Aktiviteter i Göteborg

Fredag den 7 november hade ett 20-tal NU-anslutna och medlemmar samlats i Göteborg för att genomföra en rad aktiviteter. Första anhalten var Gustav II Adolfs Torg, eftersom det, dagen tidigare var årsdagen för hjältekonungens död. Deltagarna ställe upp sig kring statyn och lyssnade till ett minnestal, framfört av Stefan Jacobsson, Svenska motståndsrörelsen.

”Vi har samlats här ikväll för att hedra och att minnas.
Det var med honom allting började. När detta gossebarn föddes den 9 december 1594, var Sverige ett litet okänt land, där fanns inga kuster på vare sig Väst- eller Sydsidan. Vi hade knappt någon armé och vår flotta var nästintill obefintlig.
När denna man 38 år senare dog, hade vi trots svält, krig och epidemier, en betydligt större befolkning. Vi hade erövrat kuster på både Syd- och Västsidan. Vi hade kontrollen över Europas mest ekonomiska hav, Östersjön. Vi hade Europas mest välorganiserade och modernaste armé. Sverige hade blivit en kraft att räkna med – En stormakt!
Det är om Gustav II Adolf jag talar. Gossen som ödet hade stora planer för. Redan i yngre år visade det sig att Gustav hade en krigares själ. När han blott 3 år gammal var ute i skogen med sin far, då han varnats för ormarna i buskarna ska han med mod ha utropat: ”Ge mig en käpp så skall jag slå ihjäl dem!”
För Gustav Adolf blev äran, kampen och försvaret av sin nation drivande krafter i livet. Han såg det som sin plikt att träda i förfädernas fotspår och kämpa för att bevara vår frihet.
Endast 38 år blev Konungen. Han kämpade tappert hela sitt liv, men den 6 november 1632 under ett anfall mot de kejserliga trupperna blev han nedhuggen av ryttare, han kämpade ensam mot en övermakt av fiender och tog flera av dem med sig. Men ödet hade likväl bestämt att han där var färdig med sitt värv. Lejonet från Nordens ärorika liv var till ända. På slagfältet vid Lützen omfamnades han av rök och damm.
Vi får aldrig glömma att vi är skyldiga Gustav II Adolf våra liv. På samma sätt som han var skyldig sina förfäder sitt. Vi måste genom våra handlingar hedra denne forna krigare. Han formade Karolinerna och förde dem till Seger. Det måste även vi göra, formas av vår ledare och följa honom, genom krig, uppoffringar och hårt arbete. Genom helvetets portar om så krävs. Vi måste göra allt för Saken. Vi ska inte vila förrän vi segrat eller likt Lejonet från Norden stupar på slagfältet och förs till Valhall.
Jag ber er sänka er huvuden i vördnad för denne man under en stunds tystnad.
Hell dig Gustav Adolf den store!”

Sedan begav sig patrioterna vidare för att köra ett, en och en halvtimmes långt träningspass, i kampsport. Det blev en hård träning där man bland annat sparrades utan handskar.

Senare på kvällen talade Stefan Jacobsson och Magnus Söderman. Den förstnämnde talade om Stridens Psykologi, ett föredrag om vad som sker med kroppen när den hamnar i en fysisk konfrontation, samt hur man bäst behärskar sådana situationer. Söderman informerade deltagarna om det offentliga mötet som skulle hållas på lördagen, gav aktivisterna råd för hur de skulle agera, samt vad syftet med mötet var.

Natten avslutades med en större affischering i flera av stadens områden. Affischerna för det aktuella tillfället var inbjudan till det offentliga mötet. Över 1000 affischer sattes upp runtom i Göteborg.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om