som dog flera dagar på sjukhus men det finns alltid en annan sida av myntet att betrakta oxå för dom klarsynta

 • Christian Hamilton Christian Hamilton says:

  Hade den korrupte idioten till politiker nämnt en viss herr György Schwartz alias George Soros och hans organisationer hade det stämt bättre med sanningen. Den där gunstig herrn ställer till med alltför mycken oreda och ondska i vår värld som han döljer bakom titlar som filantrop med flera, vilka folk flest faller direkt för.

 • Påläst says:

  Det borde i så fall vara en fjäder i hatten för Ryssland i anständiga amerikaners ögon.

 • Klaus says:

  Ryssland igen, inte Iran eller Angela Merkels anti-vita Stasi ihop med Obamas afroimperialister?


 • Lämna ett svar