Altmark-incidenten

Dagens datum 16 februari: Den brittiska flottan anfaller och bordar det tyska fartyget Altmark på neutralt norskt territorialvatten. Sex tyska sjöman dödas.

Admiral Graf Spee

Admiral Graf Spee

Altmark var ett tyskt trängfartyg som understödde det tyska fickslagskeppet Admiral Graf Spee med förnödenheter och brännolja under dess räder mot brittiska fartyg i Sydatlanten. Slagskeppet hade sänkt ett antal brittiska skepp och hade ca 300 räddade brittiska sjömän ombord. När de två skeppen träffades för bunkring, passade man på att även flytta över de brittiska sjömännen till Altmark.

Altmark fick i uppgift att frakta sjömännen tillbaka till Tyskland för krigsfångenskap. På vägen tillbaka till Tyskland tog fartyget vägen genom norskt territorialvatten och norska hamnar.

Altmark vid Jössingfjord

Altmark vid Jössingfjord

Det brittiska amiralitetet misstänkte att Altmark fraktade brittiska fångar och satte in spaning efter Altmark. Den 14 februari 1940 upptäcktes Altmark utanför Egersund av brittiskt spaningsflyg.

Utan att tillfråga regeringen gav krigsförbrytaren Winston Churchill, som då var marinminister, order om att fartyget skulle stoppas. Han beordrade ut en jagarflottilj för att stoppa Altmark. Det tyska skeppet upptäckte sina förföljare och styrde in i Jössingfjord ca 80km söder om Stavanger, där de brittiska fartygen hann i kapp det.

churchill1

I Jössingfjord dök två norska kanonbåtar upp som meddelande britterna att det tyska skeppet hade genomsökts av norska myndigheter och var obeväpnat. Befälhavaren för den brittiska styrkan tog då kontakt med sina överordnade för att få instruktioner för sitt vidare handlande.

De order som Churchill sände gav den brittiska kaptenen order om att borda Altmark och befria fångarna, den brittiska styrkan fick också tillstånd att öppna eld om de norska kanonbåtarna skulle sätta sig till motvärn.

Vid ett möte med norrmännen ombord på ett av de norska fartygen försäkrade norrmännen återigen att inga fångar fanns ombord på det tyska skeppet. Kort efter detta möte slog britterna till och skickade två av jagarna för att borda Altmark, som i sin tur försökte komma undan och under detta försök körde på grund.

Britterna bordade fartyget och i kaoset som uppstod under bordningen fick sex tyska sjömän sätta livet till medan åtta sårades, varav sju sköts när de försökte fly över isen. De norska krigsfartygen gjorde ingenting för att stoppa krigshandlingarna som skedde på norskt territorialvatten.

Stupade tyska sjömän från Altmark

Stupade tyska sjömän från Altmark

Den norska regeringen skickade en officiell protest till sin brittiska motsvarighet.
Från tyskt håll visade den så kallade Altmark-incidenten att Norge inte kunde eller ville försvara sitt eget territorium från brittisk aggression, och det fanns ett stort hot mot de så viktiga malmtransporterna från nordnorska hamnar.

Artikeln puublicerades ursprungligen 2014-02-16.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments