Alla hjärtans dag och Lupercalia

Dagens datum 14 februari: Många idag vet inte varför vi firar Alla hjärtans dag förutom att det är en dag då man ska ge presenter till sin kära. En del av dem som vuxit upp med amerikansk populärkultur vet att det heter Valentine’s Day på engelska och andra kanske kan något om denne Valentin och varför vi ”egentligen” firar Alla hjärtans dag.

Sankt Valentin var som en del känner till en av de så kallade kristna martyrerna som avrättades i Rom på 200- eller 300-talet (det är oklart när detta skedde eftersom det finns fler påstådda martyrer med det namnet). Firandet av Sankt Valentin etablerades år 496 av påven Gelasius I som var en stark motståndare mot folkliga, eller ”hedniska”, riter. Anti-hedniska lagar hade lagts fram av den romerske kejsaren Konstantin II redan på 300-talet där man förbjöd de gamla högtiderna och stängde ner tempel. Vid denna tid vandaliserade de kristna många av de gamla gravarna, templen och monumenten.

Fram till dagen för Sankt Valentin hade man firat en annan dag som Gelasius beskrev som att man firade ”demoner”. I sedvanlig stil ersatte de kristna de ursprungliga högtiderna och denna dag, som skulle kunna ses som föregångaren till Alla hjärtans dag, kallades Lupercalia och var redan på den tiden en mycket ålderdomlig tradition.

varghonan

Lupercalia anses ha firats för att ära den varghona som räddade tvillingbröderna Romulus och Remus. Enligt sägnen var Rhea Silvia en jungfru och prästinna (vestal) som var tvingad att leva i celibat. Hon blev dock med barn med krigsguden Mars och födde tvillingpojkarna Romulus och Remus. Hennes far satte ut barnen men de hittades av en varghona som tog hand om dem och diade dem i en grotta. Romulus, den ene tvillingbrodern, grundade sedan staden Rom år 753 före vår tideräkning. Lupus är för övrigt latin för varg och Lupercalia översätts ibland som ”vargfestival”.

Lupercalia hade även inslag av fruktbarhetsriter. I romersk mytologi är guden Lupercus ett annat namn för Faunus. Den romerska hornbevingade skogs- och herdeguden Faunus, vilken även anses vara densamma som den grekiska guden Pan, var en fruktbarhetsgud som skänkte fruktsamhet åt djur och människor. Lupercus/Faunus/Pan avbildades ofta som hälften människa och hälften bock. Faunus/Pan är en mycket gammal gud, troligen av gemensamt indoeuropeiskt ursprung, och representerade naturen och det är troligtvis därifrån som de kristna fått inspiration till att beskriva djävulen med horn och bockfötter.

Lupercalia firades på sätt som kanske skulle ses som mer märkliga idag. Luperci (prästerskapet vid Lupercalia) offrade getter vid altaret i grottan Lupercal där varghonan enligt traditionen hade tagit hand om Romulus och Remus. Män fick offerdjurens blod smetat på pannan som sedan torkades bort med mjölk. Männen uppges ha sprungit ett lopp genom Rom nästan nakna och den grekiske filosofen och historikern Plutarchos hävdade bland annat att de sprang genom byn och slog kvinnornas bara rumpor med remsor av de offrade getternas skinn för att göra dem mer fertila.

Lupercal_grotto460

I januari 2007 fann arkeologer det man tror är Lupercalgrottan rakt under ruinerna av kejsar Augustus villa belägen på Palatinen, en av Roms sju kullar. Man har inte hittat ingången till grottan utan har endast kunnat fotografera den inifrån med hjälp av en nedsänkt sond. Bilderna visar en rikt dekorerad grotta där en vit örn (en symbol för Romarriket) är avbildad i mitten, längst upp i taket.

Artikel är återpublicerad och publicerades ursprungligen 2013-02-14

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

27 Kommentarer till "Alla hjärtans dag och Lupercalia"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Johan Af Slödderort
Gäst
Nybörjare
Johan Af Slödderort

Intressant läsning. Våra indoeuropeiska religioner är en del av vårt ariska arv.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg
Ja, antikens Rom är ett intressant ämne som fascinerar och trollbinder. Jag personligen anser det vara ett bevis på Romarnas uppfinningsrikedom och kreativitet emedan vissa andra endast vill peka på Romarriket som ett exempel på ”integration och mångfald”, vi vet ju vilka dessa individer är och vilket slags samhälle man strävar efter. Vill också tillägga att vi här får läsa vilken skada de där ökenreligionerna ställt till med överallt där de slagit rot, bildstormare och samhällsförstörare – bibelns och koranens läror i ett nötskal alltså. Förvisso förekom grymheter inom Romarrikets gränser, onekligen, med de kristna var/är i mångt om mycket… Läs mer »
Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Vi får aldrig glömma att innan kristendomens inträde, så var det Rom som var en kulturimperialistisk och globaliserande (fast givetvis med maktcentrering i Rom i form av kejsaren) och kosmopolitisk kraft, och de hedniska folkens och kulturernas största nemesis!

