Ambassadör åtalas för egenmäktighet i förhandling med främmande makt

INRIKES. Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt åtalas för egenmäktighet i förhandling med främmande makt.

Den tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt åtalas efter att hon påstås ha överträtt sina befogenheter i samband med ett möte med en kinesisk affärsman som enligt åklagare Henrik Olin ska betraktas som en företrädare för den kinesiska statens intressen.

På mötet diskuterades den fängslade förläggaren Gui Minhai, och affärsmannen framförde krav till Minhais dotter Angela Gui. Det åklagaren pekar på är att Lindstedt inför mötet inte informerat Utrikesdepartementet om mötet:

— Det här är ett e-postmeddelande från Anna Lindstedt till diverse UD-personal. Och det som är intressant är inte vad det står utan vad det inte står i det. Inget ord om Sheraton-mötet eller något nytt spår, och det här är dagen innan Anna Lindstedt flyger till Stockholm och två dagar innan mötet på Sheraton börjar.

Lindstedt förnekar själv brott. Hennes försvarare Conny Cedermark säger följande:

— Det enda som vitsordas i gärningsbeskrivningen är att Anna Lindstedt vid tillfället var Sveriges ambassadör i Kina.

På måndag ska försvaret redogöra för sin syn på fallet.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar