Intressanta och utbildande föredrag; inspirerande tal och möten med kamrater från Finland, Danmark och Tyskland; tillfällen att utbyta erfarenheter, idéer och tankar samt möjligheten att stärkas och få ny energi – Motståndsrörelsens andra aktivistdagar för året har genomförts.

Denna gång stod organisationens 2:a näste som värd för aktivistdagarna vilka genomfördes helgen den 23-25 oktober. Runt 80 aktivister och utländska gäster samlades för att under tre dagar lyssna på tal och föredrag samt själva diskutera kampen och fördjupa sig i organisationens livsåskådning och politiska strävan. Temat för helgen var: Nationalsocialism – världsåskådning och politik.

Inledande tal och presentation av ny bok
Efter att konferencieren Patrik Dyrsch på fredagskvällen välkomnat deltagarna och gått igenom dagordningen och regler så inleddes aktivistdagarna av Magnus Söderman som i sitt inledande tal berättade om sin relation till döden och hur denna förändrats. Hans tal var kort men intensivt och som avslutning presenterade han Nationellt Motstånd Förlags senaste utgivning, boken VÄN DÖÞER.

Söderman förklarade även orsaken till att man förevisade en så kallad roll-up med en hyllning till Arminius: I år, 2009, är det 2000 år sedan Arminius tillsammans med sin germanska här stoppade Roms legioner från att erövra Germanien. Söderman manade de församlade att särskilt begrunda denna avgörande historiska händelse.

Nyheter kring fallet Niklas Frost
Lördagen började med litet kort information framförd av Mikael från Stockholm gällande status på ett nytt projekt som organisationen dragit igång. Därefter fick Pär Öberg redovisa för hur organisationens egna utredningar kring fallet Niklas Frost har gått.

Öberg genomförde ett mycket uttömmande föredrag och gick i detalj genom förundersökningen, vittnesförhör, bilder och filmmaterial samt ny information som en av organisationens egna utredare fått fram. Sammantaget växte en allt mer uppenbar bild fram kring hur systemet agerat rättsvidrigt när det kommer till rättegångsförfarande, utredningar (eller brist på sådana) med mera.

Pär Öberg talade även om hur man själv kan hjälpa till att sprida ordet om fallet samt ombads alla att hjälpa till med insamlingen för resningsansökan – en insamling som tyvärr tappat fart. Planer på en dokumentärfilm som tar upp fallet presenterades också och i efterföljande frågestund uttrycktes även önskan att skriva en bok om vad som hänt. Detta skall förhoppningsvis kunna bli verklighet på sikt.

En viktig sak som blev uppenbar i samband med Öbergs föredrag var att Motståndsrörelsen aktivt arbetar för sina fångar samt att man inte ger upp när det finns oklarheter som kan och bör redas ut. Detta ger förhoppningsvis aktivisterna en trygghet i och med att de kan vara säkra på att inte bli övergivna om de skulle råka i klammeri med ”rättvisan”.

Finska motståndsrörelsen
En av deltagarna var Henrik Holappa från Finska motståndsrörelsen. Han berättade om hur Motståndsrörelsen i Finland utvecklas samt om sina resor i Europa där han träffat och skapat band till intressanta politiska ledare och regimkritiska författare.

Naturligtvis passades det från Riksledningens sida på att samtala mycket med vår finske kamrat och han fick många goda råd om hur organiseringen och rekryteringen i Finland kan och bör gå till.

Motståndsrörelsens manifest presenteras
Även fast organisationens manifest och därmed politiska viljeriktning inte finns tryckt i slutgiltig form presenterade ledaren för Motståndsrörelsen, Klas Lund, detta för de församlade. Mycket pedagogiskt framlade Lund organisationens politiska strävan; syn på demokrati och frihet samt vision om det framtida Nordiska riket.

Det som presenterades var ett mycket intressant och banbrytande politiskt manifest vilket ger organisationen ett klart och unikt definierat politiskt mål. Organisationen kämpar för grundandet av en nordisk nationalsocialistisk republik som innefattar de nordiska länderna, vilken sammanför ledarprincipen med verklig folkdemokrati; en stat som säkrar grundläggande medborgerliga friheter samt ger förutsättningarna för republiken att kunna hävda sig såväl ekonomiskt som militärt i en globaliserad och osäker värld. Organisationens manifest är ett unikt ställningstagande och ett verkligt alternativ till den nu rådande demokraturen, de nationella demokraterna och en alltmer ljum nationell rörelse.

Världsåskådning, politik och organisation
Magnus Söderman talade även han under lördagen och innehållet kretsade kring att försöka förklara vår världsåskådning satt i relation till politiken, aktivismen, det folkbildande arbetet samt även det andliga behovet. Söderman talade vidare om hur alla kan fylla en funktion för kampen och att vi alla måste hålla detta i åtanke. Kontentan var att organisationen är världsåskådningen, världsåskådningen är aktivisterna och aktivisterna är världsåskådningen.

Om att nå ut till folket
Nästa man att föreläsa var Fredrik Vejdeland. Han tog upp ämnet hur vi skall kunna nå ut till vårt folk i större utsträckning genom vårt agerande bland vänner, på arbetsplatsen och så vidare. Han tog upp flera exempel på hur man många gånger beter sig på ett sätt som kan tyckas rätt men som i förlängningen alienerar människor. Vidare förklarade han att man ibland måste gå varsamt fram med människor vilka bara till viss del håller med om våra tankar och att man skall våga låta saker och ting ta tid när man tror sig ha funnit en person som kan vinnas.

Efter Vejdelands föredrag var ordet fritt och flera olika berättelser från aktivisters egna upplevelser berättades. Det var många intressanta infallsvinklar som kom upp vilka berörde grundtesen i Fredrik Vejdelands föredrag; att man skall så ett frö varje dag.

Samtalen fortgick även efter att programmet fortsatte och flera aktivister påtalade att föredraget givit dem en ny insikt i hur man kan föra fram vårt budskap.

Kamputmärkelser delas ut
Organisationens nästeschefer hade på uppdrag av ledaren för Motståndsrörelsen valt ut personer från sina nästen vilka under det gångna året på ett eller annat sätt utmärkt sig i tjänsten. De tilldelade sex aktivisterna ropades en och en upp varpå motiveringen lästes upp. Därefter mottog de sin utmärkelse från Klas Lund.

Irminsulorden till Manfred Roeder
En särskilt inbjuden gäst till aktivistdagarna var den tyske kämpen Manfred Roeder (som vi tidigare skrivit om). Roeder var inbjuden som vän, föredragshållare men även eftersom organisationens ledning beslutat att tilldela honom organisationens högsta utmärkelse som en ickemedlem kan få: Irminsulorden.

Irminsulorden delas endast ut till den som genom sin livsgärning visat prov på exceptionell övertygelse och dedikation; till den som vigt sitt liv och sin gärning åt den nationalsocialistiska kampen. Manfred Roeder som kämpat handfast för vår sak sedan han deltog som 16-årig frivillig soldat i slutstriden om Berlin 1945 uppfyller med råge kraven som ställs på ordensmottagaren.

Genom sin fasthet och glädje i motgång och en obeveklig kämparglöd är Manfred Roeder en fantastisk inspirationskälla för oss. Det var därför mycket glädjande och rörande för de församlade att se Roeders reaktion då han kallades fram för att få mottaga utmärkelsen; diplomet och medaljen. Det värmde oss alla att organisationen kunde glädja den gamle kämpen på hans ålders höst. Manfred Roeders vän och mångårige medarbetare, Wolfgang, tackade speciellt för utmärkelsen och förklarade hur mycket den betydde för hans vän.

Om familjen och kampen
Det anförande som verkar ha uppskattats av aktivisterna särskilt mycket hölls av Paulina från Göteborg. Ämnena som berördes var familjeliv, barn och hur man skall få detta att fungera i en familj där även kampen kräver sin plats. Paulina talade dels om de olika roller man och kvinna spelar i en familj men även om hur viktigt det är att hålla distans från systemets indoktrinering som börjar redan på dagis. Hon gav tips på hur man enkelt kan hjälpa barnet att utveckla ett självständigt och kritiskt tänkande istället för att bara låta sig korvstoppas av regimens propaganda.

Det faktum att organisationen har upplevt vad som i folkmun kallas för en babyboom under de senaste två åren gjorde Paulinas föredrag både aktuellt och mycket viktigt. Det märktes även under frågestunden och de diskussioner som uppkom.

Manfred Roeder sist ut
Motståndsrörelsen betraktar Manfred Roeder som en stor man, god vän och förebild för nationalsocialistiska kämpar och man kan aldrig ta ifrån honom allt det goda han uträttat för vår Sak.

Därför var det särskilt intressant att få ta del av den åldrade kämpens egna ord om sitt liv och sina tankar. Motståndsrörelsen är inte helt överens med Manfred Roeder i alla frågor men likväl var hans tal mycket inspirerande, speciellt den glöd och energi det framfördes med. Speciellt spännande var de tillfällen till frågor som avslutade anförandet.

Manfred Roeder själv var mycket imponerad av organisationen och dess aktivister. Detta uttryckte han flera gånger under dagarna och han menade att något liknande skulle behövas i Tyskland. Framförallt beundrade han aktivisternas beteenden och hur samspelet dem emellan fungerade. Det enda han var missmodig över framkom i en mening han ofta upprepade; ”varför träffades vi inte tidigare…”

Sammanfattningsvis
Årets andra aktivisthelg var en välbehövlig tillställning som på alla sätt förde organisationen samman och motiverade till kamp. Våra inbjudna gäster från DNSB, Jonni Hansen med kamrater samt Manfred Roeder med sällskap, gav oss möjligheten att bredda våra perspektiv. Henrik Holappas tal visade oss hur rörelsen i Finland sakta befäster sig och övriga talare motiverade, utbildade och inspirerade. Viktigast var Klas Lunds presentation av den politiska viljeriktning som organisationen nu tar ett fast grepp om.

Nästet som stod värd denna gång hade gjort ett mycket bra arbete med organiseringen och ett särskilt tack riktas till kökspersonalen vilka själva missade samtliga föredrag och tal för att kunna hålla oss andra mätta och belåtna. Det var vidare glädjande att se hur initiativet från förra aktivistdagarna, nämligen att försöka servera så mycket ekologiskt mat som möjligt, bars vidare.

Det vi även kunde märka som en stor skillnad var att flera nyfödda barn med familjer fanns på plats vilket bådar gott för framtiden. Motståndsrörelsen må vara en kamporganisation och aktivisternas liv går inte att jämföra med gemene mans. Det som däremot står klart är att familj, aktivism och kamp definitivt går att kombinera.

Organisationens Riksledning önskar tacka arrangörerna för denna sammankomst.




Läs även En personlig betraktelse från Aktivistdagarna (Av: Simon Lindberg).


  • Publicerad:
    2009-10-28 00:00