Här jag har skrivit lite om Roms härjningar mot kelterna, och i den andra länken, om vad dom försökte göra mot oss germaner (fast vi slog tillbaka med råge, i det som senare har definierats som det mest viktiga och historiskt avgörande slaget, i historien):

http://johanbjornsson.blogspot.se/2014/10/idag-lyssnar-vi-pa-lite-keltisk-folk.html

samt

nordfront.se/slaget-vid-adrianopel.smr#comment-152252

Johan Af Slödderort
Gäst
Nybörjare
Johan Af Slödderort

Romarna och italikerna hade troligtvis samma ariska ursprung då det finns språkliga och genetiska bevis som pekar på det.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Jag har aldrig sagt att eliten i Romarriket, inte skulle varit arier, utan jag har sagt att Rom kom att utvecklas till det jag beskrev.

I all välmening.

/ Johan Björnsson

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

”Vid denna tid vandaliserade de kristna många av de gamla gravarna, templen och monumenten.”

Kristendomen var en tidig variant av kulturmarxism/marxism (införd dessutom av den skenkristna juden Paulus/Saul, in i Väst).

http://johanbjornsson.blogspot.se/2014/12/vad-ar-kristendom.html

Se gärna min samla kritik och analys av kristendomen:

Kopplingen kristendom och kulturmaxism

johanbjornsson.blogspot.se/2015/01/tullberg-visar-analogin-mellan.html

Kristendomen som en trojansk häst mot Väst (och hur kristendomen decimerade de allra bästa av oss)

johanbjornsson.blogspot.se/2014/12/angaende-kristendomen-som-en-trojansk.html

Min samlade kritik mot kristendomen (se hela kommentaren)

nordfront.se/drottningen-av-moidat-draper-kristna-munkar.smr#comment-49572

Min samlade kritik mot kristendomen #2 (Se min kommentarsdiskussion. Observera att sidan är arkiverad)

web.archive.org/web/20111128213649/http://www.realisten.se/2011/09/23/paven-europa-riskerar-sin-identitet/

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Rom var degenererat och mångkulturellt.

Det var som Babylon / Babylonska skökan, fast några tusen år senare.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Babyloniska_sk%C3%B6kan

(Vad Babylon betyder också: itat från ett annat ställe, ”a literal and figurative term used to refer to the city of Babylon, to Rome or the Roman Empire, or to evil”, samt ”as in the Rastafari movement, as reference to any society of oppressive political and economic power structure (see also vocabulary of the Rastafari movement”)

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

” itat från ett annat ställe”: det ska vara ett ”c” givetvis i första ordet.

Thor Viking
Gäst
Nybörjare
Thor Viking

Babylonierns sköka var en lösaktig kvinna som parade sig med djävulen. Det är ättlingar av det förhållandet som terroriserar världen idag, har jag läst i någon skrift ;)

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

”Babylonierns sköka var en lösaktig kvinna som parade sig med djävulen. Det är ättlingar av det förhållandet som terroriserar världen idag, har jag läst i någon skrift”

När man kollar på följande bild till höger, dvs den s k Sirrush, som hon rider på (http://en.wikipedia.org/wiki/Whore_of_Babylon), och sedan betänker man följande, (http://johanbjornsson.blogspot.se/2014/11/reptilian-shapeshifter-teorin.html), då vet man inte längre vad man ska tro…

Thor Viking
Gäst
Nybörjare
Thor Viking

På tal om shapeshifters så följer jag en serie på Netflix som heter Grimm.
Den handlar om olika väsen som ändrar form och gamla myter.
Lättsam trevlig underhållning tycker jag.

Herr Blücher
Gäst
Nybörjare
Herr Blücher

Den eviga staden Rom var så mycket bättre och storslagen, innan de bakåtsträvande invandrarna från Israel steg upp ur katakomberna. Förvisso var den sortens judar konverterade till Kristendomen, men likväl sabbade dom imperiet och grundlade dess förfall.

Själva ordet ”Lupercalia” skulle även kunna försvenskas till ”Vargafton” – En afton där kärleksparen ylar som vargar i sängkammarens mörka vrå.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

”Den eviga staden Rom var så mycket bättre och storslagen, innan de bakåtsträvande invandrarna från Israel steg upp ur katakomberna.”

Det kan ju även varit följande (ang ”steg upp ur katakomberna”, samt saker som följande, https://www.nordfront.se/alla-hjartans-dag-och-lupercalia.smr#comment-209901 ) :

youtube.com/watch?v=BiGyrOw6eBM

+

latimesblogs.latimes.com/thedailymirror/2009/04/did-weird-cult-carve-tunnels-under-los-angeles-jan-29-1934.html

+

http://johanbjornsson.blogspot.se/2014/11/reptilian-shapeshifter-teorin.html

Connect the dots…

MEHT
Gäst
Nybörjare
MEHT

Tack för en intressant artikel.

JOTAN
Gäst
Nybörjare
JOTAN

Som vanligt, lärorik läsning!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Rom och Den katolska kyrkan utövade Eländigt Förtryck under Medeltiden Mot Pilgrimer och Andra

anonym
Gäst
Nybörjare
anonym

Föstår inte riktigt intresset för de förkristna religionerna. De självdog ju under lugna former när folket gick över till kristendomen på samma sätt som skedde även här i norden.

De kan ju knappast ses som något vitalt och starkt att tro på.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Det skulle vara intressant att se hur fort du säger dig tro på någonting nytt när du hotas med att brännas levande på bål ifall du inte erkänner den nya guden och förkastar de gamla gudarna…

Väldigt många (säkert 90 procent av befolkningen) tar nog hellre den lätta vägen då…

Dessutom tänker inte ca 90-98 procent av människorna fritt/självständigt (dvs självständiga tankar. Dvs när Överhögheten säger till folk vad man ska tycka, och när majoriteten av människorna i samhället, väl blivit kristna, då blir resten det också). Detta är bevisat i forskningen:

http://johanbjornsson.blogspot.se/2015/02/angaende-forskaren-asch-hmm-markligt.html

Bergstedt
Gäst
Nybörjare
Bergstedt
Till anonym: Du förstår inte eftersom du inte är påläst. Läs på lite och snart ser du att Kristendomens spridning har mycket gemensamt med populariseringen av kulturmarxism i modern tid. Ibland genom inhemska svek och förtryck genom våra egna ledare som trodde sig ha något att tjäna på det. Det är inte sant att kristnandet gick lugnt till, varken här i Norden eller i Europa. Tror du att Kristendomen, från början en judisk sekt, bara förföljdes för att de var ‘annorlunda’? Som Judiska sällskap har en tendens att vara, så var Kristendomen mycket fientligt inställd till sin näromgivning och om… Läs mer »
Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

”Gud har naturligtvis ”verkat” sedan universums tillkomst. Hur kan du då påstå, att när jag säger att jag har samma Gud som stenålderns folk, är jag ”hedning” eller ateist eller icke-religiös eller till och med en ”felaktig”, osann tro.
Visst fanns Gud under stenåldern. Men kristna säger att de stackars stenåldersmänniskorna levde i okunnighet om detta”./ ”Tankar i skogen” av Östen Kjellman. sidan 60+61.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

intressant, Det skulle vara att kristus Tog sin Flock en Annan väg, och Hänvisade till Fadern som är i Himmelen, stenåldersmänniskan hade Flera olika Gudar är Det konstaterat

peter andersson
Gäst
Nybörjare
peter andersson

Fotbollsklubben Roma har ju denna obscena varghona med de diande barnen i sitt klubbemblem. Världens fulaste och ger starka vibbar till satanism och filmer som Omen med flera.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

intressant, Peter Andersson, Mycket intressant Duh :D

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Fotboll = Religion

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Jag nickar..

Carl Gustaf Armfeldt
Gäst
Nybörjare
Carl Gustaf Armfeldt

Väldig lärorikt och ett intressant stycke att läsa.
Glad alla hjärtan dag på er.

Mvh Carl Gustaf Armfeldt

AD
Gäst
Nybörjare
AD

Vet att ni verkar väldigt antikristna något som Gyllene Gryning inte är.

Men tycker det är väldigt dåligt att inte nämna förföljelsen av alla kristna under Claudius den andra som slaktade kristna också.

Sen säger ni att Kristendomen har tagit över.

Ja men sen första dagen Jesus kom så gick ju folket till Jesus och rabbinerna och många andra ville döda honom gör folket sökte till Jesus.

Klart som tusan att detta spreds vidare då folk ville följa Guds son Jesus.

Det var Jesus som skapade Kristendomen och det är klart att det spreds vidare.

wpDiscuz