Aktiv dödshjälp nu tillåtet i Spanien

SPANIEN. På torsdagen klubbades ett omdebatterat förslag om eutanasi igenom i spanska senaten. Det blir nu tillåtet för hälso- och sjukvårdspersonal att genomföra aktiv dödshjälp.

Spanien införde på torsdagen aktiv dödshjälp, eutanasi, skriver SVT Nyheter.

Efter att det omstridda lagförslaget klubbats igenom är landet det fjärde i Europa som tillåter eutanasi. Sedan tidigare är det tillåtet i Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

Det var i slutet av förra året som det spanska parlamentet röstade igenom lagförslaget som i torsdags godkändes även i senaten, med röstsiffrorna 202-141.

Den nya lagen legaliserar assisterat självmord för obotligt sjuka patienter om patienten vid fyra olika tillfällen uttryckt en önskan om att dö. Hälso- och sjukvårdspersonal kan då hjälpa patienten att avsluta sitt liv.

Lagen har kritiserats skarpt från partier som PP och Vox och även den katolska kyrkan, men kunde genomföras efter stöd från liberala Ciudadanos samt regeringspartierna, det socialdemokratiska PSOE och kommunistpartiet Podemos.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments