Allt fler studenter hoppar av polisutbildningen

POLISEN. Dålig lön, ovilja att flytta från sin ort och bristande förkunskaper är några av skälen till polisens svårighet att rekrytera nya studenter.

Polishögskolan i Umeå. Foto: CC0 Public Domain.

Polishögskolan i Umeå får allt färre studenter, skriver SVT. Nu i vår skulle 225 studenter påbörja sin utbildning, men efter några veckor är det nu bara cirka hundra studenter kvar.

— Dålig lön tror jag är orsaken och sedan kanske att folk inte vill flytta, tror polisstudenten Irå Davidson Stefanakis.

Studenten Linus Holmqvist håller med.

— Det är att man inte kan välja var man vill plugga eller sedan jobba. Många har svårt att lämna sin hemstad eller hemby, säger han till SVT.

Det är även så att allt färre klarar intagningsproven. Av de 9 000 sökande i hela Sverige klarade bara 1 000 av dem testerna och proven som krävs för att antas på polisutbildningen. Sämst är situationen i Umeå, där det under våren har varit fler avhopp än tidigare.

— Som det ser ut idag så känns det svårt att nå 225 studenter. Det är en hög målsättning och hittills har vi inte nått den, säger Lars-Erik Lauritz, rektor vid polishögskolan i Umeå, till SVT.

Även Polisförbundet anger den låga lönen som en viktig orsak till avhoppen. Polisen har också under Dan Eliassons tid som rikspolischef genomfört en omfattande omorganisering som kritiserats hårt, även internt inom polisen. Polisförbundet har i samband med detta varnat för allvarliga arbetsmiljöproblem som lett till rekordavhopp även bland yrkesaktiva poliser.

Källa:
Fler avhopp än tidigare på polishogskolan i Umeå

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Karl AJan HjelmSigfrid*Db* Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
b¤d
Medlem

Jaha.

Och många studenter där förstår nog hur illa det kommer att kännas att arbeta för förrädarpolitikerna här i Sverige.
Och vilka ruttna direktiv de kommer mottaga i framtiden arbetande som potatisgris.

Ruttna lingon.

Sigfrid
Medlem

Att klaga på lönen är löjligt då dom är så lata och inte gör rätt för den lön dom har.Sedan kan det finnas några personer som inte vill syssla med att förtrycka sitt eget folk och därför avstår utbildningen.

Jan Hjelm
Medlem

Skydda, hjälpa och ställa till rätta…

Skydda – landsförrädare inom myndigheter och politiken.

Hjälpa – landsförrädare att slå ner folklig opposition.

Ställa till rätta – använda Polislagen, Ordningslagen och Lagen om hets mot folkgrupp till att bete sig hur de vill utan konsekvenser.

Tacka fan för att sunda människor väljer ett annat yrke.

Karl-Путин A
Medlem

(((Systemet))) kollapsar inifrån – vi ska hjälpa till så gott vi kan.