Ålderstester: 5 av 6 är över 18

INRIKES. I början av mars började Rättsmedicinalverket ålderstesta så kallade ensamkommande flyktingbarn. Enligt statistiken visade sig 5 av 6 åldersundersökta asylsökare vara 18 år eller äldre.

Rättsmedicinalverket började i mitten av mars månad genomföra ålderstester på asylsökare för att avgöra om de är i myndig ålder eller inte. Dessa undersökningar har begärts av Migrationsverket för att användas i asylprocessen.

De metoder som som används för att fastställa en ålder är röntgenundersökning av visdomständer samt magnetkameraundersökning av knäleden, varpå en rättsläkare avgör hur långt kroppen kommit i mognadsprocessen. Under tisdagen släpptes till sist statistiken över de ärenden som behandlats till och med juni månad, totalt 1 481 stycken.

Enligt siffrorna visade sig 1 215 av de undersökta asylsökarna vara 18 år eller äldre. I 13 ärenden bedömde myndigheten att undersökningen möjligen talar för att den asylsökande skulle vara 18 år eller äldre. I de återstående 253 fallen bedömde man att undersökningen möjligen talar för att den undersökta är yngre än 18 år.

Källa:
Det visar tre månader av medicinska åldersbedömningar

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments