Allt färre har förtroende för polisen

INRIKES. Svenskarnas förtroende för polisen fortsätter att rasa. Brå:s nationella trygghetsundersökning visar att förtroendet för polisen har minskat med sju procentenheter på bara ett år.

Foto: brandsvig (CC BY-NC-ND 2.0)

Under tisdagen släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, sin reguljära Nationella trygghetsundersökningen. Undersökningen består av svaren från drygt 12 000 personer på frågor om utsatthet för brott, trygghet, förtroende för rättsväsendet samt brottsoffers kontakter med rättsväsendet.

Undersökningen visar bland annat att förtroendet för polisen och rättsväsendet som helhet minskat sedan 2015. Mellan 2016-2017 minskade antalet som sade sig ha mycket eller ganska stort förtroende för polisen med sju procentenheter till 54 procent. Förtroendet för rättsväsendet som helhet minskade under samma period med sex procentenheter till 55 procent.

— Vi har mycket fokus på polisen och att de inte klarar sitt jobb, så det är inte så konstigt att det påverkar människors känsla för trygghet, säger Thomas Hvitfeldt från Brå till TT.

Även svenskarnas förtroende för domstolarna, åklagarna och kriminalvården har minskat i nästan samma takt som förtroendet för polisen och rättsväsendet som helhet.

Det är något vanligare att kvinnor har stort förtroende för rättsväsendet än att män har det, men skillnaden är liten och utvecklingen för kvinnor och män är likartad, skriver Brottsförebyggande rådet.

Källa:
Nationella trygghetsundersökningen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
4 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Vera
2 år sedan

Vaknade till ordentlig efter elakheterna i Göteborg 2017 – vart har polisandan från 1983 tagit vägen ??

Fredrika
Fredrika
2 år sedan

Bara 7%? Då är mitt eget tapp i förtroendet för Polisen inte representativt. Nör jag började lägga mig i kommentarsfältet skrev jag nästan alltid uppskattande saker om Polisen, i synnerhet när andra klagade på dem. Till och med efter våra duster under 12 november 2016. Under det senaste året har jag nog inte gjort det igen. Mitt tapp ligger nog på 95%. Nej det räcker inte. Nu betraktar jag dem som fiender. Verkligen tråkigt att en medborgare helt tappar förtroende för sin polis.

Jan Hjelm
Jan Hjelm
2 år sedan

Det intressanta är att demonstrationerna och EU-toppmötet i Göteborg visar allmänheten vilka enorma resurser polisen snabbt kan skaka fram och koordinera med män, hästar, hundar, helikoptrar och fordon. Allmänheten ser nu klart att polisen prioriterar åt helvete fel. Om resurserna användes till att rensa upp nogo-zoner, jaga gangsters, våldtäktsmän och fånga in illegala invandrare istället för att trakassera den politiska oppositionen så skulle folk jubla.

Sigfrid
Sigfrid
2 år sedan

Rätt naturligt att man tappar förtroendet för polisen när dom allt mer blir en politisk polis som i första hand ägnar sig åt att förfölja oliktänkande.