Allt fler psykiskt sjuka

SVERIGE. Den psykiska ohälsan ökar kraftigt i samhället och kommer om trenden håller i sig snart vara vanligare än fysisk ohälsa vid sjukfall. Detta visar statistik från Försäkringskassan.

Antalet sjukfall med psykiska sjukdom ökar för tredje året i rad och utgör nu 40 procent av alla sjukskrivningar, varnar Försäkringskassan för i ett pressmeddelande.

2012 fanns cirka 48 000 sjukfall med psykiska diagnoser, men i slutet slutet av 2014 fanns 71 000 pågående fall med psykiska diagnoser. Detta motsvarar en ökning på 48 procent.

Andelen psykiska sjukdomar motsvarar 40 procent av alla sjukfall, vilket kan jämföras med 35 procent år 2012. Den vanligaste diagnosen är akut stressreaktion som motsvarar 14 procent av alla sjukfall.

Det totala antalet sjukfall var drygt 180 000 år 2014.

karta-sjukfall-sverige

Källa:
Stress vanligaste orsaken till sjukskrivning

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar