Ambulanspersonal kommer allt senare i hela riket

INRIKES. Ökade responstider för ambulansen i hela landet. Värst är det i Pajala kommun där genomsnittstiden är över 40 minuter.

År 2020 ökade fördröjningen av ambulansen med över 5 minuter i Pajala kommun vilket kan vara avgörande mellan liv och död då varje minut räknas vid till exempel hjärtstopp. Det finns en ökning i hela landet men Pajala kommun är värst drabbat enligt kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Med 80 byar och cirka 15 mil till närmsta sjukhus och med en yta dubbelt så stor som Blekinge län är det inte så underligt att Pajala kommun har högre väntetider. För fem år sedan var väntetiden på en ambulans nästan 36 minuter men efter ny mätning som gäller för 2020 hade den ökat till strax över 41 minuter. 20 minuter längre än normalt i landet.

Enligt siffror från SOS Alarm är snittet för landet 17 minuter vilket visar på en ökning med en minut på fem år. Detta oroar Ulrica Hammarström som hoppas att inte besparingar i regionen är ett resultat av responstidernas ökning, rapporterar SVT nyheter.

Enligt Hjärt-lungfonden så minskar chansen till överlevnad med 10 procent vid varje minut som gått.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments