DEN DJUPA STATEN. I en ny film berättar Mathias Andersson om Amazons datalagringshall utanför Eskilstuna. Även andra IT-jättar som Google och Facebook har med hjälp av etableringsstöd och skattebefrielse fått hjälp från både regeringen och en välvillig opposition att etablera sig i Sverige – vilket ger upphov till vissa frågor.

Amazons datalagringshall ligger på Kjulaåsen strax utanför Eskilstuna. Här lagrar bland annat den amerikanska myndigheten Department of Homeland Security (DHS) biometrisk data från hundratals miljoner amerikanska medborgare i det så kallade ”molnet”.

Den biometriska datan omfattar information som kan användas för att identifiera människor, såsom fingeravtryck, ögon- och ansiktsinformation, DNA, handflatsavtryck, ärr och tatueringar.

Att Amazon-molnets information lagras i Sverige gör att FRA har tillgång till den och kan bedriva signalspaning på den.

Massiva övervakningsmöjligheter inbyggda i dagens teknik

Redan 2012 avslöjade en FBI-chef att man inte längre behövde investera lika mycket i övervakningsutrustning eftersom den finns inbyggd i den apparatur som folk köper själva och som kan avlyssnas.

Mikrofon och kamera finns inbyggda i dagens teknik som mobiler, smarta hem, tv-apparater, lampor och leksaker.

Sverige har i samarbete med Wallenberg enorm kontroll över världens informationsstruktur

I Sverige finns företaget som kontrollerar merparten av världens telekominfrastruktur, nämligen Ericsson. Ericsson som leder 5G-utvecklingen har för närvarande 86 5G-kontrakt och 27 5G-nätverk i drift över fyra kontinenter.

Ericsson ägs i sin tur av Wallenbergföretaget Investor. Den mäktiga finansfamiljen Wallenbergs motto är ”Att verka utan att synas” och det är välkänt att den som kontrollerar hård- och mjukvaran i telekominfrastrukturen är den som i själva verket kontrollerar informationsinfrastrukturen.

Är Sverige kärnan i Djupa staten?

Det finns både utomlands såväl som inom landet de som dragit slutsatsen att Sverige kan vara kärnan i Djupa staten då Google, Facebook, Amazon, Ericsson med flera etablerats i Sverige där på så sätt en övervägande del av kontrollen över den globala massövervakningen finns samlad. Vart och ett av företagen är störst i världen på vad de gör och de lyder alla under FRA-lagen och alla använder sig av Investors telekominfrastruktur.

Samma företag som skyddar regeringskansliet Rosenbad skyddar även Amazons serverhallar.

Amazons datalagringshall ligger placerad vid ett flygfält vilket gör att det är förbjudet att flyga med drönare i området. Det är därmed möjligt att dölja verksamheten bakom höga stängsel utan att behöva klassa det som skyddsobjekt.

Serverhallarna slukar el som en större svensk stad – skattebetalarna betalar

Amazons anläggning omfattar redan nu 200 000 kvadratmeter mark på Kjulaåsen men håller på att byggas ut med ytterligare 123 000 kvadratmeter.

Anledningen att dessa enorma serverhallar placeras i Sverige ska vara ”det kyliga svenska klimatet”, men det är oklart varför exempelvis Alaska eller Kanada – som är områden i omedelbar närhet av de amerikanska företagen och som även dessa har ett kallare klimat – inte duger.

Av den svenska regeringen har dessa gigantiska serverhallar som årligen slukar lika mycket elkraft som en större svensk stad fått över hundra miljoner kronor i etableringsstöd och därutöver stora rabatter på elpriset. Efter skattebefrielsen för datacentra betalade exempelvis Facebook år 2018 0,5 öre per kilowatt.

De i flera fall judiskägda IT-jättarna tjänar tillsammans hundratals miljoner på skattelättnaderna – som i sin tur innebär ett bortfall av skatteintäkter i samma storleksordning.

Elbristen hindrar andra företag att etablera sig

När Amazons datalagringshall startades slogs hela elförsörjningen i området ut och alla andra företag släcktes ner. Det uppstod även elbrist i hela Mälardalen där företag nu hindras att etablera sig med anledning av den bristfälliga tillgången på el.

Samarbetar Sveriges regering med IT-jättarna för att tyska oönskade åsikter?

Medborgarjournalisten Öystein Rönne har pekat på hur den svenska staten i samarbete med de utländska IT-jättarna kan använda etableringsstöd och skattebefrielse för att tysta oönskade åsikter både från alternativa medier och privatpersoner.

De svenska skattebetalarna är därmed de som får betala samtidigt som IT-företagen samlar in uppgifter om oss.

I mars 2018 kallade regeringens justitieminister Morgan Johansson Google och Facebook till ett möte för att kräva av företagen att de skulle bli bättre på att censurera användarnas innehåll.

Censuren har därefter ytterligare hårdnat och många regimkritiska röster tystats.


  • Publicerad:
    2020-08-03 16:35