Allt fler hamnar vägrar ta emot migrantbåtar

UTRIKES. De senaste veckorna har ett flertal fall uppmärksammats där fartyg som plockat upp nödställda migranter på Medelhavet vägrats tillträde till framför allt italienska hamnar.

Bakom Italiens nya hårdare linje står landets nya regering och inrikesministern Matteo Salvini som vill främst att nödställda migranter ska återföras till Libyen, där många börjat sin resa över Medelhavet.

Enligt internationell lagstiftning så måste dock de som räddats till sjöss föras till en säker hamn och både FN och EU är överens om att Libyen inte kan klassas som en säkert för migranter.

– Handelssjöfarten har en skyldighet att ta upp flyktingar som finns i vattnet och det gör vi naturligtvis med stolthet, men det kräver ju också att vi får lämna i land dem vid närmsta hamn, säger Pia Berglund, vice vd på branschorganisationen Svensk sjöfart.

Vid ett EU-möte i slutet av juni enades man om att utreda om man ska öppna särskilda asylcenter för att ta emot migranter och flyktingar både inom EU och i Nordafrika.

Såväl internationella som svenska sjöfartsorganisationer är oroade över utvecklingen med allt fler stängda hamnar för fartyg som plockat upp migranter.

Källa:
Stängda hamnar för migrantbåtar oroar sjöfarten

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
GrottbjörnenKlausKarl APålästDen-Kristne Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Den-Kristne
Medlem

Fram med ubåtarna så de kan skjuta torpeder mot båtarna.

Påläst
Medlem

” Handelssjöfarten har en skyldighet att ta upp flyktingar som finns i vattnet”

Det finns inga flyktingar i vattnet, din dumma jävel.

Den-Kristne
Medlem

😂😂

Karl-Путин A
Medlem

Det finns en väldigt enkel lösning på problemet; håll kursen och titta åt andra hållet.

Klaus
Medlem

Kalergi-EU stänger inga gränser, Nato inte heller. En pan-europeisk revolution är nödvändig, européernas resning!

Grottbjörnen
Medlem

dags att hämta ett barn på ett bårhus och lägga ut på stranden för lite snyft-fotografier som de gjorde för några år sen?