Aktiv dödshjälp används i praktiken inom svensk äldrevård

ETIK. En ökad förskrivning av morfinplåster till äldre är en ny typ av aktiv dödshjälp enligt en professor i geriatrik. Detta då de äldre tappar aptiten, får problem med matsmältningen samt med urinering.

I Sverige har en typ av aktiv dödshjälp införts enligt professor i geriatrik Yngve Gustafsson. Detta då förskrivningen av morfinplåster för demenssjuka ökat lavinartat vilket leder till att de äldre tappar aptiten, får problem med matsmältningen och även med urineringen.

Att sätta ett morfinplåster på en redan dement person försämrar hälsoläget drastiskt och det skyndar på processen fram till döden. Plåstret verkar under en vecka då patienten dessutom blir mer trött och därmed även mindre krävande för den ofta underbemannade personalen på demensboenden.

Då förskrivningen ökat med mer än sju gånger på tio år menar Gustafsson att ett tydligt syfte kan urskiljas:

— Att man avlivar människor med demenssjukdom för att man kanske tycker att det är billigast och bäst att bli av med dem, säger han till Vetenskapsradion.

Mellan åren 2006 till 2015 har förskrivningen av Norspan, med den aktiva substansen Buprenorfin, ökat med 744 procent enligt statistik från E-hälsomyndigheten. Drygt hälften skrivs ut till personer över 80 år. Gustafsson menar också att ökningen troligtvis är väldigt unik för just Sverige.

Källa:
Professor: Morfinplåster dödar dementa

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments