SAMHÄLLE. Det var flera bibliotek i Stockholmsområdet som trots ett stort allmänintresse för boken ”Massutmaning” valde att inte köpa in den. Då fick de svidande kritik från allmänheten som beskrivs som ”hat” och ”hot”.

Nationalekonomen Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” handlar om invandringens kopplingar till kriminalitet och samhällsproblem som följer i dess spår. Boken har väckt stort intresse hos allmänheten, men trots det valde flera bibliotek i Stockholm att inte köpa in den trots att låntagare lämnat in önskemål på boken.

Som motivering till beslutet menar man att boken inte kan kvalitetssäkras, detta då det inte finns några redaktörer kopplade till boken och att den är utgiven på Sanandajis eget förlag. Bland de bibliotek som valde att inte köpa in boken finns Ekerö bibliotek och Botkyrka bibliotek.

”i urvalsarbetet uppfattat titeln som en debattbok baserad på selektivt vald statistik. Boken är vidare utgiven på eget förlag och har därmed inte genomgått redaktionell granskning”, hette det när Botkyrka bibliotek tog sitt beslut.

bibliotekschefen på Botkyrka bibliotek, Anja Dahlstedt, säger att hon efter beslutet fick motta stor kritik på sin privata e-post och att mellan 800 och 900 kritiska kommentarer skrivits på sociala medier. Biblioteket tänker dock inte vika sig menar man.

— Det är viktigt att biblioteken gör en egen, professionell värdering kring urvalet utan att ge efter för yttre påtryckningar, säger Dahlstedt.

Ekerö bibliotek har dock ändrat sig i frågan efter att en av bibliotekarierna, som varit i kontakt med låntagaren som önskade boken, fick sina kontaktuppgifter publicerade på Internet. Många ska då ha hört av sig både per e-post och telefon för att framföra sin syn på bibliotekets beslut. Kritiken ska ibland ha varit aggressiv och hotfull uppger man.

Chefen för kulturförvaltningen i Ekerö kommun, Lennart Lundblad, beslutade då att låta köpa in boken. Detta med motiveringen att det visat sig vara en bok som intresserar många och att den toppat popularitetslistorna på Adlibris och Bokus.

Bibliotekarien som fick sina kontaktuppgifter publicerade har dock inte ändrat åsikt utan har istället valt att säga upp sig från sin anställning.

— Bibliotekets professionalitet och uppdrag kränktes, och jag känner mig personligen överkörd och offentligt uppläxad, säger bibliotekarien.

Flera bibliotek kritiseras

Det är inte bara motståndet mot Sanandajis bok som väckt allmänhetens kritikstorm. Sex bibliotek i Nacka har fått sin beskärda del av vad som kallas hat och hot då man valt att inte köpa in Tidskriften Nya Tider.

Tidskriften fick förra året motstå mycket hat från bland annat Författarförbundet och gammelmedia då man skulle nekas att ställa ut på den årliga bokmässan i Göteborg. Nya Tider fick dock slutligen ställa ut med egen monter på evenemanget och har fått klartecken att ställa ut även i år efter att ha granskats av okända ”experter på högerextremism”.

Källa:
Bibliotek utsatta för hot och hat


  • Publicerad:
    2017-03-14 20:40